Torai (Ridge Gourd) Ki Kadhi | तोरई की कढ़ी
Torai (Ridge Gourd) ki Kadhi
Ingredients:
Torai
(Ridge Gourd) - 1/2 kg
Curd - 1
cup
Besan - 4
tbsp
Turmeric
Powder - 1 tsp
Salt - 1
tsp
Water - 4
cups
Cinnamon
Stick - 1" piece
Cloves -2
Curry
Leaves - 15-20 leaves
Hing
(Asafoetida) - 1/2 tsp
Dry Red Chillies
- 2 (broken)
Cumin Seeds
- 1/2 tsp
Mustard
seeds - 1/2 tsp
Fenugreek
seeds - 1/4 tsp
Ghee - 2 tbsp
Red Chilli
Powder - 1/2 tsp
Method:
1. Peel and Chop Torai to round pieces of 1/2" thickness and wash
them
2. Mix curd
and besan nicely
3. Add salt
and turmeric to it and mix nicely
4. Add water to this and mix well
5. Heat 1
tbsp ghee in a Pan
6. Add
Cinnamon, cloves, Hing, Dry Red Chillies, Cumin Seeds and
Fenugreek Seeds in the ghee
7. Add
Curry Leaves in it and fry the whole masalas and curry leaves for 10 seconds
8. Now put
the chopped Torai in it and stir for 7-8 minutes
9. Add the
besan mixture in the pan
10. Let it
Boil
11. When it
starts boiling, lower heat and let it cook for 15 minutes
12. Heat
1 tbsp ghee in a small pan
13. Add mustard seeds and let them crackle.
14. Now add red
chilli powder in it and remove from heat
15. Serve
the Kadhi hot garnished with the red
chilli ghee tadka
16. Enjoy Torai Kadhi with Roti, Chapati or Rice
तोरई की कढ़ी
सामग्री:
तोरई - १/२ किलो
दही - १ कप
बेसन - ४ बड़े चम्मच
हल्दी पाउडर - १ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
पानी - ४ कप
दालचीनी - १" टुकड़ा
लौंग - २
करी पत्ता - १५-२०
हींग - १/२ छोटा चम्मच
सूखी लाल मिर्च - २ ( टुकड़े कर के)
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
राई - १/२ छोटा चम्मच
मेथी दाना - १/४ छोटा चम्मच
घी - २ बड़े चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
विधि:
१. तोरई को छील कर छोटे टुकड़ों में काट लें और धो लें
२. दही और बेसन को अच्छे से मिला लें
३. इसमें नमक और हल्दी डाल कर अच्छे से मिलायें
४. अब इसमें पानी डालें और अच्छे से मिलायें
५. एक पैन में १ बड़ा चम्मच घी गरम करें
६. घी में दालचीनी, लौंग, हींग, सूखी लाल मिर्च, जीरा और मेथी दाना डालें
७. अब इसमें करी पत्ता डालें
८. अब कटी हुई तोरई इसमें डालें और ३-४ मिनट तक चलायें
९. बेसन मिश्रण को इस पैन में डालें
१०. इसे खौलने दें
११. जब ये खौलने लगे तो आंच धीमी कर के १५ मिनट तक पकाएं
१२. एक छोटे पैन में १/२ बड़ा चम्मच घी गरम करें
१३. इसमें राइ डालें और तड़कने दें
१४. इसमें लाल मिर्च पाउडर डालें और आंच से उतर लें
१४. कढ़ी को लाल मिर्च वाले घी से सजा कर गरम गरम परोसें
१५. तोरई की कढ़ी का आनंद रोटी या चपाती या चावल के साथ लें
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