Kala Chana Salad without Onion | Black Chickpeas Salad without Onion | काला चना सलाद (बिना प्याज)
Kala Chana Salad without Onion
Ingredients:
Kala Chana (Black chickpeas) - 3/4 cup
Carrots - 2 (grated)
Cucumber - 1 (peeled and chopped)
Tomatoes - 2 (chopped)
Coriander leaves - 2 tbsp (chopped)
Green chillies - 2 (finely chopped)
Lemon juice of 1 lemon
Salt - 1 tsp
Method:
1. Wash and Soak the chana overnight or 5-6 hours
2. Transfer chana with 1/2 tsp salt and 3 cup water in cooker
3. When pressure starts building, lower the heat and cook it for 1/2 an hour
4. Drain out water from the boiled chana
5. In a large mixing bowl, add the cooked kala chana, the grated carrots, chopped cucumber, chopped tomatoes, green chillies, salt, coriander leaves and juice from one lemon.
6. Stir well
7. Serve the Kala Chana Salad with Grated Carrot, Cucumber & Tomatoes as a morning or evening snack or as side dish in lunch or dinner
काला चना सलाद (बिना प्याज)
सामग्री :
काला चना - ३ /४ कपगाजर - २ (कसी हुई)
खीरा - १ (छीला और काटा हुआ)
टमाटर - २ (कटे हुए)
धनिया पत्ती - २ बड़े चम्मच (कटी हुई)
हरी मिर्च - २ (बारीक कटी हुई)
१ निम्बू का रस
नमक - १ छोटा चम्मच
विधि:
१. काळा चने को धो कर एक रात या ५-६ घंटों के लिए भिगो दें२. भीगे हुए चने को १/२ चम्मच नमक और ३ कप पानी के साथ कुकर में डालें
३. जब कुकर में प्रेशर बनने लगे, आंच धीमी कर दें और १/२ घंटे तक पकायें
४. उबले चने से पानी निकाल लें
५. एक बड़े प्याले मैं काला चना , गाजर, खीरा, टमाटर, हरी मिर्च, नमक, धनिया पत्ती और निम्बू का रस डालें
६. अच्छे से मिलायें
७. काला चना सलाद का आनंद सुबह या शाम के नाश्ते के समय पर लें या दोपहर या रात के खाने में साइड डिश की तरह परोसें
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