Karonda Green Chilli Recipe | Cranberry Green Chilli Recipe | करौंदा और हरी मिर्च

🌶️🍋 Karonda Green Chilli Recipe


🧾 Ingredients:

Karonde - 100 gm
Green Chilli - 50 gm
Oil - 2 tbsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Ajwain (Carrom Seeds) - 1/2 tsp
Fenugreek Seeds - 1/2 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Saunf (Fennel Seeds) powder- 1 tsp
Salt - 1 tsp or according to taste
Garam Masala powder - 1/4 tsp

Method:

🧼🌶️ 1. Prep the Karonda & Green Chillies

Wash the karonda (cranberries) and green chillies, then pat them dry.
Cut each karonda in half and remove the seeds.


🔪🌶️ 2. Chop the Chillies

Slice the green chillies into small pieces (around 1 cm in size).


🛢️🌿 3. Heat Oil & Add Whole Spices

In a kadhai, heat some oil and add:

  • Cumin seeds (jeera)

  • Hing (asafoetida)

  • Fenugreek seeds (methi dana)

  • Carom seeds (ajwain)
    Let them crackle and release aroma.


🌾💛 4. Add Ground Spices

Once the seeds crackle, add:

  • Turmeric powder

  • Coriander powder

  • Fennel powder (saunf powder)
    Mix well to combine.


🍒🌶️🧂 5. Add Karonda, Chillies & Salt

Now, add the chopped karonda, green chillies, and salt to taste.
Stir everything to coat the ingredients with the masala.


🌶️✨ 6. Add Garam Masala

Sprinkle in some garam masala powder and give it a good mix.


🔥⏳ 7. Stir-Fry and Cover

Stir-fry the mixture for 1–2 minutes.
Then cover the pan and cook on low flame for 3–4 minutes.


🧂🔁 8. Check for Doneness

Remove the lid and check if the karonda has softened.
If not, cover and cook for 1 more minute.


🍽️❄️ 9. Ready to Serve or Store

Your Spicy & Tangy Karonda Green Chilli Fry is ready!
Serve it hot with your meal.
Storage Tip:

  • Keeps for 3–4 days at room temperature

  • Stays fresh for up to 7 days in the refrigerator


करौंदा और हरी मिर्च

सामग्री:

करोंदे - १००  ग्राम
हरी मिर्च - ५०  ग्राम
तेल - २  बड़े चम्मच 
हींग - १/४  छोटी चम्मच
जीरा - १/२ छोटी चम्मच
अजवायन - १/२ छोटी चम्मच
मेथी दाना - १/२  छोटी चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटी चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटी चम्मच
सौंफ पाउडर - १ छोटी चम्मच
नमक - १ छोटी चम्मच या स्वादानुसार
गरम मसाला - १/४ छोटी चम्मच

विधि:

१. करोंदा और हरी मिर्च धोकर पानी सुखा लीजिये. करोंदे को दो भाग करते हुये काट लीजिये और बीज निकाल दीजिये 
२. हरी मिर्च को  छोटे-छोटे टुकड़ों में काट लीजिए 
३. कढ़ाही में तेल डालकर गरम कीजिये. गरम तेल में हींग, जीरा, मेथी दाने और अजवायन डालिये 
४. जीरा अजवायन तड़कने पर, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, सौंफ पाउडर डालिये
५. मसाले में कटे हुये करौंदे, मिर्च और नमक डाल दीजिये
६. अब  गरम मसाला डालकर चमचे से चला लीजिए. 
७. सारी चीजों को अच्छी तरह चमचे से चलाकर 1-2 मिनिट तक भूनिये. इसे ढकिये और ३-४ मिनिट तक धीमी आंच पर पकने दीजिये.
८. ढक्कन खोलिये, और देखिये क्या करोंदे नरम हो गये हैं? अगर नहीं तो 1 मिनिट और ढककर पका लीजिये.
९. करौंदा और हरी मिर्च बन गये हैं, इनको प्याले में निकालिये, खाने के साथ परोसिये और खाइये, ये करौंदे और हरी मिर्च आप  फ्रिज में रखकर एक सप्ताह तक खा सकते हैं और फ्रिज के बाहर 3 से 4 दिन रखकर खा सकते हैं. 

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