Sabut Moong Dal Chilla | साबुत मूंग दाल चीला

Sabut Moong Dal Chilla


Ingredients:

Sabut Moong Dal - 1 cup
Rice Flour - 1 tbsp
Green Chillies - 4 
Ginger (chopped) - 2 tbsp
Salt - 1 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Chat Masala Powder - 1 tsp
Oil for shallow frying 
Cottage cheese (chhena) - 1/2 cup
Green Chutney 

Method:

1. Soak the Moong dal for at least 5 - 6 hours or preferably overnight
2. Add soaked moong dal along with green chilly and ginger piece in a grinding jar and grind till it attains paste like consistency. 
3. Remove the moong dal batter into a mixing bowl, add rice flour, salt, red chilli powder, chat masala powder
4. Mix everything well
5. Add little water to make the batter of pouring consistency
6. Place a tawa on medium heat, add 2 teaspoons of oil and spread it evenly on tawa
7. Once the oil is hot, add two heapful tablespoons of the moong dal batter on the tawa
8. Quickly spread it using the back of a spoon and apply little oil on the sides of the chilla.
9. Let the moong dal chilla cook for 2 minutes or till the bottom of the chilla turns golden brown
10. Flip the moong dal chilla and cook other side of the chilla too.
11. Remove the moong dahb l chilla on an absorbent sheet or kitchen towel 
12. Press the absorbent sheet on the chilla to absorb the excess oil
13. Spread green chutney over the chilla and now spread 1 tbsp cottage cheese over it.
14. Fold the chilla to give it  a shape of half moon. Cut the half moon to two parts 
15. Use the moong dal batter in a similar way to make more chillas
16. Serve hot chillas plain or stuffed with cottage cheese along with tomato chutney or tamarind chutney or green chutney

साबुत मूंग दाल चीला

सामग्री:

साबुत मूंग दाल - १ कप 
चावल का आटा - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च - ४
अदरक (कटी हुई) - २ बड़े चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
चाट मसाला पाउडर - १ छोटा चम्मच

विधि :

१. मूंग दाल को ५-६ घंटे या रात भर के लिए पानी में भिगो दीजिये
२. भीगी हुई मूंग की दाल, हरी मिर्च और अदरक को ग्राइंडर में डाल कर पेस्ट बनने तक पीस लें 
३. मूंग दाल के पेस्ट को एक बर्तन में निकाल कर उसमे चावल का आटा, नमक, लाल मिर्च पाउडर, चाट मसाला पाउडर डालें 
४. सारी सामग्री अच्छे से मिला लें 
५. पेस्ट में थोड़ा पानी डाल कर उसे थोड़ा पतला कर लें 
६. तवा को मध्यम आंच पर रखें, २ छोटे चम्मच तेल डालें और तवा पर बराबर फैलायें
७. जब तेल गरम हो जाये, २ बड़े चम्मच भर कर पेस्ट तवा पर डालें 
८. चम्मच के पीछे से तुरंत पेस्ट को तवा पर फैलायें और थोड़ा तेल चीला के चारों तरफ डालें 
९. मूंग दाल चीला को २ मिनट तक या चीला के निचले हिस्से के सुनेहरा भूरा होने तक पकने दें 
१०. मूंग दाल चीला को पलट दें और दूसरी तरफ से भी सेकें
११. मूंग दाल चीला को पेपर नैपकिन पर निकाल लीजिये 
१२. पेपर नैपकिन को चीला पर दबा कर उसका अतिरिक्त तेल सोख लीजिये 
१३. हरी चटनी को चीला के ऊपर फैलायें और फिर १ बड़ा चम्मच छेना उसके ऊपर फैलायें 
१४. चीला को आधे चाँद आकर में मोड़ लीजिये. आधे चाँद को दो भाग में काट लीजिये 
१५. मूंग दाल पेस्ट से इसी प्रकार और चीले बना लीजिये 
१६. गरमा गरम चीला को सादा या छेना भर कर टमाटर चटनी या इमली चटनी या हरी चटनी के साथ परोसें 

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