Aate ke Ladoo (Pinni) | Wheat Flour Ladoo | आटे के लड्डू (पिन्नी)

Aate ke Ladoo | Wheat Flour Ladoo


Ingredients:

Aata (Wheat Flour) - 2 cup
Boora (Powdered Sugar) - 2 cup
Desi Ghee - 2 cup
Gond (Edible Gum) - 50 gm
Chironji (Charoli) - 25 gm
Makhana (Fox Nut) - 50 gm
Almonds - 1/2 cup
Sonth (Dry Ginger) Powder - 1 tsp

Method:

1. Micro wave makhana for 30 seconds and then stir it
2. Repeat this step to microwave and stir makhanas 3 times
3. Microwave gond for 30 seconds and then stir it
4. Repeat this process to microwave and stir gond 2 times
5. Heat 2 tbsp ghee and fry the gond till light golden and keep aside
6. Now add 2 tbsp ghee and fry the makhanas and keep aside
7. When gond and makhana are cooled, grind them coarsely
8. Chop almonds
9. Heat remaining ghee and add aata
10. Now roast the aata till it becomes golden brown
11. Now add almonds, chironji and mix well 
12. Add grounded gond, makhana, sonth powder and mix well
13. Remove from fire and let it cool
14. When the Aata mixture is at room temperature add boora
15. Mix the boora in aata mixture by rubbing between palms
16. Take a fistful mixture and shape it into a round ball. Do the same process with the rest of the mixture.
17. Store the ladoos in an air tight container for a month
18. These can also be served as dessert or as a snack after evening tea or coffee or even in breakfast.

आटे के लड्डू (पिन्नी)

सामग्री:

आटा - २ कप
बूरा (पीसी चीनी) - २ कप
देसी घी - २ कप
गोंद - ५० ग्राम
चिरोंजी - २५ ग्राम
मखाना - ५० ग्राम
बादाम - १/२ कप
सोंठ पाउडर - १ छोटा चम्मच

विधि:

१. मखानों को ३० सेकंड के लिए माइक्रोवेव करें और अच्छे से चलायें
२. मखानों को मिक्रोवावव करने और चलाने की प्रक्रिया को ३ बार दोहरायें 
३. गोंद को ३० सेकंड के लिए माइक्रोवेव करें और अच्छे से चलायें
४. गोंद को मिक्रोवावव करने और चलाने की प्रक्रिया को ३ बार दोहरायें 
५. २ बड़े चम्मच घी गरम कर गोंद को हल्का सुनेहरा होने तक भूनें और एक तरफ रख दें 
६. अब २ बड़े चम्मच घी डालें और मखानों को भून कर एक तरफ रख दें 
७. जब गोंद और मखाने ठंडा हो जायें इन्हे दरदरा पीस लीजिये 
८. बादाम काट लीजिये 
९. बचा हुआ घी गरम करें और आटा डालें 
१०. आटे को सुनेहरा भूरा होने तक भूनें 
११. अब बादाम और चोरोंजी डालें और अच्छे से मिलायें
१२. पिसा गोंद, मखाना, सोंठ पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें 
१३. आंच से उतार लें और ठंडा होने दें
१४. जब आटे का मिश्रण कमरे के तापमान पर आ जाये बूरा डालें 
१५. बूरा को आटे के मिश्रण में हथेलियों से रगड़ते हुए मिलायें 
१६. एक मुट्ठी में मिश्रण ले के उसे गोल आकर दें
१७. इसी प्रकार सारे मिश्रण के लड्डू बनायें 
१८. लड्डू को हवा बंद डब्बे में एक महीने तक रख कर खायें
१९. आटे के लड्डू को मिठाई के रूप में या नाश्ते की तरह पेश कर सकते हैं 

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