Jackfruit-Mango Pickle | Kathal-Aam ka Achar | कटहल-आम का अचार

Jackfruit-Mango Pickle | Kathal-Aam ka Achar


Ingredients:

Jack-fruit (Kathal) - 1 kg
Raw Mango - 1/2 kg
Salt - 80 gm
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Saunf (Fennel Seeds) - 50 gm
Methi Dana (Fenugreek Seeds) - 1 tsp
Yellow Mustard Seeds - 3 tsp
Turmeric Powder - 2 tsp
Red Chilli Powder - 4 tsp
Mustard Oil - 1/2 litre

Method:

1. Cut Jack-fruit into medium size pieces by oiling your hands
2. Boil these pieces slightly and keep them in Sun for 5-6 hours to evaporate the excess water 
3. Now add salt and hing to the jackfruit pieces 
4. Now add turmeric powder and 2 tbsp oil to the jackfruit pieces 
5  Keep it in Sun for 2 days covered with a clean muslin cloth
6. Wash and Peel the mangoes 
7. Cut the mangoes into small pieces 
8. Keep these pieces in Sun for 3-4 hours 
9. Grind Saunf, Methi Dana and Mustard Seeds
10. Mix Jackfruit, mangoes, Ground mixture, Red Chilli Powder
11. Also add 1 cup Oil and mix well and keep in sun for a week covered with clean muslin cloth
12. Make sure to mix it with a clean and dry spoon once daily
13. Now fill it in a bottle or Jar and add the remaining Oil and make sure the contents are completely below the oil level 
14. The tasty Jackfruit Pickle is ready to be enjoyed with Chapati or Stuffed Parathas

Note: To keep the pickle preserved for a year, make sure the pieces of mango and jack-fruit are always below the oil level in the bottle

कटहल-आम का अचार 

सामग्री:

कटहल - १ किलो
कच्चा आम - १/२ किलो
नमक - ८० ग्राम
हींग - १/२ छोटा चम्मच
सौंफ - ५० ग्राम 
मेथी  दाना - १ छोटा चम्मच
पीली सरसों के दाने - ३ छोटे चम्मच 
पीसी हल्दी - २ छोटे चम्मच
पीसी लाल मिर्च - ४ छोटे चम्मच 
सरसों का तेल - १/२ लीटर 

विधि:

१. कटहल को हाथों में तेल लगा कर मध्यम आकार के टुकड़ों में काट लें 
२. कटहल के टुकड़ों को हल्का उबाल कर धूप में ५-६ घंटे रखें जब तक अतिरिक्त पानी न सूख जाये  
३. अब कटहल में नमक और हींग मिलायें
४. अब इसमें हल्दी और एक बड़ा चम्मच तेल मिलाएं 
५. इसे साफ़ मलमल के कपडे से ढक कर २ दिन धूप में रखें
६. आम को धो कर छील लें 
७.  आम को छोटे छोटे टुकड़ों में काट लीजिये 
८. इन टुकड़ों को ३-४ घंटे धूप में रखें  
९. सौंफ, मेथी दाना और सरसों के दाने को पीस लीजिये 
१०. कटहल, आम, पिसा मसाला, पीसी लाल मिर्च को मिला लें 
११. इसमें १ कप तेल डाल कर मिलायें  और साफ़ मलमल के कपडे से ढक कर धूप में एक हफ्ता रखें 
१२. एक साफ़ और सूखे चम्मच से इस अचार को रोज़ दिन में एक बार मिलायें
१३. अब इसे एक बोतल या मर्तबान में भर लें और बाकी तेल भी डाल दें और ध्यान रखें की सारा अचार तेल में डूबा हुआ है
१४. स्वादिष्ट कटहल का अचार तैयार है जिसका आनंद आप चपाती या पराठें के साथ ले सकते हैं 

नोट : अचार को एक साल तक सुरक्षित रखने के लिए ध्यान रखें की आम और कटहल हमेशा तेल में डूबे रहें 


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