Lasoda Aam Ka Achar | Gunda Kairi Pickle | लसोड़ा आम का अचार

Lasoda Aam Ka Achar


Ingredients:

Lasoda - 1 kg
Raw Mango - 1/2 kg
Salt - 80 gm
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Saunf (Fennel Seeds) - 50 gm
Methi Dana (Fenugreek Seeds) - 1 tsp
Mustard Seeds - 3 tsp
Turmeric Powder - 2 tsp
Red Chilli Powder - 4 tsp
Mustard Oil - 1/2 litre

Method:

1. Remove Lasoda from the sticks and remove the brown cap and wash them 
2. Boil water in a big vessel
3. Put the lasoda in this water and let it boil for 2-3 minutes
4. Remove the lasoda from water
5. Spread these lasoda in a plate keep it in sun for 2 days till the extra water evaporates
6. Wash and dry the mangoes and cut them into small pieces
7. Grind Saunf, Methi Dana and Mustard Seeds
8. Mix Lasoda, mangoes, Ground mixture, Salt, Hing, Turmeric Powder, Red Chilli Powder
9. Now transfer this in a bottle or Jar 
10. Add mustard oil in this bottle and make sure the contents are completely below the oil level 
11. Keep this bottle covered with clean muslin cloth in Sun for a week
12. Make sure to mix it with a clean and dry spoon once daily
13. The tasty Lasoda Pickle is ready to be enjoyed with Chapati or Stuffed Parathas

Note: To keep the pickle preserved for a year, make sure the pieces of mango and lasoda are always below the oil level in the bottle

लसोड़ा आम का अचार 

सामग्री:

लसोड़ा - १ किलो
कच्चा आम - १/२ किलो
नमक - ८० ग्राम
हींग - १/२ छोटा चम्मच
सौंफ - ५० ग्राम 
मेथी  दाना - १ छोटा चम्मच
राई / सरसों के दाने - ३ छोटे चम्मच 
पीसी हल्दी - २ छोटे चम्मच
पीसी लाल मिर्च - ४ छोटे चम्मच 
सरसों का तेल - १/२ लीटर 

विधि:

१. लसोड़े को उसकी डंडियों से अलग कर के उसकी टोपी निकाल कर धो लें 
२. एक बड़े बर्तन में पानी खौलायें
३. लसोड़े इस पानी में डालें और २-३ मिनट तक खौलायें 
४. लसोड़ों को पानी से निकाल लें 
५.  इन लसोड़ों को एक थाली पर फैला कर धूप में २ दिन रखें जब तक अतिरिक्त पानी न सूख जाये 
६. आम को धो कर, सूखा कर, छोटे छोटे टुकड़ों में काट लीजिये 
७. सौंफ, मेथी दाना और सरसों के दाने को पीस लीजिये 
८. लसोड़े, आम, पिसा मसाला, नमक, हींग, पीसी हल्दी, पीसी लाल मिर्च को मिला लें 
९. अब इस मिश्रण को एक बोतल या मर्तबान में भर लें 
१०. सरसों का तेल इस बोतल में डाल दें और ध्यान रखें की यह मिश्रण पूरी तरह से तेल में डूबा होना चाहिए  
११. इस बोतल को साफ़ मलमल के कपडे से ढक कर धूप में एक हफ्ता रखें 
१२. एक साफ़ और सूखे चम्मच से इस अचार को रोज़ दिन में एक बार मिलायें
१३. स्वादिष्ट लसोड़े का अचार तैयार है जिसका आनंद आप चपाती या पराठें के साथ ले सकते हैं 

नोट : अचार को एक साल तक सुरक्षित रखने के लिए ध्यान रखें की आम और लसोड़ा हमेशा तेल में डूबे रहें 


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