Tinda Do Pyaza | Indian Apple Gourd With Double The Onions | टिंडा दो प्याज़ा

Tinda Do Pyaza


Ingredients:

Tinda (Indian Apple Gourd) - 250 gm (small in size)
Small Onions (shallots) - 250 gm
Big Onion - 250 gm
Cumin seeds - 1/2 tsp
Bay leaf - 1
Coriander Powder - 2 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Garam Masala Powder - 1 tsp
Ginger (Grated) - 1 tbsp
Green Chilly - 3 (Cut into big pieces)
Oil - 2 tbsp
Salt - 1 tsp
Curd - 4 tbsp
Coriander Leaves (Finely chopped) - 1 tbsp

Method:

1. Peel and wash the small onions
2. Peel and wash the Tinda
3. Peel and grate the big onions
4. Using a knife make spiral cuts in the tinda without breaking it
5. Heat Oil in a pan
6. Add Cumin seeds and bay leaf
7. After the cumin seeds have crackled,  add grated ginger and green chilly pieces and saute for few seconds 
8. Now add grated onion 
9. Saute the onions till they become light brown
10. Add coriander powder, turmeric powder, red chilly powder, garam masala powder and mix well
11. Add half cup water and mix thoroughly
12. Let it cook till oil separates from the masala.
13. Keep stirring in between
14. After the masala is nicely cooked, add tinda, small onions, salt and mix everything nicely in the masala with a light hand so that the tinda doesn't break
15. Lower the flame and cover it. Let it cook for 5 minutes
16. Remove the cover and stir it nicely. Again cover and cook for 5 minutes
17. Repeat this process till the tinda has become soft.
18. Add curd and mix nicely with a light hand
19. Cover and cook for 2-3 minutes
20. Remove the cover and stir it gently. Tinda Do Pyaza is ready to be served
21. Take it out in a serving plate. Garnish with coriander leaves and serve it hot
22. You can enjoy Tinda Do Pyaza as a side dish with chappatis, parathas or rotis

टिंडा दो प्याज़ा 

सामग्री:

टिंडा - २५० ग्राम (छोटे आकर के)
छोटे प्याज - २५० ग्राम
बड़े प्याज - २५० ग्राम
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
तेज पत्ता - १
धनिया पाउडर - २ छोटे चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १ छोटा चम्मच
अदरक (कसी हुई) - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च - ३ (मोटे टुकड़ों में कटी हुई)
तेल - २ बड़े चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच 
दही - ४ बड़े चम्मच
धनिया पत्ती (बारीक कटी हुई) - १ बड़ा चम्मच 

विधि:

१. छोटे प्याज को छील कर धो लें 
२. टिंडे को छील कर धो लें
३. बड़े प्याज को छील कर कस लें 
४. चाकू से टिंडा पर सर्पाकार तरीके से निशान लगायें जिससे टिंडा टूटे नहीं 
५. कड़ाही या पैन में तेल गरम करें 
६. जीरा और तेज पत्ता डालें
७. जब जीरा तड़क जाये, कसी हुई अदरक और कटी हुई हरी मिर्च डाल कर कुछ सेकंड भून लें 
८. अब कसा हुआ प्याज डालें 
९. प्याज को हल्का भूरा होने तक भूनें 
१०. धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
११. आधा कप पानी डालें और अच्छे से मिलायें
१२. इसे तब तक पकाएं जब तक तेल मसाले से अलग हो जाये. 
१३. बीच बीच में चलाते रहें 
१४. जब मसाला अच्छे से पाक जाये, टिंडा, छोटे प्याज, नमक डालें और मसाले में अच्छे से हलके हाथ से मिलायें ताकि टिंडा न टूट जाये 
१५. आंच धीमी कर दीजिये और ढक दीजिये. ५ मिनट तक पकने दीजिये
१६. ढक्कन हटा कर सब्जी को चला लीजिये, फिर से ढक कर ५ मिनट पकायें
१७. इसी प्रकार सब्जी को तब तक पकायरन जब तक टिंडा गल जाये 
१८. दही डालें और हलके हाथ से अच्छे से मिलायें 
१९. ढक कर २-३ मिनट तक पकायें 
२०. ढक्कन हटा कर आराम से चलाएं. टिन्डो दो प्याज़ा परोसने के लिए तैयार है
२१. इसे प्याले या प्लेट में परोसें. धनिया पत्ती से सजायें और गरम गरम परोसें 

२२. टिंडा दो प्याज़ा का आनंद आप साइड डिश की तरह चपाती, पराठे या रोटी के साथ ले सकते हैं 

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