Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी

Namkeen Papdi | Swal Papdi


Ingredients:

Flour - 2 Cups
Oil - ¼ cup
Salt - 1 tsp
Ajwain (Carom Seeds)- 1 tsp
Oil - for frying

Method:

1. Mix 1/4 cup oil, salt and ajwain in the flour and mix well.
2. Using warm water(About 1/2 cup) little by little knead a little hard dough.
3. Keep the kneaded dough covered for half an hour to be set.
4. Slightly press the dough to make it smooth
5. Now make small balls of dough and press them between your palms to make them smooth and keep aside.
6. Pick a dough ball and keep the rest covered.
7. Roll the dough ball to a thin circle with a diameter of 5-6 inches
8. Using a fork make holes in the rolled circle
9. Now cut the circle to two parts using a knife
10. Now again cut perpendicularly of the previous cut to form four triangles from the circle
11. Keep the prepared triangles in a separate plate covered with muslin cloth
12. Prepare the triangles in the same way from all the dough balls and keep it in the plate
13. Put oil in the Kadahi and heat it.
14. When the oil is medium hot, put 7-8 triangles at a time
15. Fry at medium heat by flipping it regularly until it turns light brown from both sides
16. Remove fried brown swal papadis in the plate.
17. Similarly, fry all the triangles from the plate and keep them aside.
18. Swal Papdi is ready.
19. Store them in air tight container after they cool down completely
20. Relish it whenever you feel like with tea or anytime snack, till 2 months
21. It is best enjoyed with salted and spiced boiled potato, green chutney and tamarind sweet chutney

नमकीन  पापड़ी  | स्वाल  पापड़ी  | तिकोनी  पापड़ी 

सामग्री:

मैदा - २  कप 
तेल - १/४ कप 
नमक - १  छोटी चम्मच
अजवायन - १  छोटी चम्मच
तेल - तलने के लिए

विधि:

१. मैदा में नमक और अजवायन डाल कर मिलायें और फिर १/४ कप तेल डाल कर अच्छी तरह मिला लीजिये. 
२. थोडा़ थोडा़ गुनगुना पानी (करीब १/ कप) डालते हुए  सख्त आटा गूंथ लीजिये. 
३. गूथे हुये आटे को सैट होने के लिये आधे घंटे के लिये ढककर रख दीजीये.
४. आटे को थोडा़ सा मसल लीजिए 
५. आटे से छोटी छोटी लोइयां बना कर तैयार कर लीजिये. लोइयों को हथेलियों से दबा कर गोल करके पेड़े जैसा बनाकर तैयार कर लीजिए, 
६. एक लोई उठाएं और बाकी को ढककर ही रखें.
७. लोई को चकले पर रखें और बेलन की सहायता से पतला ५ -६  इंच के व्यास में पतला बेल लीजिए. 
८. कांटे से इस गोलाकार को गोद लीजिये 
९. अब आधा करते हुए चाकू से काट लें 
१०. अब पहली कटी धारी से खड़ी धारी में काटें ताकि चार तिकोने बन जायें
११. तैयार तिकोने पापड़ी को किसी अलग प्लेट में मलमल के कपडे से ढक कर रख दीजिए. 
१२. सारी लोइयों से इसी तरह पापड़ी बेल कर बनाकर तैयार करके प्लेट में रख लीजिए.
१३. कढ़ाई में तलने के लिये तेल डाल कर गरम करें. 
१४. तेल के मीडियम गरम होने पर इसमें ७-८  पापड़ी एक बार में डालें
१५. पलट पलट कर दोनों ओर से हल्का भूरा होने तक तल लें. 
१६. तली हुई स्वाल पापडियों को प्लेट में निकाल कर रखें. 
१७. इसी तरह सारी स्वाल पापडियां तल कर प्लेट में निकाल कर रख लीजिये.
१८. स्वाल पापड़ी तैयार हैं. 
१९. पापड़ी ठंडी होने के बाद किसी हवा बंद बर्तन में भर कर रख दें
२०. चाय के साथ या किसी भी समय २ महीने तक जब आपका मन करे इसे खायें.
२१.  इसका मज़ा सबसे ज़्यादा मसालें मिले उबले आलू, हरी चटनी और मीठी इमली की चटनी के साथ आता है 


मैदा से बनने वाली यह पापडी बहुत खस्ता, कुरकुरी परतों वाला और बहुत ही आसानी से कम इन्ग्रेडियेन्ट्स में बनने वाला नमकीन है. इसे हम किसी भी त्यौहार पर या नाश्ते के लिये बना सकते हैं. इसकी शैल्फ लाइफ भी बहुत अधिक है. चाय के साथ इसकी परतें अलग अलग करके खाने का अपना खास मज़ा है.

Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े