Tricolour Idli | तिरंगी इडली
Tricolour Idli
Ingredients:
Idli Batter - 1 kg (or as required)
Orange Idli :
Tomato - 1 (roughly chopped)
Red chilli - 2
Oil - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
Baking soda - a pinch
Green Idli :
Red chilli - 2
Oil - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
Baking soda - a pinch
Green Idli :
Green Coriander - 1 cup (chopped)
Green chilli - 2 (chopped)
Oil - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
Baking soda - a pinch
Oil - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
Baking soda - a pinch
Method:
Divide the Idli batter into three equal partsOrange Idli :
1. Heat the oil in a kadai and saute the tomato and red chilli for just a couple of minutes for the raw taste to go
2. Cool it and grind it smooth paste
3. Mix it with one portion of the Idli batter to make the orange colour of the Idli
4. Add salt and baking soda and mix well
Green Idli :
1. Heat the oil in a kadai and saute the green coriander and green chillies for a couple of minutes to remove the raw flavour
2. Cool it and grind it smooth paste
3. Mix it with second portion of the Idli batter to make the green colour of the Idli
4. Add salt and baking soda and mix well
2. Cool it and grind it smooth paste
3. Mix it with one portion of the Idli batter to make the orange colour of the Idli
4. Add salt and baking soda and mix well
Green Idli :
1. Heat the oil in a kadai and saute the green coriander and green chillies for a couple of minutes to remove the raw flavour
2. Cool it and grind it smooth paste
3. Mix it with second portion of the Idli batter to make the green colour of the Idli
4.
White Idli :
Mix 1/2 tsp salt in the third portion of the Idli batter
Mix 1/2 tsp salt in the third portion of the Idli batter
Oil Idli trays with little oil
Pour the batter of different colours in the cups of different idli tray
Steam the idli trays in Idli Patram or idli cooker
Arrange the different coloured idlis as per our national flag.
Pour the batter of different colours in the cups of different idli tray
Steam the idli trays in Idli Patram or idli cooker
Arrange the different coloured idlis as per our national flag.
Serve it hot with Sambhar and coconut chutney.
तिरंगी इडली
सामग्री:
इडली बैटर - १ किलो ( या आवश्यकता अनुसार )
केसरिया इडली :
केसरिया इडली :
टमाटर - १ (कटा हुआ)
लाल मिर्च - २
तेल - १/२ छोटा चम्मच
नमक - १/२ छोटा चम्मच
मीठा सोडा - एक चुटकी
मीठा सोडा - एक चुटकी
हरी इडली :
हरी धनिया - १ कप (कटा हुआ)
हरी मिर्च - २ (कटी हुई)
तेल - १/२ छोटा चम्मच
नमक - १/२ छोटा चम्मच
मीठा सोडा - एक चुटकी विधि:
इडली बैटर को तीन बराबर हिस्सों में बाँट लें
केसरिया इडली :
१. तेल गरम करें और इसमें टमाटर, लाल मिर्च डालें और २ मिनट तक पकायें
२. ठंडा कर के पीस लें
३. इसे एक हिस्सा इडली बैटर में मिलायें केसरिया इडली बनाने के लिए
४. नमक और मीठा सोडा डाल कर अच्छे से मिलायें
हरी इडली:
१. तेल गरम करें और इसमें हरी धनिया, हरी मिर्च डालें और २ मिनट तक पकायें
२. ठंडा कर के पीस लें
३. इसे दूसरे हिस्सा इडली बैटर में मिलायें हरी इडली बनाने के लिए
४. नमक और मीठा सोडा डाल कर अच्छे से मिलायें
तीसरा हिस्सा इडली बैटर में १/२ छोटा चम्मच नमक डाल कर अच्छे से मिलायें
इडली ट्रे में हल्का से तेल लगा कर चिकना करें
अलग अलग रंग का बैटर अलग अलग ट्रे की कटोरी में डालें
इडली ट्रे को इडली पत्रं या इडली कुकर में भाप में पकायें
तीनों रंग की इडली को अपने राष्ट्रीय ध्वज के अनुसार सजायें
इसे सांभर और नारियल की चटनी के साथ गरम गरम परोसें
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