Namkeen Chiwda | Poha Chivda Namkeen | नमकीन चिवड़ा | पोहा चिवड़ा नमकीन
Namkeen Chiwda | Poha Chivda Namkeen
Ingredients:
Thick Poha
(Flattened Rice) - 1 cup
Peanuts -
1/2 cup
Roasted
Chana - 1/2 cup
Cashew Nuts
- 1/2 cup
Dry Coconut
Slices - 1/4 cup (Thin slices)
Curry
Leaves - 10-12
Mustard
Seeds - 1/2 tsp
Sesame
seeds - 1 tsp
Red Chilli
Powder - 1/4 tsp
Turmeric
Powder - 1/4 tsp
Hing
(Asafoetida) - A pinch
Oil - 1
tbsp
Salt - 1
tsp
Oil for
deep frying
Method:
1. Heat Oil
for deep frying in a kadahi
2. Take a
fine sieve with a handle and place half of the poha in it
3. Immerse
the sieve with the poha in the medium hot oil
4. Fry till
they expand and become crisp
5. Remove
the fried poha on a plate lined with paper towel
6. Place
the sieve on a dry plate and add the remaining poha in it
7. Again
keep the sieve with the poha in hot oil and fry till they are crisp
8. Drain
them in the same plate
9. Next add
chana in the sieve and fry them for some seconds till they become crisp
10. Drain
on another plate lined with paper towel
11. In the
same way fry the peanuts, cashew nuts , coconut slices
12. Keep
all of them separately in separate plates
lined with paper towels
13. Heat 1
tbsp Oil in another pan and add the mustard seeds and curry leaves
14. When
the mustard seeds pop, add sesame seeds and let them pop
15. Add
turmeric powder, red chilli powder, hing and switch off the flame
16. Stir
and add salt
17. Switch
on the flame and add all the fried ingredients - poha, peanuts, cashew nuts,
chana and mix well
18. Roast
for 2-3 minutes on a low flame
19. Let the
chivda mixture cool and then store in an air tight box
20. Serve
the Poha Chivda as a tea time snack
नमकीन चिवड़ा | पोहा चिवड़ा नमकीन
सामग्री:
मोटा पोहा (चिवड़ा) - १ कप
मूंगफली - १/२ कप
भुना चना - १/२ कप
काजू - १/२ कप
सूखा नारियल - १/४ कप (कटे हुए पतले कतले)
करी पत्ता - १०-१२
सरसों / राई - १/२ छोटा चम्मच
तिल - १ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
हींग - एक चुटकी
तेल - १ बड़ा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
तलने के लिए तेल
विधि:
१. तलने के लिए कड़ाही में तेल गरम कर लें
२. एक हैंडल वाली छलनी लें और उसमे आधा पोहा डालें
३. इस पोहे की छलनी को तेल में मध्यम आंच पर रखें
४. पोहा फूलने और कुरकुरे होने तक तलें
५. तला हुआ पोहा एक नैपकिन बिछी प्लेट पर निकाल लें
६. छलनी को एक सुखी प्लेट पर रख कर उसमे बाकी पोहा डालें
७. फिर से पोहा वाली छलनी को गरम तेल में रख कर कुरकुरे होने तक तल लें
८. इसे भी उसी प्लेट में निकाल लें
९. अब भुना चना छलनी में डालें और कुछ सेकंड तक तलें जब तक वह कुरकुरा हो जाये
१०. इसे नैपकिन बिछी दूसरी प्लेट में निकाल लें
११. इसी प्रकार मूंगफली, काजू, नारियल के टुकड़े तल लें
१२. सबको अलग अलग नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल लें
१३. अब एक बड़ा चम्मच तेल दुसरे पैन में गरम करें और उसमे सरसों / राई के दाने और करी पत्ता डालें
१४. जब सरसों तड़क जाये, तिल डालें और उन्हें तड़कने दें
१५. हींग, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालें और आंच बंद कर दें
१६. नमक डालें और मिला लें
१७. आंच जला कर, सभी तली हुई सामग्री - पोहा, मूंगफली, काजू, चना, नारियल डालें और अच्छे से मिला लें
१८. धीमी आंच पर २-३ मिनट भूनें
१९. अब चिवड़ा मिक्सचर को ठंडा होने दें और फिर हवा बंद डिब्बे में भर कर रख दें
२०. पोहा चिवड़ा को चाय के साथ नाश्ते में परोसें. नाश्ते में या फिर शाम की चाय पर ये बहुत मज़ेदार लगती है
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