Corn Kofta in Spinach Curry | कॉर्न कोफ्ता इन स्पिनच करी | पालक करी में भुट्टे का कोफ्ता

Corn Kofta in Spinach Curry


Ingredients:

Corn Kernels- 250 gm
Flour - 2 tbsp
Spinach - 500 gm
Ginger - 2" piece (Chopped)
Green chilly - 2 (Chopped)
Onion - 1 cup (Chopped)
Cream - 1/2 cup
Raisins - 10 (Chopped)
Cashew nuts - 10 (Chopped)
Milk - 1 glass
Salt - 1 tsp
Oil - 2 tbsp
Oil for frying

Method:

1. Boil Corn in 3 cup water till tender
2. Remove corn from water
3. Grind the boiled corn without using water
4. Mix flour, raisins, cashewnuts, 1/2 tsp salt in mashed corn
5. Apply little oil on your palm and form small balls from this mixture
6. Heat oil and put 6-7 balls in it and deep fry on medium heat
7. Keep flipping them regularly and fry till they become golden brown
8. Take them out in a plate
9. Similarly fry rest of the balls and keep aside
10. Wash and chop spinach
11. Boil spinach with 1 cup water in cooker for 3 whistles
12. Let the boiled spinach cool
13. Blend boiled spinach
14. Add milk and 1/2 tsp salt in this blended spinach
15. Grind onion, ginger and green chilly into a paste
16. In a pan heat 2 tbsp oil and saute onion ginger paste
17. Keep cooking by stirring regularly till it becomes light brown
18. Add pureed spinach in it and boil for 10 minutes
19. Before serving add koftas in the spinach gravy
20. Boil for further 5 minutes
21. Take it out in a serving bowl
22. Garnish with cream
23. Serve it hot with roti, chapati or paratha

कॉर्न कोफ्ता इन स्पिनच करी | पालक करी में भुट्टे का कोफ्ता

सामग्री:

भुट्टे के दाने - २५० ग्राम 
मैदा - २ बड़े चम्मच 
पालक - ५०० ग्राम
अदरक - २" टुकड़ा (कटा हुआ)
हरी मिर्च - २ (कटी हुई)
प्याज - १ कप (कटा हुआ)
क्रीम - १/२ कप
किशमिश - १० (कटी हुई)
काजू - १० (कटे हुए)
दूध - १ गिलास
नमक - १ छोटा चम्मच
तेल - २ बड़े चम्मच
तलने के लिये तेल 

विधि:

१. भुट्टे के दानों को ३ कप पानी में तब तक उबालें जब तक ये मुलायम हो जायें
२. भुट्टे के दानों को पानी से निकाल लें 
३. उबले दानों को बिना पानी डाले पीस लें
४. पिसे भुट्टे में मैदा, किशमिश, काजू, १/२ छोटा चम्मच नमक मिलायें
५. हथेली पर थोड़ा तेल लगा कर इस मिश्रण के छोटे छोटे गोले बना लीजिये 
६. तलने के लिये तेल गरम करें और एक बार में ६-७  गोले मध्यम आंच पर तल लें 
७. कोफ्तों को पलटते रहें और सुनेहरा भूरा होने तक तल लें 
८. कोफ्तों को एक प्लेट में निकाल लें
९. इसी प्रकार बाकी कोफ्ते भी तल लें और एक तरफ रख दें 
१० पालक को धो कर काट लें
११. कुकर में १ कप पानी के साथ पालक को तीन सीटी आने तक उबाल लें
१२. उबली पालक को ठंडा होने दें 
१३. उबली पालक को पीस लें
१४. पीसी पालक में दूध और १/२ छोटा चम्मच नमक डाल दें 
१५. प्याज, अदरक और हरी मिर्च को महीन पीस लें
१६. एक बर्तन में २ बड़े चम्मच तेल गरम करें और प्याज अदरक के पेस्ट को भूनें 
१७. बराबर चलाते हुए इसे हल्का भूरा होने तक पकायें
१८. इसमें पीसी पालक का मिश्रण डालें और १० मिनट तक उबालें
१९. परोसने से पहले कोफ्तों को इस पालक की तरी में डालें 
२०. ५ मिनट और उबालें 
२१. परोसने के लिये एक बर्तन में निकाल लें 
२२. क्रीम से सजायें
२३. गरम गरम कोफ्ते रोटी, चपाती या पराठे के साथ परोसें 


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