Mixed Vegetable Pickle | मिश्रित सब्जियों का अचार

Mixed Vegetable Pickle


Ingredients:

Cauliflower - 500 gms
Carrot - 500 gms
Green Peas - 1 cup
Small Potatoes - 500 gms
Radish - 500 gms
Hing (Asafoetida) - 1 tsp
Mustard Oil - 100 gm (1/2 cup)
Yellow / Black Mustard Seeds  - 2 tbsp (grounded)
Turmeric Powder - 1 tsp
Red Chilly Powder - 1 tsp
Vinegar - 1 tbsp
Salt - 3 tsp

Method:

1. Boil potatoes for 2 whistles in cooker
2. Cut cauliflower into big pieces
3. Heat 2 glass water and add 1 tsp salt
4. Put the cauliflower pieces in this water, cover and keep aside for 10-15 minutes
5. Peel the boiled potatoes
6. Cut each potato into two pieces
7. Peel and wash the carrots
8. Peel and wash radish
9. Cut carrots into 2 inch long thin strips
10. Cut radish into circular pieces
11. Heat water in a utensil to submerge all the vegetables
12. Put carrot, peas in the boiling water
13. Remove cauliflower from the salt water and put in this boiling water. Add radish in the boiling water
14. Boil for 3-4 minutes, then cover and keep for 5 minutes
15. Strain the water from the vegetables with a strainer
16. Dry the vegetables and potato pieces on a washed thick cloth for 4-5 hours in the sun
17. When all the water has dried then put the vegetables in a big bowl
18. Add yellow mustard, 2 tsp salt, red chilly powder, turmeric powder, oil and hing
19. Mix properly
20. Now mix vinegar
21. Cover the Bowl with a clean muslin cloth and keep the pickle in sun for 3-4 days
22. Stir the pickle once every day
23. Mixed vegetable pickle is ready
24. Fill the pickle in a dry glass container
25. This pickle can be stored up to a month
26. To increase its shelf life keep pickle in fridge or put oil enough to submerge the pickle

मिश्रित सब्जियों का अचार

सामग्री:

फूलगोभी - ५०० ग्राम
गाजर - ५०० ग्राम
मटर के दाने - १ कप
छोटे आलू - ५०० ग्राम
मूली - ५०० ग्राम
हींग - १ छोटा चम्मच
सरसों का तेल - १० ग्राम (१/२ कप)
पीली / काली सरसों के दाने - २ बड़े चम्मच (पिसे हुए)
हल्दी पाउडर - १ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १ छोटा चम्मच
सिरका - १ बड़ा चम्मच
नमक - ३ छोटे चम्मच

विधि:

१. आलू को कुकर में २ सीटी आने तक उबाल लें
२. फूलगोभी को बड़े टुकड़ों में काट लें
३. २ गिलास पानी गरम कर के उसमे १ छोटा चम्मच नमक डालें
४. फूलगोभी के टुकड़ों को इस पानी में डाल कर ढक दें और १०-१५ मिनट के लिए एक तरफ रख दें
५. उबले आलू को छील लें
६. हर आलू को दो टुकड़े में काट लें
७. गाजर को छील कर धो लें
८. मूली को छील कर धो लें
९. गाजर को २ इंच लम्बे पतले टुकड़ों में काट लें
१०. मूली को गोल आकार के टुकड़ों में काट लें
११. एक बर्तन में पानी गरम करें जिसमे सारी सब्जियां डूब जायें
१२. गाजर और मटर को खौलते पानी में डालें
१३. फूलगोभी को नमक के पानी से निकाल कर उबलते पानी में डालें. मूली को इस खौलते पानी में डालें
१४. इसे ३-४ मिनट तक उबालें और फिर ढक कर ५ मिनट के लिए रखें
१५. अब सब्जियों को छलनी से छान कर पानी से निकाल लें
१६. सब्जियों और आलू के टुकड़ों को धुले मोटे कपड़े पर फैला कर सूखने के लिए ४-५ घंटे के लिए धूप में रखें
१७. जब पानी अच्छे से सूख जाये तब सारी सब्जियों को एक बड़े बर्तन में डालें
१८. पिसी सरसों, २ छोटे चम्मच नमक, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, तेल और हींग डालें
१९. अच्छे से मिलायें
२०. अब सिरका मिलायें
२१. बर्तन को साफ़ मलमल के कपड़े से ढक कर अचार को धूप में ३-४ दिन के लिए रखें
२२. अचार को दिन में एक बार अच्छे से चलायें
२३. मिश्रित सब्जियों का अचार तैयार है
२४. एक सूखे शीशे के बर्तन में अचार को भर दें
२५. ये अचार को एक महीने तक रखा जा सकता है
२६. इसको ज्यादा दिन तक रखने के लिए अचार को फ्रिज में रखें या इतना तेल डाल दें की सब्जियां उसमे डूब जायें

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