Paneer Suffed Bread Pakora | पनीर ब्रेड पकौड़ा
Paneer Stuffed Bread Pakora
Ingredients:
Bread – 4 slicesPaneer (grated) – 150 gms
Gram flour (Besan) – 1.5 cup
Carom Seeds - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/4 tsp
Coriander Powder - 1 tsp
Salt – 1 tsp or according to taste
Baking Soda – 1 pinch
Coriander leaves (finely chopped ) – 3 to 4 tbsp
Ginger (finely chopped or grated)- 1/2 inch piece
Green chilli (finely chopped) – 2
Chat Masala - 1/2 tsp
Oil for frying
Method:
1. Take gram flour in any big vessel, add water in small portions and stir until all lumps dissolves.2. When the smooth batter is ready, add some more water to it and prepare a batter with thin consistency as required for making pakoras. 1 cup of water is used for making this much batter.
3. Add carom seeds, red chilly powder, coriander powder and 3/4 tsp salt to it.
4. Now mix everything thoroughly.
5. After this, add baking soda to the batter and stir to mix well.
6. Take grated paneer in a plate. Add 1/4 tsp salt, ginger, green chilly and finely chopped green coriander.
7. Add some chat masala and mix well. Stuffing is now ready.
8. Cut and remove the corners of the bread slices
9. Take one bread slice and spread some stuffing over it evenly. Place another bread slice over it and press down gently.
10. After this, cut the bread slices into half diagonally.
11. Again cut them from the other side diagonally to get four triangles. It is more convenient to make smaller bread pakoras
12. Likewise stuff and prepare remaining bread slices as well.
13. Heat enough oil in a wok.
14. Drop little batter in the wok to check is the oil is rightly hot. Batter has started floating immediately over the surface so the oil is rightly hot for frying the pakoras.
15. Take the stuffed bread slice, dip it the batter and very gently slide into the wok for frying.
16. Pour some oil over the upper side and continue frying.
17. When the pakora is roasted from beneath, flip the side and let it fry until it gets golden brown in color.
18. Bread pakora is fried well, drain it out from oil. Hold the ladle on the edge of the wok so that excess water drains back to the wok.
19. Similarly fry rest of the pakoras as well.
20. Tasty and tempting paneer bread pakoras are ready.
21. Serve them steaming hot with green coriander chutney, tomato sauce or kasundi or any other dip as per your preference and relish eating with piping hot cup of coffee and tea.
पनीर ब्रेड पकौड़ा
सामग्री:
ब्रेड- ४ स्लाइसबेसन- १.५ कप
पनीर (कद्दूकस किया हुआ) - १५० ग्राम
हरा धनिया (बारीक कटा हुआ) - ३ से ४ बड़े चम्मच
अदरक (बारीक कटा हुआ) - ½ इंच
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - २
अजवायन- ½ छोटी चम्मच
लाल मिर्च पाउडर- ¼ छोटी चम्मच
धनिया पाउडर- 1 छोटी चम्मच
बेकिंग सोडा- 1 चुटकी
चाट मसाला- ½ छोटी चम्मच
नमक- 1 छोटी चम्मच या स्वादानुसार
तेल- तलने के लिए
विधि:
१. किसी बड़े प्याले में बेसन लेकर थोड़ा सा पानी डालकर इसे गुठलिया खत्म होने तक घोल लीजिए.२. जब घोल चिकना तैयार हो जाए, तब उसमें और पानी मिलाकर पतली कन्सिस्टेन्सी का घोल बना लीजिए. इतने बेसन में 1 कप पानी का इस्तेमाल हुआ है.
३. घोल में अजवायन, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर और ¾ छोटी चम्मच नमक डाल दीजिए.
४. सभी मसालों को बैटर में अच्छे से मिला लीजिए.
५. इसके बाद, बैटर में बेकिंग सोडा डालकर अच्छे से मिक्स कर लीजिए. बैटर तैयार है.
६. एक प्लेट में कद्दूकस किया हुआ पनीर लीजिए. इसके बाद, पनीर में १/४ छोटी चम्मच या स्वादानुसार नमक, अदरक, हरी मिर्च और बारीक कटा हरा धनिया डाल दीजिए.
७. फिर, इसमें चाट मसाला डालकर मिला दीजिए. स्टफिंग तैयार है.
८. ब्रेड के किनारे काट कर अलग कर दीजिये
९. एक ब्रैड प्लेट में रखिए और इस पर स्टफिंग रखिए और अच्छे से फैलाकर लगा दीजिए. फिर, इस पर दूसरी ब्रेड रखिए और अच्छे से दबा दीजिए.
१०. इसके बाद, ब्रेड को चाकू से बीच में से आधा करते हुए तिकोनाकार काट दीजिए.
११. एक बार फिर चाकू से दूसरी तरफ से काट कर ब्रेड के चार तिकोनाकार बना लीजिये. छोटे आकर के ब्रेड पकोरा बनाने में आसानी रहती है
१२. इसी तरह से सारी ब्रेड को स्टफिंग भरकर व काटकर तैयार कर लीजिए.
१३. कड़ाही में तेल डालकर गरम कर लीजिए.
१४. गरम तेल में जरा सा बैटर डालकर चैक कीजिए. बेसन तलकर तुरंत ऊपर आ रहा है, इसका मतलब है कि पकौड़े तलने के लिए तेल उपयुक्त गरम है.
१५. भरी हुई ब्रेड को उठाकर सावधानी से बेसन के घोल में डालकर घोल को ब्रेड पर सभी ओर लपेट लीजिए और पकौड़ा तलने के लिए गरम तेल में डाल दीजिए.
१६. थोड़ा सा तेल कलछी से पकौड़े के ऊपर वाली साइड डालकर पकौड़ा सेकिए.
१७. नीचे की ओर से पकौड़ा थोड़ा सा सिक जाते ही, इसे पलट दीजिए और दोनों तरफ गोल्डन ब्राउन होने तक तल लीजिए.
१८.अच्छे से सिक जाने के बाद पकौड़े को कलछी पर थोड़ा सा तिरछा करके रोककर कड़ाही से बाहर निकाल लीजिए ताकि अतिरिक्त तेल कड़ाही में ही चला जाए.
१९. इसी प्रकार सारे पकौड़ों को तलकर तैयार कर लीजिए.
२०. स्वाद में लाज़वाब पनीर ब्रेड पकौड़ा तैय़ार हैं. पकौड़ों को हरे धनिये की चटनी, टमैटो सॉस या कसूंदी या किसी भी अपनी पसंदीदा चटनी के साथ सर्व कीजिए और कॉफी या चाय की चुस्कियों के साथ मज़े से खाइए.
Comments
Post a Comment