Dry Fruits Paag | Mewa Paag | मेवा पाग | सूखी मेवा पाग

Mewa Paag | Dry Fruits Paag


Ingredients:

Desi Ghee - 3 tbsp
Makhane (Lotus Seeds) - 1 cup
Gond (Edible Gum) - 1/3 cup
Almonds (chopped) - 1/2 cup
Cashew nut (chopped) - 1/2 cup
Kharbuje ke beej (Muskmelon Seeds) - 1 cup
Coconut (grated) - 1 cup
Poppy Seeds - 1/4 cup
Chironji - 1/4 cup
Sugar - 2 cups
Green Cardamom - 12 (powdered)

Method:

1. Heat pan and add kharbuje ke beej
2. Dry roast them till all of them become fluffy
3. Take them out in a plate
4. Heat 2 tbsp Ghee in the pan till medium hot
5. Add makhane in it and fry them till golden brown
6. Switch off the gas and take them out in a plate and keep aside
7. Heat 1/2 tbsp ghee on low heat and fry Gond in the ghee by taking half quantity at a time and keep aside
8. Now heat 1/2 tbsp ghee on low heat and fry almonds, cashews, chironji till golden brown and take out
9. Heat 1/2 tbsp ghee and add coconut in it and mix it nicely
10. Add poppy seeds in it and mix well for 3 minutes on low heat
11. Now transfer them out in a bowl
12. In a pan add sugar and 1/2 cup water and heat it to prepare sugar syrup
13. Coarsely crush makhane and gond
14. Mix all the dry fruits
15. Grease plate with ghee to spread the paag
16. Check the thickness of sugar syrup by dropping a drop in a bowl of water
17. If the syrup spreads in the water syrup is not ready, but if it stays at a place then the syrup is ready
18. Add the dry fruits in this sugar syrup
19. Add green cardamom powder and mix well
20. Keep stirring till the sugar syrup gets almost absorbed in the dry fruits
21. Now transfer this mixture on the greased plate
22. Using a serving spoon greased with ghee at the back evenly spread this mixture on the plate
22. While it is hot, with a knife mark lines on the spread mixture for pieces of your desired size
23. Let it cool
24. Now take out the pieces from the plate with the help of knife
25. The Mewa Paag is ready to be enjoyed on any festival like Janmashtami, Shivratari , Navratri

मेवा पाग  | सूखी मेवा पाग

सामग्री:

देसी घी - ३ बड़े चम्मच
मखाने - १ कप
गोंद - १/३ कप
बादाम (कटे हुए) - १/२ कप
काजू (कटे हुए) - १/२ कप
खरबूजे के बीज - १ कप
नारियल (कसा हुआ) - १ कप
खसखस - १/४ कप
चिरोंजी - १/४ कप
चीनी - २ कप
हरी इलाइची - १२ (पीसी हुई)

विधि:

१. एक पैन गरम कर के उसमे खरबूजे के बीज डालें
२. इन्हे सूखा भून लीजिये जब तक ये अच्छे से फूल जायें
३. इन्हे एक प्लेट में निकाल लीजिये
४. २ बड़े चम्मच घी को माध्यम आंच पर गरम करें
५. इसमें मखाने डालें और इन्हे सुनेहरा भूरा होने तक भूनें
६. आंच बंद कर दें और इन्हे एक प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें
७. १/२ बड़ा चम्मच घी धीमी आंच पर गरम करें और इसमें गोंद को एक बार में आधा ले कर भून लीजिये और एक तरफ रख दें
८. अब १ बड़ा चम्मच घी धीमी आंच पर गरम करें और इसमें बादाम, काजू, चिरोबजी को सुनेहरा भूरा होने तक भून कर निकाल लीजिये
९. १/२ बड़ा चम्मच घी गरम करें और इसमें नारियल डालें और अच्छे से मिलाएं
१०. इसमें खसखस डालें और ३ मिनट तक धीमी आंच पर भूनें
११. अब इसे एक बड़े बर्तन में निकाल लीजिये
१२. एक पैन में चीनी डालें और १/२ कप पानी डालें और चाशनी बनाने के लिए आंच पर चढ़ा दें
१३. मखाने और गोंद को दरदरा कूट लें
१४. सारी मेवा को मिला दीजिये
१५. एक बड़ी सी थाली या परत में घी लगा चिकना कर लीजिये
१६. चाशनी को चेक करने के लिए, एक कटोरी में तोडा सा पानी ले कर उसमे एक बूँद चाशनी डालें
१७. यदि चाशनी फैल जायें तो ये अभी तैयार नहीं है, और यदि चाशनी एक साथ इखट्ठी रहे तो चाशनी तैयार है
१८. मेवा को चाशनी में डाल दें
१९. हरी इलाइची का पाउडर डाल कर अच्छे से मिलाएं
२०. तब तक चलाते रहें जब तक मेवा सारी चाशनी सोख ले
२१. अब इस मिश्रण को चिकनी करी थाली में निकाल लें
२२. एक बड़े चम्मच के उलटी तरफ घी लगा कर उससे इस मिश्रण को एक सार करते हुए फैलाएं
२३. जब ये गरम है तभी इसमें चाकू से अपनी पसंद के आकार की बर्फी के निशान लगा लीजिये
२४. इसे ठंडा होने दें
२५. अब एक चाकू की मदद से प्लेट से इन बर्फी के टुकड़ों को निकाल लें
२५. जन्माष्टमी, शिवरात्रि या नवरात्री के त्योहारों पर इस स्वादिष्ट मेवा पाग का आनंद लीजिये


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