Bharwa Shimla Mirch With Aloo (Microwave) | Stuffed Capsicum with Potato | आलू भरी शिमला मिर्च (माइक्रोवेव)
Stuffed Capsicum with Potato (Microwave)
Ingredients:
Capsicum - 250 gmPotato - 250 gm (Boiled)
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Coriander powder - 2 tsp
Red Chiili Powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Amchur powder - 3/4 tsp
Oil - 1 tbsp
Salt - 1 tsp
Cheese Slice - 1 (optional)
Method:
1. Wash and Cut capsicum into two halves horizontally2. Remove the seeds and stalk from the halves
3. Chop the boiled potatoes to small pieces
4. Heat oil in a pan
5. Add cumin seeds and hing
6. When cumin seeds splutter add chopped potatoes
7. Add coriander powder, red chilli powder, salt and mix well
8. Cook for 3-4 minutes and then add garam masala powder, amchur powder and mix nicely
9. Take out potato mixture in a bowl and let it cool
10. Fill the capsicum halves with potato mixture
11. Place the capsicums in a microwave safe bowl
12. Microwave the capsicum for 3 minutes
13. Take out and if the capsicum are placed in two layers, flip the positions of the capsicums (upper ones at bottom and vice versa)
14. Again microwave capsicums for 5 minutes
15. Take them out and add cheese slice chopped into small pieces on the capsicum (optional)
16. Microwave the capsicum for 2 minutes
17. Serve the Stuffed Capsicum hot
18. Enjoy Potato Stuffed Capsicum with Roti, Chapati, Paratha or as a side dish with any meal
आलू भरी शिमला मिर्च (माइक्रोवेव)
सामग्री :
शिमला मिर्च - २५० ग्रामआलू - २५० ग्राम (उबले हुए)
हींग - १/४ छोटा चम्मच
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - २ छोटे चम्म्च
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - ३/४ छोटा चम्मच
तेल - १ बड़ा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
चीज़ स्लाइस - १ (ऐच्छिक)
विधि:
१. शिमला मिर्च को धो कर लम्बाई में दो हिस्सों में काट लें२. कटे हुए टुकड़ों से बीज और डंठल निकाल दीजिये
३. उबले आलू को छोटे टुकड़ों में काट लें
४. एक पैन में तेल गरम करें
५. जीरा और हींग डालें
६. जीरा जब तड़क जाये आलू के टुकड़े डालें
७. धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, नमक डालें और अच्छे से मिलायें
८. आलू को ३-४ मिनट तक भूनें और फिर गरम मसला पाउडर, अमचूर पाउडर डाल कर अच्छे से मिलायें
९. आलू को एक प्याले में निकाल कर ठंडा होने दें
१०. आधी कटी शिमला मिर्च में आलू का मिश्रण भरें
११. शिमला मिर्च को एक माइक्रोवेव सेफ बर्तन में रखें
१२. शिमला मिर्च को ३ मिनट तक माइक्रोवेव करें
१३. शिमला मिर्च को बहार निकालें और अगर दो परत में रखी थी तो ऊपर वाली परत को नीचे और नीचे वाली परत को ऊपर कर दें
१४. शिमला मिर्च को फिर से ५ मिनट तक माइक्रोवेव करें
१५. शिमला मिर्च को बहार निकालें और चीज़ स्लाइस के छोटे टुकड़ों को उसके ऊपर डालें (ऐच्छिक)
१६. शिमला मिर्च २ मिनट और माइक्रोवेव करें
१७. भरवा शिमला मिर्च को गरम गरम परोसें
१८. आलू भरी शिमला मिर्च का आनंद आप रोटी, चपाती, पराठा या किसी भी समय के खाने में साइड डिश की तरह ले सकते हैं
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