Milk Powder Gujia | मिल्क पाउडर गुझिया

Milk Powder Gujia


Ingredients (Covering):

Maida (Refined Wheat Flour) - 2 cup
Desi Ghee - 1/2 cup
Milk - 1 cup

Ingredients (Stuffing):

Milk Powder - 1 cup
Desi Ghee - 1/2 cup
Milk - 1/2 cup
Sugar - 1 cup
Dry Coconut (Grated) - 1 cup
Raisin (Kishmish) - 2 tbsp
Cashewnut - 2 tbsp
Almonds - 2 tbsp
Chironji (Chiroli) - 2 tbsp
Green Cardamom - 10
Ghee (for frying)

Method (Covering):

1. Take refined flour in any vessel and mix ghee to it.
2. Now add lukewarm milk in small portions and knead stiff dough
3. Cover and keep aside the dough for 20 minutes to set.

Method (Stuffing):

1. Cut the cashews in small chunks
2. Cut the almonds in small chunks
3. Powder the cardamoms.
4. Heat 2 tbsp ghee in a wok and add milk to it.
5. Now mix milk powder in small parts and keep stirring constantly till it gets smooth and thick in consistency.
6. There should not be any formation of lumps in the mixture.
7. When the mixture appears same like mawa, then turn off the flame
8. Transfer it to another bowl so that it cools down quickly.
9. When the mixture cools down, add chopped cashews, almonds, chironji, coconut
10. Add sugar and mix everything really well.
11. Add raisins, cardamom powder and mix well.

Method (Gujhiya):

1. Knead the dough again and make small lumps from it.
2. Take one lump at a time and press with palms into flat oval shape.
3. Lift one dough ball at a time and roll out into 3 to 3.5 inch diameter round.
4. Lift the rolled poori and and apply some water on the edges.
5. Put about a table spoon stuffing in the center
6. Fold it into half circle. Seal the edges by pressing it
7. Keep folding and twisting the edges to form pleated design at the edges
8. Place the prepared gujiya over a plate.
9. Likewise make the rest of the gujiyas as well and place the stuffed gujiyas on a plate
10. Heat some ghee in a wok.
11. When the ghee is medium hot, place 4 to 5 or as many gujiyas as possible in the wok
12. Fry them on low-medium flame until they get golden brown from both sides.
13. Fry rest of the gujiyas in the same manner
14. Piping hot milk powder gujiya is ready, serve it steaming hot.
15. Let the rest gujiyas cool down and then store them in any container and relish eating for up to 10 to 12 days.

मिल्क पाउडर गुझिया

सामग्री (बाहरी परत):

मैदा -  २ कप
घी - १/२ कप
दूध - १ कप

सामग्री (भरावन):

मिल्क पाउडर - १  कप
देसी घी - १/२ कप
दूध - १/२ कप
चीनी - १  कप
सूखा नारियल (कद्दूकस किया हुआ) - १  कप
किशमिश - २ बड़े चम्मच
काजू - २ बड़े चम्मच
बादाम - २ बड़े चम्मच
चिरौंजी - २ बड़े चम्मच
इलायची - १०
घी - गुजिया तलने के लिए

विधि (बाहरी परत):

१. मैदा को किसी बर्तन में निकाल लीजिये, मैदा में घी डाल कर, अच्छी तरह मिलाइये.
२. अब थोडा़-थोडा़ हल्का गरम दूध डालते हुए पूरी के जैसा सख्त आटा गूंथ लीजिये.
३. आटे को 20 मिनिट के लिए ढककर रख दीजिये, आटा सैट होकर तैयार हो जाएगा.

विधि (भरावन):

१. काजू को छोटे-छोटे टुकडों में काट लीजिए
२. बादाम को छोटे-छोटे टुकडों में काट लीजिए
३. इलायची का पाउडर बना लीजिए.
४. पैन में घी डालकर दूध डाल दीजिए
५. इसमें थोडा़-थोडा़ मिल्क पाउडर डालते हुए मिक्स करते जाइये.
६. इसे लगातार चलाते हुये अच्छी तरह से मैश करते हुए गाढा़ और चिकना होने तक पकाना है, ताकि इसमें किसी प्रकार की गुठलियां न रह पाएं.
७. मिश्रण के मावा जैसा बनने के बाद गैस बंद कर दीजिए.
८. इसे किसी प्याले में निकाल लीजिए और ठंडा होने दीजिए.
९. मिश्रण के ठंडा होने पर इसमें कटे हुए काजू, बादाम, चिरोंजी, नारियल डालें
१०. चीनी डालकर सभी चीजों को अच्छी तरह से मिला दीजिए.
११. किशमिश, इलायची  पाउडर डाल कर मिला लें

विधि (गुझिया):

१. आटे को मसल कर चिकना कर दीजिये, और छोटी-छोटी लोइयां तोड़ कर तैयार कर लीजिये
२. लोइयों को मसल कर पेड़े जैसा बना लीजिये
३. एक लोई उठाइये और गोल एक जैसी 3-3½ इंच के व्यास में बेलिये
४. बेली हुई पूरी को उठाइये, किनारों पर उंगली के सहारे से पानी लगाइये.
५. करीब १ बड़ा चम्मच भरावन पूरी के बीच में डालिये
६. इसको आधे में मोड़ लीजिये. किनारों को दबा कर बंद कर दीजिये
७. किनारों को थोड़ा थोड़ा मोड़ कर घुमाते हुए छोटी छोटी चुन्नटें बना लीजिये
८. गुजिया निकाल कर थाली में रख दीजिए
९. इसी तरह से सारी गुजिया बना कर तैयार कर लीजिए
१०. कढ़ाई में घी डालकर गरम कीजिये
११.  घी हल्का गरम होने के बाद जितनी गुजिया घी में आ जाएं उतनी या ४ -५  गुजिया डाल दीजिये
१२. धीमी आंच पर, गुजिया को पलट-पलट कर दोनो और से सुनेहरा भूरा होने तक तल लीजिये
१३. सारी गुजिया इसी तरह तल कर तैयार कर लीजिये.
१४. गरमा गरम मिल्क पाउडर की गुजिया बनकर तैयार है. गुजिया को गरमा गरम परोसिये और खाइये.
१५. बची गुजिया पूरी तरह ठंडी होने के बाद कन्टेनर में भर कर रख लीजिये और १० -१२  दिन तक खाते रहिये. 

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