Masaledar Aloo Do Pyaza (Dry) | मसालेदार आलू दो प्याज़ा सब्ज़ी (सूखी )
Masaledar Aloo Do Pyaza (Dry)
Ingredients:
Potato - 500 gram (Medium size)Small onions (Shallots)- 250 gram
Medium Size onion - 1 (finely chopped)
Curd / Yogurt - 1 cup
Cinnamon - 2" stick
Black Pepper - 1 tsp
Cloves - 8
Big Cardamom - 4
Coriander Seeds - 4 tsp
Whole Red Chilli - 2
Cumin Seeds - 1 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp
Oil - 4 tbsp
Coriander leaves (finely chopped) - 1 tbsp
Method:
1. Grind the medium size onion to a paste2. Coarsely grind the coriander seeds
3. Peel the potatoes and cut each potato into 4 pieces.
Peel the small onions.
4. Heat Oil in a pan
5. Add cumin seeds, cinnamon, black pepper, cloves, cardamom, whole red chilli in oil and stir it lightly
6. Now add potato in the pan and fry it for 2 minutes
7. Add small onions in the pan and fry for 1 minute
8. Now add ground onion in the pan and mix nicely
9. In the sabzi add coarsely ground coriander, red chilli powder, salt and fry for a minute
10. Cover it and cook on low flame for 2 minutes
11. Remove the cover and stir it. Again cover it and cook for 5-6 minutes
12. When the potato have become soft add curd and stir fry for 2-3 minutes
13. Cover it and cook for 2-3 minutes
14. Masaledar Aloo Do Pyaza vegetable is ready
15. Garnish with coriander leaves and serve hot Aloo Do Pyaza with Paratha or Poori
मसालेदार आलू दो प्याज़ा सब्ज़ी
सामग्री :
आलू - ५०० ग्राम (मध्यम आकार के)छोटे प्याज़ - २५० ग्राम (छिले हुए)
मध्यम आकार प्याज - १ (कटा हुआ)
दही - १ कप
दालचीनी - २" टुकड़ा
काली मिर्च - १ छोटा चम्मच
लौंग - ८
बड़ी इलाइची - ४
साबुत धनिया - ४ छोटे चम्मच
साबुत लाल मिर्च - २
जीरा - १ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
तेल - ४ बड़े चम्मच
धनिया पत्ती (बारीक कटी हुई)- १ बड़ा चम्मच
विधि :
१. मध्यम आकार के प्याज़ को पीस लें२. साबुत धनिया को दरदरा पीस लें
३. आलू को छील कर हर आलू को चार टुकड़ों में काट लें
४. एक पैन में तेल गरम करें
५. तेल में जीरा, दालचीनी, काली मिर्च, लौंग, इलाइची, साबुत लाल मिर्च डालें और थोड़ा भूनें
६. अब इसमें आलू डाल कर २ मिनट तक भूनें
७. छोटे प्याज डालें और १ मिनट तक भूनें
८. अब सब्जी में पिसा हुआ प्याज डालें और अच्छे से मिलाएं
९. सब्जी में दरदरा पिसा धनिया, लाल मिर्च पाउडर, नमक डालें और १ मिनट तक भूनें
१०. ढक कर धीमी आंच पर २ मिनट तक पकायें
११. ढक्कन हटा कर चलायें और फिर ढक कर ५-६ मिनट तक पकायें
१२. जब आलू गल जायें दही डाल कर अच्छे से २-३ मिनट तक भूनें
१३. ढक कर २-३ मिनट पकायें
१४. आलू दो प्याज़ा सब्जी तैयार है
१५. गर्मागर्म आलू दो प्याज़ा को धनिया पत्ती से सजा कर परांठे या पूरी के साथ परोसें.
आलू-प्याज की यह सब्जी स्वाद के मामले में बेमिसाल है. इसकी रेसिपी बेहद आसान है. आलू और प्याज का यह मिला-जुला चटपटा टेस्ट जरूर आजमाएं.
Comments
Post a Comment