Torai (Ridge Gourd) Ki Kadhi | तोरई की कढ़ी

Torai (Ridge Gourd) ki Kadhi


Ingredients:

Torai (Ridge Gourd) - 1/2 kg
Curd - 1 cup
Besan - 4 tbsp
Turmeric Powder - 1 tsp
Salt - 1 tsp
Water - 4 cups
Cinnamon Stick - 1" piece
Cloves -2
Curry Leaves -  15-20 leaves
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Dry Red Chillies - 2 (broken)
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Fenugreek seeds - 1/4 tsp
Ghee - 2 tbsp
Red Chilli Powder  - 1/2 tsp

Method:

1.  Peel and Chop Torai to round pieces of 1/2" thickness and wash them
2. Mix curd and besan nicely
3. Add salt and turmeric to it and mix nicely
4.  Add water to this and mix well
5. Heat 1 tbsp ghee in a Pan
6. Add Cinnamon, cloves, Hing, Dry Red Chillies, Cumin Seeds and Fenugreek Seeds in the ghee
7. Add Curry Leaves in it and fry the whole masalas and curry leaves for 10 seconds
8. Now put the chopped Torai in it and stir for 7-8 minutes
9. Add the besan mixture in the pan
10. Let it Boil
11. When it starts boiling, lower heat and let it cook for 15 minutes
12. Heat 1 tbsp ghee in a small pan
13. Add mustard seeds and let them crackle. 
14. Now add red chilli powder in it and remove from heat
15. Serve the Kadhi  hot garnished with the red chilli ghee tadka 
16. Enjoy Torai Kadhi with Roti, Chapati or Rice

तोरई  की  कढ़ी

सामग्री:

तोरई - / किलो
दही - कप
बेसन - बड़े चम्मच
हल्दी पाउडर - छोटा चम्मच
नमक - छोटा चम्मच
पानी - कप
दालचीनी - " टुकड़ा 
लौंग -
करी पत्ता - १५-२० 
हींग/ छोटा चम्मच
सूखी लाल मिर्च - ( टुकड़े कर के)
जीरा - / छोटा चम्मच
राई - / छोटा चम्मच
मेथी दाना - / छोटा चम्मच
घी२ बड़े चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - / छोटा चम्मच

विधि:

. तोरई को छील कर छोटे टुकड़ों में काट लें और धो लें 
. दही और बेसन को अच्छे से मिला लें
. इसमें नमक और हल्दी डाल कर अच्छे से मिलायें
. अब इसमें पानी डालें और अच्छे से मिलायें
. एक पैन में बड़ा चम्मच घी गरम करें
. घी में दालचीनी, लौंग, हींग, सूखी लाल मिर्च, जीरा और मेथी दाना डालें
. अब इसमें करी पत्ता डालें
. अब कटी हुई तोरई इसमें डालें और - मिनट तक चलायें
. बेसन मिश्रण को इस पैन में डालें
१०. इसे खौलने दें
११. जब ये खौलने लगे तो आंच धीमी कर के १५ मिनट तक पकाएं
१२. एक छोटे पैन में / बड़ा चम्मच घी गरम करें
१३. इसमें राइ डालें और तड़कने दें 
१४इसमें लाल मिर्च पाउडर डालें और आंच से उतर लें
१४. कढ़ी को लाल मिर्च वाले घी से सजा कर गरम गरम परोसें 
१५. तोरई  की  कढ़ी का आनंद रोटी या चपाती या चावल के साथ लें



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