Mango Sour Chunda | Mango Sour Kuchla | आम का खट्टा छुन्दा अचार | आम का खट्टा कुचला अचार
Mango Sour Chunda | Mango Sour Kuchla
Ingredients:
Raw Mango - 2 kgSalt - 5 tbsp
Hing ( Asafoetida) - 1/2 tsp
Big Cardamom - 7
Cloves - 16
Cumin seeds - 2 tsp
Black Pepper - 1 tsp
Cinnamon - 2" piece
Red Chilli Powder - 1 tbsp
Sugar - 400 gm
Method:
1. Wash the mangoes and wipe them with a kitchen towel2. Peel the mangoes
3. Grate the mangoes
4. Add Hing and salt to the grated mangoes
5. Mix it with a clean and dry spoon and cover it with a muslin cloth
6. Keep it in sun for 2 days (Do mix it once a day with a clean and dry spoon)
7. Grind Big Cardamom, cloves, cumin seeds, black pepper and cinnamon to a coarse powder
8. After 2 days, add grounded powder and red chilli powder
9. Mix well with a clean and dry spoon
10. Add sugar
11. Mix well with a clean and dry spoon
12. Cover it with a muslin cloth and keep it in sun for 15 days
13. Make sure to mix it once everyday with a clean dry spoon.
14. Now fill it in a jar or bottle and enjoy it with mathari, Dal- Chawal, Stuffed Paratha etc.
आम का खट्टा छुन्दा | आम का खट्टा कुचला
सामग्री:
कच्चे आम - २ किलोनमक - ५ बड़े चम्मच
हींग - १/२ छोटा चम्मच
बड़ी इलाइची - ७
लौंग - १६
जीरा - २ छोटे चम्मच
काली मिर्च - १ छोटा चम्मच
दालचीनी - २" टुकड़ा
पिसी लाल मिर्च - १ बड़ा चम्मच
चीनी - ४०० ग्राम
विधि:
१. आम को धो कर पोंछ लें . आम छील लें२. आम कस लें
३. कसे हुए आम में नमक और हींग डालें
४. इसे साफ़ और सूखे चम्मच से मिलायें और मलमल के कपडे से ढक दें
५. इसे दो दिन धूप में रखें (दिन में एक बार साफ़ और सूखे चम्मच से जरूर मिलायें )
६. बड़ी इलाइची, लौंग, जीरा, काली मिर्च और दालचीनी को दरदरा पीस लें
७. दो दिन के बाद पिसा मसाला और पिसी लाल मिर्च डालें
८. साफ़ और सूखे चम्मच से अच्छे से मिलायें
९. चीनी डालें
१०. साफ़ और सूखे चम्मच से अच्छे से मिलायें
११. मलमल के कपडे से ढक कर १५ दिन धूप में रखें . ध्यान रखें की रोज़ एक बार अचार को साफ़ और सूखे चम्मच से चला लें
१२. अब इसे बोतल या मर्तबान में भर लें और इसका आनंद मठरी, दाल-चावल, भरवा पराठों के साथ लें
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