Poppy Seeds Halwa | खसखस का हलवा | पोस्ते का हलवा
Poppy Seeds Halwa
Ingredients:
Poppy seeds (Khaskhas) - 1 cupDried Dates - 8
Dry Coconut (Gola Nariyal) - 100 gm
Almonds - 20
Sugar - 1 cup
Desi Ghee - 3 tbsp
Milk - 2 cup
Green Cardamom Powder - 1 tsp
Almond slivers - 1 tbsp
Method:
1. Cut dry coconut to small pieces and soak in water for 2 hours2. Soak almonds, dates and poppy seeds in water separately for 2 hours
3. After 2 hours remove skin from almonds
4. Deseed the dates
5. Grind Poppy seeds, coconut (removed from water), almonds and dates to a smooth paste
6. Heat ghee in a Non stick Kadhai and Add the Poppy seeds paste
7. Cook and keep stirring till it becomes aromatic and changes its colour
8. Turn the heat to low, add sugar and cardamom powder
9. Gradually add the milk and mix well
10. Over low heat, let the Poppy seeds Halwa cook till the milk is fully absorbed and the poppy seed paste is well cooked. (Stir at regular intervals)
11. Turn the heat off and transfer the Poppy seed Halwa in a Serving Bowl and garnish with Almond Slivers and Serve
खसखस का हलवा
सामग्री:
खसखस (पोस्ता)- १ कपसूखे खजूर (छुआरा ) - ८
गोला नारियल - १०० ग्राम
बादाम - २०
चीनी - १ कप
देसी घी - ३ बड़े चम्मच
दूध - २ कप
हरी इलाइची पाउडर - १ छोटा चम्मच
बादाम के कतरन - १ बड़ा चम्मच
विधि:
१. गोला नारियल के छोटे टुकड़े कर के पानी में २ घंटे के लिए भिगोयें२. बादाम, खजूर और खसखस को पानी में अलग अलग भिगोयें
३. २ घंटे बाद बादाम के छिलके निकाल दें
४. खजूर के बीज निकाल दें
५. खसखस, नारियल (पानी से निकाल कर), बादाम और खजूर को पीस लें
६. एक कढ़ाई में घी गरम करें और इसमें खसखस का पेस्ट डालें
७. पकायें और तब तक चलाते रहें जब तक खुशबु आने लगे और इसक रंग बदलने लगे
८. आंच को धीमा कर दें, चीनी और इलाइची पाउडर डालें
९. धीरे धीरे दूध डालें और अच्छे से मिलायें
१०. धीमी आंच पर खसखस हलवा पकने दें जब तक दूध पूरी सूख जाये और हलवा अच्छे से पक जाये
११. आंच से उतार कर खसखस हलवा एक कटोरे में निकालें और बादाम की कतरन से सजा कर परोसें
Comments
Post a Comment