Carrot Raita | Gajar Raita | गाजर रायता

Carrot  Raita | Gajar Raita

Ingredients:

Curd / Yogurt - 1 cup
Carrot (peeled and grated) - 1/2 cup
Coriander leaves (finely chopped)  - 1 tbsp
Mint leaves (finely chopped)  - 1 tbsp
Green Chilly (finely chopped) - 1
Roasted Cumin Powder - 1/2 tsp
Black Salt  - 1/2 tsp
Desi ghee - 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - a pinch

Method :

1. Whisk curd in a bowl
2. Add the grated carrots (reserve 1 tsp for garnish)
3. Add the chopped green chilly, chopped mint leaves and mix well
4. Add cumin powder, black salt and mix well
5. In a small pan heat ghee
6. Add hing and fry hing for few seconds
7. Pour the tempering on raita and mix well
8. Chill the carrot raita in refrigerator
9. Garnish the raita with grated carrots and coriander leaves
10. Serve raita with dal-rice, roti sabzi, chana biryani, .

गाजर रायता 

सामग्री :

दही : १ कप
गाजर (छील कर कसी हुई) - १/२ कप 
धनिया पत्ती (बारीक कटी हुई) - १ बड़ा चम्मच
पुदीना पत्ते (बारीक कटे हुए) - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - १ 
भुना जीरा पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
काला नमक  - १/२ छोटा चम्मच
देसी  घी  - १/२ छोटा चम्मच
हींग - एक चुटकी 

विधि:

१. दही को एक कटोरे में ले कर अच्छे से फेंट लें
२. इसमें कसी हुई गाजर डालें (१ चम्मच गाजर सजाने के लिए बचा लें)
३. कटी हुई हरी मिर्च और कटे हुए पुदीने के पत्ते डालें और अच्छे से मिलायें
४. जीरा पाउडर, काला नमक डालें और अच्छे से मिलायें 
५. तड़के वाले पैन में घी गरम करें 
६. हींग डालें और हल्का भूनें 
७. तड़के को रायते के ऊपर डाल दें और अच्छे से मिला लें 
८. रायते को फ्रिज में खूब ठंडा होने के लिए रख दें  
९. कसी हुई गाजर और धनिया पत्ती से सजाएँ
१०. गाजर का रायता, दाल- चावल या रोटी सब्ज़ी के साथ परोसें 


Very simple and easy Raita made with grated carrots. Carrot raita like all other raitas goes very well with dal-rice, roti sabzi. Carrots are good source of Vitamin A and thus very good for eyesight.


Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े