Mixed Saag Ke Parathe | मिश्रित साग के परांठे
Mixed Saag Ke Parathe
Ingredients:
Spinach - 1/2 cup (chopped)
Bathua (Chenopodium) - 1/2 cup (chopped)
Fenugreek Leaves - 1/2 cup (chopped)
Mustard Leaves - 1/2 cup (chopped)
Green coriander - 1/2 cup (chopped)
Mint Leaves - 2 tbsp (chopped)
Gram Flour - 1/2 cup
Wheat flour - 2 cup
Salt - 2 tsp
Green chillies - 2 (finely chopped)
Oil - 1/2 cup
Method:
1. Wash all the vegetables and grind them in mixie to make a paste
2. Mix gram flour, salt, green chillies in wheat flour
3. Knead a soft dough from the flour using the vegetable paste
4. If required add more wheat flour and knead to get a perfect dough
4. If required add more wheat flour and knead to get a perfect dough
5. Heat Tawa
6. Take a small portion from the dough and roll it into a paratha shape
7. Apply little oil on the Tawa and place the paratha on it
8. Let it cook for a minute and then flip it
7. Apply little oil on the Tawa and place the paratha on it
8. Let it cook for a minute and then flip it
9. Apply little oil on both sides one by one and cook till it becomes golden brown
10. Take it out in a plate
10. Take it out in a plate
11. Serve it hot with pickle/achar or Curd, as winter breakfast or also as brunch / lunch
मिश्रित साग के परांठे
सामग्री:
पालक - १/२ कप (कटी हुई )बथुआ - १/२ कप (कटा हुआ)
मेथी - १/२ कप (कटी हुई )
सरसों का साग - १/२ कप (कटा हुआ)
हरी धनिया - १/२ कप (कटी हुई )
पुदीना - २ बड़े चम्मच (कटा हुआ)
बेसन - १/२ कप
गेंहू का आटा - २ कप
नमक - २ छोटे चम्मच
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - २
तेल - १/२ कप
विधि:
१. सभी सब्जियों को धो कर मिक्सी में पीस कर पेस्ट बना लें२. आटे में बेसन, नमक और हरी मिर्च मिलायें
३. आटे को साग के पेस्ट से गूंथ लें.
४. अगर जरूरत हो तो और थोड़ा आटा मिला लें
५. तवा गरम करने रखें
६. थोड़ा सा आटा ले कर पराठें के आकार में बेलें
७. तवा पर हल्का से तेल लगाएं और पराठा उस पर डालें
८. इसे एक मिनट तक पकने दें और फिर पलट दें
९. इसे थोड़ा थोड़ा तेल डाल कर गुलाबी भूरा होने तक दोनों तरफ से सेंके
१०. पराठे को प्लेट में निकाल लें
११. नाश्ते के समय या खाने के समय गरमा गरम पराठा अचार या दही के साथ परोसें
Comments
Post a Comment