Bombay Potatoes | Chatpate Masala Aloo | चटपटे मसाला आलू
Bombay Potatoes | Chatpate Masala Aloo
Ingredients:
Small Potatoes - 400 gmGinger Paste - 1 tsp
Ajwain (Carrom Seeds) - 1 tsp (Crushed)
Methi (Fenugreek) Seeds - 1 tsp (Coarsely grounded)
Hing (Asfoetida) - 1/4 tsp
Red Chilli Powder - 1 tsp
Oil - 2 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Chat Masala - 1/2 tsp
Coriander Leaves - 1 tbsp
Method:
1. Keep three glass water with salt on heat to boil2. When the water starts boiling, add the potatoes
3. Let the Potatoes boil for 10 minutes
4. Remove the Potatoes from water and let them cool
5. Peel the boiled potatoes
6. Heat Oil and add crushed ajwain
7. Now add ground Methi, Hing
8. Put Ginger paste in it
9. Put Red Chilli powder
10. Add the potatoes and mix well
11. Cook on low flame till the potatoes turn golden brown
12. Remove from heat and sprinkle Chat masala
13. Serve them hot garnished with coriander leaves
चटपटे मसाला आलू
सामग्री:
छोटे आलू - ४०० ग्रामअदरक पेस्ट - १ छोटा चम्मच
अजवाइन (कुटी हुई) - १ छोटा चम्मच
मेथी दाना (कुटा हुआ) - १ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १ छोटा चम्मच
तेल - २ बड़े चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच या स्वादानुसार
चाट मसाला - १/२ छोटा चम्मच
विधि:
१. तीन गिलास पानी नमक डाल कर आंच पर उबलने के लिए रखिये२. जब पानी खौलने लगे इसमें आलू डालें
३. आलू को १० मिनट तक खौलने दें
४. आलू को पानी से निकाल कर ठंडा होने दें
५. उबले आलू को छील लें
६. तेल गरम करें और कुटी अजवाइन डालें
७. अब कुटा मेथी दाना और हींग डालें
८. अदरक का पेस्ट डालें
९. लाल मिर्च पाउडर डालें
१०. आलू डालें और अच्छे से मिलायें
११. धीमी आंच पर पकाएं जब तक आलू सुनहरे भूरे हो जायें
१२. आंच से उतर लें और चाट मसाला मिलायें
१३. धनिया पत्ती से सजा कर गरम गरम परोसें
Comments
Post a Comment