Falahari Makhana Raita | Phool Makhana Raita | फलाहारी फूल मखाना रायता

Falahari Makhana Raita 

Ingredients:

Curd / Yogurt - 2 cups
Fox Nut (Makhana) - 1 cup
Red Chilli Powder / Black pepper powder- 1/2 tsp
Roasted Cumin Powder - 1/2 tsp
Green Chillies (finely chopped) - 2
Rock salt (Sendha Namak) - 1 tsp
Desi ghee - 1 tsp
Coriander leaves for garnish

Method :

1. Heat ghee in a pan and add makhana in it
2. Roast the makhana on low flame
3. Stir at intervals while roasting
4. Roast till they become crunchy and crisp
5. To check if they are correctly roasted, take one Makhana in hand and crush it. If it breaks nicely with a crunching sound, that means they are perfectly roasted.
6. Take them out in a plate and let them cool
7. Whisk curd in a bowl
8. Spice the curd with red chilli powder / black pepper powder, cumin powder, green chillies and rock salt
9. Stir very well
10. Refrigerate the curd till 10 minutes before to serve
11. Take out the curd from fridge and add roasted makhanas
12. Stir very well and refrigerate for 10 minutes
13. Garnish the raita with coriander leaves
14. Serve Falahari Makhana Raita immediately

Tips to Remember :

  • Serve this raita after 10 minutes of adding makhanas. If you are making this raita ahead of time, then refrigerate only the yogurt mixture and add makhanas just before serving else they turn very soggy.
  • Refrigerate raita until serving time.
  • If you want you can add 1 tsp sugar to balance the heat and the sourness of raita.
  • You can slightly crush the makhanas using a hand, blender, or rolling pin and then add them to the raita.
  • You can also add finely chopped mint (pudina) instead of coriander leaves.
  • If the raita becomes too thick, add more water.

फलाहारी फूल मखाना रायता 

सामग्री:
दही - १ कप
मखाना - १/२ कप
लाल मिर्च पाउडर / काली मिर्च पाउडर  - १/४ छोटा चम्मच
भुना जीरा पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २
सेंधा नमक - १ छोटा चम्मच 
सजाने के लिए धनिया पत्ती

विधि :

१. एक पैन गरम करें और उसमे मखाना डालें 
२. मखाने को धीमी आंच पर सूखा भूनें 
३. भूनते समय बीच बीच में चलाते रहें 
४. मखाने को कुरकुरा होने तक भूनें 
५. ये देखने के लिए की ये अच्छे से भून गए हैं, एक मखाना ले कर हाथ से मसल कर देखें. अगर ये एक कुरकुरी आवाज़ के साथ अच्छे से टूट जाता है, इसका मतलब मखाना अच्छे से भून गया है 
६. मखाने को प्लेट में निकाल कर ठंडा होने दें 
७. एक बर्तन में दही फेंट लें
८. दही में लाल मिर्च पाउडर / काली मिर्च पाउडर , जीरा पाउडर, सेंधा नमक डालें
९. अच्छे से मिलायें
१०. दही को फ्रिज में परोसने से १० मिनट पहले तक रखें 
११. दही को फ्रिज से निकालें और मखाना डालें
१२. अच्छे से मिलायें  और १० मिनट के लिए फ्रिज में रखें 
१३. धनिया पत्ती रायते पर सजायें 
१४. फलाहारी फूल मखाना रायता तुरंत परोसें 

सुझाव :

  • इस रायता को मखाना डालने के १० मिनट बाद परोसें. अगर आप ये रायता पहले से बना कर रख रहे हैं, तब सिर्फ दही मिश्रण को फ्रिज में रखें और मखाने परोसने से १० मिनट पहले ही डालें वर्ना मखाने घुल जायेंगे 
  • रायता को परोसने तक फ्रिज में रखें 
  • गारा आप चाहें तो १ टी स्पून चीनी डाल कर इसके मिर्च की तेज़ी और खट्टेपन को संतुलित कर सकते हैं 
  • अगर आप चाहें तो मखानों को हाथ से, ब्लेंडर से, या बेलन से थोड़ा मसल सकते हैं और फिर रायता में डाल लें 
  • आप धनिया पत्ती के स्थान पर बारीक कटा पुदीना भी डाल सकते हैं 
  • अगर रायता बहुत गाढ़ा हो जाये तो थोड़ा पानी डाल लें 

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