Torai (Ridge Gourd) Ki Kadhi | तोरई की कढ़ी

🌿 Torai (Ridge Gourd) Ki Kadhi – A Light & Flavorful Summer Curry


Ingredients:

Torai (Ridge Gourd) - 1/2 kg
Curd - 1 cup
Besan - 4 tbsp
Turmeric Powder - 1 tsp
Salt - 1 tsp
Water - 4 cups
Cinnamon Stick - 1" piece
Cloves -2
Curry Leaves -  15-20 leaves
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Dry Red Chillies - 2 (broken)
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Fenugreek seeds - 1/4 tsp
Ghee - 2 tbsp
Red Chilli Powder  - 1/2 tsp

Method:


🥒 Step 1: Prep the Ridge Gourd

  • Peel and slice the torai (ridge gourd) into ½-inch round pieces.

  • Rinse the slices thoroughly and set aside.


🥣 Step 2: Make the Kadhi Base

  • In a mixing bowl, whisk together:

    • 1 cup curd (yogurt)

    • 2 tbsp besan (gram flour)

  • Add ½ tsp turmeric powder and salt to taste.

  • Pour in about 2 cups of water and mix until smooth and lump-free.


🍳 Step 3: Prepare the Tempering

  • Heat 1 tbsp ghee in a deep pan.

  • Add the following whole spices:

    • 1 small cinnamon stick

    • 2–3 cloves

    • 1 pinch hing (asafoetida)

    • 1–2 dry red chillies

    • ½ tsp cumin seeds

    • ¼ tsp fenugreek seeds (methi dana)

  • Let them sizzle for a few seconds.


🌿 Step 4: Add Curry Leaves

  • Add a handful of fresh curry leaves to the hot ghee and sauté for about 10 seconds.


🥄 Step 5: Cook the Torai

  • Add the chopped ridge gourd to the pan.

  • Stir and cook for 7–8 minutes until the pieces start to soften slightly.


🥘 Step 6: Add the Curd-Besan Mixture

  • Pour the curd-besan mixture into the pan with the torai.

  • Stir well and bring it to a gentle boil over medium heat.


🔥 Step 7: Simmer the Kadhi

  • Once it begins to boil, lower the heat and let it simmer for 15 minutes, stirring occasionally.


🍲 Step 8: Prepare Final Tadka

  • In a small pan, heat 1 tbsp ghee.

  • Add ½ tsp mustard seeds and let them crackle.

  • Turn off the heat and add ½ tsp red chilli powder immediately.

  • Mix and set aside.


🍛 Step 9: Serve

  • Pour the kadhi into a serving bowl.

  • Drizzle the red chilli ghee tadka on top for extra flavor.


🫓 Step 10: Enjoy!

Serve hot with roti, chapati, or steamed rice for a wholesome, comforting meal.

तोरई  की  कढ़ी

सामग्री:

तोरई - / किलो
दही - कप
बेसन - बड़े चम्मच
हल्दी पाउडर - छोटा चम्मच
नमक - छोटा चम्मच
पानी - कप
दालचीनी - " टुकड़ा 
लौंग -
करी पत्ता - १५-२० 
हींग/ छोटा चम्मच
सूखी लाल मिर्च - ( टुकड़े कर के)
जीरा - / छोटा चम्मच
राई - / छोटा चम्मच
मेथी दाना - / छोटा चम्मच
घी२ बड़े चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - / छोटा चम्मच

विधि:

. तोरई को छील कर छोटे टुकड़ों में काट लें और धो लें 
. दही और बेसन को अच्छे से मिला लें
. इसमें नमक और हल्दी डाल कर अच्छे से मिलायें
. अब इसमें पानी डालें और अच्छे से मिलायें
. एक पैन में बड़ा चम्मच घी गरम करें
. घी में दालचीनी, लौंग, हींग, सूखी लाल मिर्च, जीरा और मेथी दाना डालें
. अब इसमें करी पत्ता डालें
. अब कटी हुई तोरई इसमें डालें और - मिनट तक चलायें
. बेसन मिश्रण को इस पैन में डालें
१०. इसे खौलने दें
११. जब ये खौलने लगे तो आंच धीमी कर के १५ मिनट तक पकाएं
१२. एक छोटे पैन में / बड़ा चम्मच घी गरम करें
१३. इसमें राइ डालें और तड़कने दें 
१४इसमें लाल मिर्च पाउडर डालें और आंच से उतर लें
१४. कढ़ी को लाल मिर्च वाले घी से सजा कर गरम गरम परोसें 
१५. तोरई  की  कढ़ी का आनंद रोटी या चपाती या चावल के साथ लें



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