Raw Banana Black Chana Sabji | कच्चा केला काला चना सब्जी

 🥗 Raw Banana & Black Chana Sabzi Recipe

A healthy, flavorful, no-onion sabzi that’s perfect as a snack or side dish!


Ingredients:

Raw Banana - 500gm
Black Chana (boiled) - 1 cup
Potato (diced) - 1 cup
Green chillies (slit lengthwise) - 4
Chana dal - 1 tsp
Coconut grated - 1/4 cup
Cumin seeds - 1/2 tsp
Mustard seeds - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp
Coriander leaves (chopped) - 1 tbsp
Oil - 2 tbsp
Lemon -1

Method:

🥣 Step 1: Prep the Raw Bananas

  • Lightly peel the raw bananas to remove the outer thin skin.

  • Pressure cook them with water for 2 whistles.

  • Allow them to cool, then peel and cut into small bite-sized pieces.


🥔 Step 2: Fry the Potatoes

  • Heat 2 tbsp oil in a pan.

  • Add diced potatoes and fry until golden brown.

  • Remove and set aside on a plate.


🍳 Step 3: Start the Tempering

  • In the same pan with remaining oil, add chana dal and fry until golden.

  • Then add cumin seeds, mustard seeds, and chopped green chilies. Sauté for a minute until aromatic.


🍌 Step 4: Add the Main Ingredients

  • Now add chopped boiled raw banana, boiled black chana, and the fried potatoes.

  • Mix in grated coconut, turmeric powder, red chili powder, and salt.

  • Stir everything together gently.


🔥 Step 5: Cook the Sabzi

  • Cover the pan with a lid and cook on low flame for 5 minutes, allowing flavors to combine.


🍋 Step 6: Finish with Freshness

  • Add lemon juice and mix well for a tangy kick.

  • Garnish with chopped coriander leaves.


🍽️ Step 7: Serve & Enjoy

Serve this Raw Banana & Black Chana Sabzi hot as a nutritious snack, or as a side dish with roti, paratha, or dal-chawal.


कच्चा केला काला चना सब्जी

सामग्री:

कच्चा केला - ५०० ग्राम
काला चना (उबला हुआ) - १ कप
आलू (चौकोर टुकड़ों  में) - १ कप
हरी मिर्च (लम्बाई में कटी) - ४
चना दाल - १ छोटा चम्मच
नारियल (कसा हुआ) - १/४ कप
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
राई  / सरसों - १ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा छमच
धनिया पत्ती - १ बड़ा चम्मच
तेल - २ बड़े चम्मच
निम्बू - १

विधि:

१. केलों को हल्का छील लें ताकि ऊपरी परत हट जाये
२. कुकर में २ सीटी आने तक केलों को उबाल लें
३. उबले हुए केलों को ठंडा होने दें
४. केलों को छील लें और छोटे टुकड़ों में काट लें
५. एक पैन में तेल गरम करें और आलू के टुकड़े डालें
६. आलू को सुनेहरा होने तक भूनें
७. भुने आलू को एक प्लेट में निकाल लें और एक तरफ रख दें
८. बचे हुए तेल में चना दाल डालें
९. चना दाल को सुनेहरा होने तक भूनें
१०. जीरा, राई, हरी मिर्च डालें और १ मिनट तक भूनें
११. कटे हुए केले के टुकड़े, उबला काला चना डालें और अच्छे से मिलाएं
१२. तले हुए आलू, हल्दी पाउडर, लाला मिर्च पाउडर, नमक डालें और अच्छे से मिलाएं
१३. नारियल डालें और अच्छे से मिलाएं
१४. ढक दें और धीमी आंच पर ५ मिनट पकाएं
१५. निम्बू का रस डालें और अच्छे से मिलाएं
१६. धनिया पत्ती से सजाएँ 
१४. गरम गरम कच्चे केले काला चना को नाश्ते की तरह या किसी समय के खाने में साइड डिश की तरह परोसें

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