Tricolour Rice | तिरंगे चावल

Tricolour Rice

Ingredients:

Rice - 1 cup 
Orange Rice :
Onion -1 (chopped)
Tomatoe - 2 (pureed)
Red chilli powder - 1 tsp
Garam Masala powder - 1/2 tspDesi Ghee - 1 tsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
White Rice :
Desi Ghee - 1 tsp
Mustard seeds (rai) - 1/2 tsp
Split Bengal gram (channa dal) - 1 tsp
Split black lentils (urad dal) - 1 tsp
Coconut - 3 tbsp (grated)
Salt - 1/2 tsp
Green Rice :
Green Coriander - 1 cup
Green chilli - 2
Cashew nuts - 
Desi Ghee - 1 tsp
Mustard seeds (rai) - 1/2 tsp
Split black lentils (urad dal) - 1 tbsp
Salt - 1/2 tsp

Method:


Cook the rice such that each grain is separate.
Spread it on a tray to cool.
Orange Rice :
1. Heat the ghee in a kadai and cook the mustard seeds till they pop.
2. Add the chopped onions and cook them for a couple of minutes.
3. Add the tomato puree, red chilli powder, salt and garam masala.
4. Cook it till the oil separates from the masala.
5. Take 1/3rd of the cooked rice and toss it with the masala and remove from heat
White Rice :
1. Heat the ghee in a kadai and splutter the mustard seeds.
2. Add the channa dal and urad dal. Fry them on low heat till they turn golden brown.
3. Add the grated coconut and roast it for just a minute.
4. Add the salt and another third of the rice and mix well. Switch off.
Green Rice :
1. Put the coriander leaves, green chilli and cashews in a blender. Make a smooth paste with a little water.
2. Heat the ghee in a kadai and cook the mustard seeds till they pop.
3. Fry the urad dal and then add the ground paste.
4. Cook it for a few minutes, till the raw smell is gone.
5. Add salt and mix in the remaining rice. Switch it off.
Arrange the different coloured rice as per our national flag.
Serve it hot.

तिरंगे चावल

सामग्री:

चावल - १ कपकेसरिया चावल:
प्याज - १ (कटे हुए)
टमाटर - २  (प्यूरी)
लाल मिर्च पाउडर - १ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
देसी घी - १ छोटा चम्मच
राई - १/२ छोटा चम्मच 
नमक - १/२ छोटा चम्मच
सफ़ेद चावल:
देसी घी - १ छोटा चम्मच
राई - १/२ छोटा चम्मच
चना दाल - १ छोटा चम्मच
उरद दाल - १ छोटा चम्मच
नारियल - ३ बड़े चम्मच (कसा हुआ)
नमक - १/२ छोटा चम्मच
हरे चावल:
हरी धनिया - १ कप 
हरी मिर्च -   
काजू - १० 
देसी घी - १ छोटा चम्मच
राई - १/२ छोटा चम्मच
उरद दाल - १ छोटा चम्मच
नमक - १/२ छोटा चम्मच 

विधि:

चावल को उबाल लें, हर दाना अलग रहे
चावल को एक थाली में ठंडा होने के लिए  फैला दें 
केसरिया चावल:
१. घी गरम करें और इसमें राई डालें और तड़कने दें 
२. अब प्याज डाल कर २ मिनट तक पकायें
३. टमाटर प्यूरी, लाल मिर्च पाउडर, नमक, गरम मसाला डालें 
४. तब तक पकायें जब तक तेल और मसाला अलग हो जाये 
५. चावल का १/३ भाग ले कर इस मसाले में डालें और अच्छे से मिला लें और आंच से उतार लें
सफ़ेद चावल:
१. देसी घी गरम करें और राई का तड़का लगायें
२. इसमें चना दाल और उरद दाल डाल कर धीमी आंच पर सुनेहरा होने तक भूनें
३. इसमें कसा हुआ नारियल डालें और एक मिनट तक भूनें 
४. चावल के १/३ हिस्से में नमक दाल कर इस मिश्रण में मिलाएं और आंच से उतार लें 
हरे चावल:
१. हरी धनिया, हरी मिर्च और काजू को थोड़ा पानी के साथ पीस कर एक पेस्ट बना लें
२. घी गरम करें और राई का तड़का लगायें
३. उरद दाल भूनें और पिसा मसाला डालें 
४. इसको तब तक पकायें जब तक कच्चे पन की खुशबू  खत्म नहीं हो जाती 
५. बचे हुए चावल में नमक डाल कर इसमें मिलायें और आंच से उतार लें 
तीनों रंग के चावलों को अपने राष्ट्रीय ध्वज के अनुसार सजायें
इसे गरम गरम परोसें 

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