Garam Masala Powder | गरम मसाला पाउडर

Garam Masala Powder


Ingredients:

Black Peppercorns - 3 tsp
Cloves - 1 tbsp
Cinnamon - 10 (1" sticks)
Green cardamom - 30
Mace - 4 blades
Coriander seeds - 4 tbsp
Cumin Seeds - 6 tbsp
Nutmeg - 1
Big Cardmom - 8
Sonth (Dry Ginger) - 2 (1" piece)
Harad - 1

Method:

1. Take a pan and lightly roast the cumin seeds and remove
2. Now roast the coriander seeds and keep aside
3. Roast black pepper and keep aside
4. Roast cloves and keep aside
5. Take out seeds from green cardamoms and big cardamoms
6. Roast green cardamoms and big cardamoms seeds
7. Crush nutmeg, roast it and keep aside
8. Roast cinnamon and mace and keep aside
9. Mix all the roasted masalas and let it cool
10. Crush the sonth
11. Transfer the roasted masalas in a grinder and add crushed sonth, harad
12. Grind these to get a fine powder
13. Store it in an air tight container, and store in a cool, dry place. 
14. Garam Masala Powder is used alone or with other seasonings in North Indian cuisines. 

गरम मसाला पाउडर

सामग्री:

काली मिर्च - ३ छोटे चम्मच
लौंग - १ बड़ा चम्मच
दालचीनी - १० (१" टुकड़े)
हरी इलाइची - ३०
जावित्री - ४ टुकड़े
साबुत धनिया - ४ बड़े चम्मच
जीरा - ६ बड़े चम्मच
नटमग  - १
बड़ी इलाइची - ८
सोंठ - २ (१" टुकड़ा)
हरड़ - १

विधि :

१. एक पैन में जीरा को हल्का सूखा भून कर एक तरफ रख दीजिये
२. अब साबुत धनिया को सूखा भून लीजिये और एक तरफ रख दीजिये
३. काली मिर्च भून कर रख दीजिये
४. लौंग भून कर रख दीजिये
५. हरी इलाइची और बड़ी इलाइची में से बीज निकाल लें
६. इलाइची के बीजों को भून लें
७. नटमग  को तोड़ कर भून लें और रख दें
८. दालचीनी और जावित्री को भून कर एक तरफ रख दें
९. सारे भुने मसलों को मिला लें और ठंडा होने दें
१०. सोंठ को थोड़ा कूट लें
११. भुने मसलों को ग्राइंडर में डालें और इसमें कुटी हुई सोंठ और हरड़ भी डाल दें
१२. महीन पाउडर होने तक पीसें
१३. इसको हवा बंद डिब्बे या बोतल में भर कर रखें
१४. गरम मसाला पाउडर अकेले या अन्य मसलों के साथ उत्तर भारतीय व्यंजनों में प्रयोग किया जाता है.

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