Amla ki Launji | Indian Gooseberry Pickle | आंवला की लौंजी

Amla Ki Launji | Indian Gooseberry Pickle


Ingredients:

Indian Gooseberry (Amla) - 250 gm
Green Chillies - 4
Ginger - 1" piece
Jaggery / Sugar - 3 tbsp 
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp
Cooking Oil - 2 tbsp
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Fennel seeds - 1 tsp
Hing (asafoetida) - 1/4 tsp

Method:

1. Take water in a vessel 
2. Wash and put the gooseberries in a colander
3. Once water boils, place the colander with gooseberries over the vessel and cover it
4. Cook for 8 minutes on high flame
5. Take out the gooseberries from the colander and let them cool
6. Remove the seeds from the gooseberries and separate the segments
7. Chop ginger in long slices and green chillies in big pieces
8. Heat oil in a pan and add fenugreek seeds, hing and fennel seeds
9. When it starts crackling add amla, ginger and green chillies
10. Saute for few minutes on low flame
11. Add salt, turmeric powder, chilli powder, jaggery/sugar and mix well
12. Cover and cook for 5-7 minutes on low flame 
13. Wait for the dish to cool down and then store in a jar
14. Serve as an accompaniment with any daal or curry.

आंवला  की  लौंजी

सामग्री:

आंवला - २५० ग्राम
हरी मिर्च - ४
अदरक - १ " टुकड़ा
गुड़ / चीनी - ३ बड़े चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
तेल - २ बड़े चम्मच
मेथी दाना - १/२ छोटा चम्मच
सौंफ - १ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच

विधि:

१. एक ऎसा बर्तन लीजिए जिस पर छलनी आसानी से आ सके और बर्तन में पानी डालकर इसे ढककर पानी उबलने रख दीजिए
२. आंवला को धो कर छलनी में रख लीजिए
३. पानी में उबाल आने के बाद, आंवलों की छलनी बर्तन पर रखिए और आंवलों को ढक दीजिए.
४. आंवलों को 8 मिनिट तक तेज आंच पर भाप में पकने दीजिए.
५. छलनी से निकाल कर आंवला को ठंडा होने दें
६. आंवले के बीज निकाल कर फांकें अलग कर लें
७. अदरक को लम्बे टुकड़ों में और हरी मिर्च को मोटे टुकड़ों में काट लें
८. एक पैन में तेल गरम करें और उसमे मेथी दाना, हींग और सौंफ डालें
९. जब यह तड़कने लगे तब इसमें आंवला, अदरक और हरी मिर्च डालें
१०. धीमी आंच पर थोड़ी देर चलायें
११. इसमें नमक, लाल मिर्च, हल्दी और गुड़ / चीनी डालें और अच्छे से मिलायें
१२. ढककर ५-६ मिनट तक धीमी आंच पर पकने दें 
१३. लौंजी को ठंडा होने दें और एक बोतल में भर कर रखें
१४. इसे दाल या किसी भी सब्जी के साथ खाने में परोसें

Amla ki launji is a very healthy ,sweet and sour type of chutney or pickle. Amla is an amazing wonder fruit which is packed with so many nutrients and gives numerous  health benefits. Good quality amla comes during winter and it is also very good for cold and cough ailments . It is sour , astringent and pungent in taste and green in colour. Amla is rich in vitamin C ,vitamin B complex, Iron, zinc, minerals .It is a great anti oxidant and thus improves immunity,protect our heart by reducing cholesterol, controls Diabetes. Amla is also very rich in Vitamin A so keep the skin healthy and young and also Improves the health and texture of hairs. Good to cure Gastric problems, good for liver health and for all cold related problems 


Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी