Raw Banana Black Chana Sabji | कच्चा केला काला चना सब्जी
Raw Banana Black Chana Sabji
Ingredients:
Raw Banana - 500gmBlack Chana (boiled) - 1 cup
Potato (diced) - 1 cup
Green chillies (slit lengthwise) - 4
Chana dal - 1 tsp
Coconut grated - 1/4 cup
Cumin seeds - 1/2 tsp
Mustard seeds - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp
Coriander leaves (chopped) - 1 tbsp
Oil - 2 tbsp
Lemon -1
Method:
1. Peel the bananas slightly to remove the outer thin cover2. Boil the bananas for 2 whistles in cooker
3. Let the bananas cool
4. Peel the bananas and cut them into small pieces
5. Heat 2 tbsp oil and fry the diced potatoes until gold in colour
6. Transfer to a plate and keep aside
7. In the remaining oil in the pan add chana dal
8. Fry chana dal till it turns golden in colour
9. Add cumin seeds, mustard seeds and green chillies and fry them for a minute
10. Add chopped banana, boiled black chana, fried potatoes, coconut, turmeric powder, chilli powder, salt and mix well
11. Cover and cook on low flame for 5 minutes
12. Add lemon juice and mix well
13. Garnish with coriander leaves
14. Serve Raw Banana Black Chana hot as a snack or as a side dish with any meal
कच्चा केला काला चना सब्जी
सामग्री:
कच्चा केला - ५०० ग्रामकाला चना (उबला हुआ) - १ कप
आलू (चौकोर टुकड़ों में) - १ कप
हरी मिर्च (लम्बाई में कटी) - ४
चना दाल - १ छोटा चम्मच
नारियल (कसा हुआ) - १/४ कप
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
राई / सरसों - १ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा छमच
धनिया पत्ती - १ बड़ा चम्मच
तेल - २ बड़े चम्मच
निम्बू - १
विधि:
१. केलों को हल्का छील लें ताकि ऊपरी परत हट जाये२. कुकर में २ सीटी आने तक केलों को उबाल लें
३. उबले हुए केलों को ठंडा होने दें
४. केलों को छील लें और छोटे टुकड़ों में काट लें
५. एक पैन में तेल गरम करें और आलू के टुकड़े डालें
६. आलू को सुनेहरा होने तक भूनें
७. भुने आलू को एक प्लेट में निकाल लें और एक तरफ रख दें
८. बचे हुए तेल में चना दाल डालें
९. चना दाल को सुनेहरा होने तक भूनें
१०. जीरा, राई, हरी मिर्च डालें और १ मिनट तक भूनें
११. कटे हुए केले के टुकड़े, उबला काला चना डालें और अच्छे से मिलाएं
१२. तले हुए आलू, हल्दी पाउडर, लाला मिर्च पाउडर, नमक डालें और अच्छे से मिलाएं
१३. नारियल डालें और अच्छे से मिलाएं
१४. ढक दें और धीमी आंच पर ५ मिनट पकाएं
१५. निम्बू का रस डालें और अच्छे से मिलाएं
१६. धनिया पत्ती से सजाएँ
१४. गरम गरम कच्चे केले काला चना को नाश्ते की तरह या किसी समय के खाने में साइड डिश की तरह परोसें
Comments
Post a Comment