Sweet & Sour Pumpkin | Khatta Mitha Kaddu | खट्टा मीठा कददू

Khatta Mitha Kaddu


Ingredients:

Yellow Pumpkin - 500 gm
Mustard Oil - 2 tbsp
Ginger paste - 1 tsp
Green Chilly - 2 (finely chopped)
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Fenugreek Seeds - 1/2 tsp
Garam Masala Powder - 1/4 tsp
Turmeric Powder - 1/4 tsp
Red Chilly Powder - 1/2 tsp
Amchur Powder - 1/2 tsp
Coriander Powder - 1 tsp
Sugar - 2 tsp
Salt - 1 tsp
Green Coriander - 2 tbsp (finely chopped)

Method:

1. Peel the Pumpkin and remove the seeds and the soft skin with it.
2. Wash Pumpkin nicely and chop it to 1/2" square pieces
3. Heat Oil in a Kadai
4. In the hot Oil, add fenugreek seeds and hing
5. Now add turmeric powder, ginger paste, green chilly, coriander powder and fry the masalas 
6. Now add pumpkin pieces in it
7. Add salt and red chilly powder and keep mixing for 2 minutes so that the masala coats the pumpkin pieces
8. Add 1/4 cup water and cover it. 
9. Let it cook for 4-5 minutes at low heat
10. After 5 minutes stir the vegetable and again cook and cover for 5 minutes at low heat
11. If the water is finished and the pumpkin pieces are still not soft, add 1/4 cup water and cover and cook for 5 minutes
11. When the pumpkin pieces become soft, add garam masala powder, amchur powder, sugar and half of the green coriander
12. Keep stirring for a minute
13. Take out the vegetable in a serving bowl and garnish with remaining green coriander
14. Serve khatta mitha kaddu with hot puris  or kachoris

खट्टा  मीठा  कददू

सामग्री:

पीला कददू - ५०० ग्राम
सरसों का तेल - २ बड़े चम्मच
अदरक पेस्ट - १ छोटा चम्मच
हरी मिर्च - २ (बारीक कटी हुई)
हींग - १/२ छोटा चम्मच
मेथी दाना - १/२ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/४ छोटा चम्मच 
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
चीनी - २ छोटे चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
हरा धनिया - २ बड़े चम्मच (बारीक कटा हुआ)

विधि:

१. कद्दू को छील लीजिये  और कद्दू के बीज और ऊपर का नरम गूदा काट कर हटा दीजिये
२. कददू को अच्छी तरह से धोइये और कददू के १/२" के चौकोर टुकड़े काट लीजिये
३. कढ़ाई में तेल गरम करें 
४. गरम तेल में मेथी दाना और हींग डालें 
५. अब इसमें हल्दी पाउडर, अदरक पेस्ट, हरी मिर्च, धनिया पाउडर डालें और मसालें भूनें
६. अब इसमें कददू के टुकड़ें डालें 
७. नमक और लाल मिर्च पाउडर डाल कर २ मिनट तक चलाते रहें ताकि कददू के टुकड़ों पर मसाला लिपट जाये 
८. अब १/४ कप पानी डालें और ढक दें 
९. धीमी आंच पर ४-५ मिनट तक पकने दीजिये
१०. ५ मिनट बाद सब्जी को अच्छे से चला दीजिये और वापस ढक कर ५ मिनट और धीमी आंच पर पकने दीजिये
११. अगर सब्जी में पानी ख़तम हो गया है और कद्दू के टुकड़े नरम नहीं हुए हैं तो १/४ कप पानी डाल कर, ढक कर ५ मिनट और पकाएं
१२. जब कद्दू के टुकड़ें नरम हो जाएँ, इसमें गरम मसाला पाउडर, अमचूर पाउडर, चीनी और आधा हरा धनिया डालें
१३. इसे एक मिनट तक चलाते रहें
१४. सब्जी को एक प्याले में निकाल लें और बाकी बचे धनिया पत्ती से सजायें
१५. खट्टा मीठा कददू को  गरम गरम पूरी या कचोरी  के साथ परोसें 


Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी