Crisp & Crunch Murmura Diet Namkeen | क्रिस्प क्रंच मुरमुरा डाइट नमकीन
Crisp & Crunch Murmura Diet Namkeen
Ingredients:
Puffed rice (Murmura) - 2 cupsRice flakes (Poha) - 1 cup
Cornflakes - 1 cup
Peanuts - 1/2 cup
Fox nut (Phool makhana) - 1/2 cup
Roasted Bengal Gram (Chana) - 1/2 cup
Whole red chillies - 2
Mustard seeds - 1/2 tsp
Curry leaves - 2 sprigs
Turmeric Powder - 1/4 tsp
Red Chilli powder - 1/4 tsp
Chat masala - 1/4 tsp
Salt - 1 tsp
Oil - 4 tbsp
Method:
1. Dry roast puffed rice in a pan by constant stirring.2. Transfer to a plate and keep aside
3. Heat 1 tbsp oil in a pan and fry the peanuts.
4. Take out in a plate
5. Now fry the chana in the pan and take out in a plate
6. In the same pan heat another spoon of oil and fry makhanas till crisp
7. Take them out in the plate
8. Now take third spoon of oil and roast poha in it till crisp
9. Take the fourth spoon of oil and fry whole dry red chillies
10. When slight change in colour, add mustard seeds and curry leaves
11. As soon as the mustard seeds splutter, add turmeric powder, red chilli powder, chat masala and salt
12. Give a quick stir and switch off the flame
13. Immediately add puffed rice, rice flakes, peanuts, roasted chana, phool makhana, corn flakes
14. Stir well to mix all the ingredients with spices
15. Enjoy it immediately or store in air tight container when cooled completely
क्रिस्प क्रंच मुरमुरा डाइट नमकीन
सामग्री:
मुरमुरा - २ कपपोहा चिवड़ा - १ कप
कॉर्नफ़्लेक्स - १ कप
मूंगफली - १/२ कप
फूल मखाना - १/२ कप
भुना चना - १/२ कप
साबुत लाल मिर्च - २
सरसों के दाने - १/२ छोटा चम्मच
करी पत्ते - २ डंडी
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
चाट मसाला - १/४ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
तेल - ४ बड़े चम्मच
विधि:
१. मुरमुरे को एक पैन में बराबर चलाते हुए सूखा भून लें२. इसे एक प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें
३. पैन में १ चम्मच तेल गरम कर के मूंगफली को तल लें
४. इसे प्लेट में निकाल लें
५. अब इसी पैन में चना तल कर एक प्लेट में निकाल लें
६. इसी पैन में एक और चम्मच तेल गरम कर के मखाने को कुरकुरा होने तक तल लें
७. इन्हे एक प्लेट में निकाल लें
८. अब तेल का तीसरा चम्मच लें और पोहा भून लें
९. चौथा चम्मच तेल का लें और साबुत लाल मिर्च तलें
१०. जब हल्का रंग बदल जाये, सरसों के दाने और करी पत्ते डालें
११. जैसे ही सरसों तड़क जाये, आंच धीमी कर दें और हल्दी, लाल मिर्च पाउडर डालें
१२. चाट मसाला और नमक डालें और जल्दी से चलाएं और आंच बंद कर दें
१३. तुरंत मुरमुरा, पोहा डालें
१४. मूंगफली, चना, मखाना और कॉर्न फलैक्स डालें
१५. अच्छे से मिलायें जिससे सारी सामग्री और मसालें मिल जायें
१६. इसका आनंद तुरंत लें या पूरी तरह ठंडा होने पर हवा बंद डिब्बे में रखें
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