Potato Rava Fingers | Potato Rava Rolls | आलू सूजी फिंगर्स | आलू सूजी रोल्स
Potato Rava Fingers | Potato Rava Rolls
Ingredients:
Rava (Sooji) - 1 cupPotato (boiled) - 500 gm
Green coriander (finely chopped) - 1/2 cup
Ginger (grated) - 1 tbsp
Green Chilly (finely chopped) - 5-6
Salt - 1 tsp
Roasted Cumin Powder - 1/2 tsp
Amchur Powder - 1/2 tsp
Oil for frying
Method:
1. Heat 1 cup water and add 1 tsp oil in it.2. When water boils switch off the gas
3. Add rawa in water and mix
4. Set it aside for 3-4 minutes
5. Grate the boiled potatoes
6. Take rawa in a big bowl and press it with spoon and make it smooth
7. Add grated potato , salt, green chilly, ginger, coriander leaves, cumin powder, amchur powder and mix well
8. Heat Oil in a pan to deep fry the fingers / rolls
9. Apply little oil on your palms and take small portion of the mixture and roll it to give the shape of finger
10. Similarly make rolls of all the rava potato mixture
11. Deep fry 7-8 fingers at a time in the oil
12. When they turn golden brown take them out in a plate lined with tissue paper
13. Similarly fry all the fingers.
14. Serve hot Potato Rava Fingers with green chutney, tamarind chutney or tomato sauce
आलू सूजी फिंगर्स | आलू सूजी रोल्स
सामग्री :
सूजी (रवा) - १ कपआलू (उबले हुए) - ५०० ग्राम
हरी धनिया (बारीक कटी हुई) - २ बड़े चम्मच
अदरक (कसी हुई) - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - ५-६
नमक - १ छोटा चम्मच
भुना जीरा पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
तलने के लिये तेल
विधि :
१. १ कप पानी गरम करने रखें और १ छोटा चम्मच तेल डालें२. जब पानी उबलने लगे गैस बंद कर दें
३. गरम पानी में सूजी डालें और अच्छे से मिलायें
४. इसको ३-४ मिनट के लिये एक तरफ रख दें
५. उबले आलू को कस लें
६. सूजी को एक बड़े प्याले में लें और चम्मच से दबाते हुए मुलायम कर लीजिये
७. इसमें कसा हुआ आलू, नमक, हरी मिर्च, अदरक, धनिया पत्ती, जीरा पाउडर, अमचूर पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
८. एक पैन में फिंगर्स तलने के लिये तेल गरम करें
९. हथेली में थोड़ा सा तेल लगायें और थोड़ा सा मिश्रण ले कर उसे हथेलियों के बीच फिंगर का आकर देते हुए रोल करें
१०. इसी प्रकार सारे मिश्रण के फिंगर्स बना लें
११. एक बार में ७-८ फिंगर्स ही तलें
१२. जब यह सुनहरी गुलाबी हो जायें इन्हे एक टिश्यू पेपर लगी प्लेट में निकाल लें
१३. इसी प्रकार सारे फिंगर्स तल लें
१४. आलू सूजी फिंगर्स को हरी चटनी, इमली चटनी या टोमेटो सॉस के साथ गरमा गरम परोसें
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