Shankarpali | शंकरपाली

Shankarpali


Ingredients:

All purpose flour (Maida) - 1.5 cup
Semolina (Sooji / Rava) - 1/2 cup
Powdered Sugar (Boora) - 1/2 cup
Salt -  a pinch
Desi Ghee - 2 tbsp
Warm Milk - 3-4 tbsp
Ghee / Oil for frying

Method:

1. Sieve the flour with salt
2. Sieve the sugar on this flour
3. Add semolina in it and mix well
4. Melt the ghee, add to the flour mixture
5. Rub the ghee in the flour mixture and make bread crumbs like consistency
6. Add warm milk in intervals and knead to a tight dough. Milk quantity can be adjusted according to the quality of flour and semolina.
7. Cover with a muslin cloth and keep aside for 20-25 minutes
8. Divide the dough into two equal parts. Take a part of the dough and pressing between your palms make it round and smooth
9. Using a rolling pin roll the rounded dough into a thick circle
10. Using a knife cut the circle into squares of small size as per your desire
11. Discard the edges and join them together with other piece of dough.
12. Keep the squares in a plate
13. Similarly make the squares of remaining dough and keep in the plate
14. Heat Oil for frying in a Kadahi
15. When the Oil is moderately hot, add 1/4 of squares in the oil and fry them on medium heat
16. Flip the squares to fry them evenly from all sides
17. Fry the shankarpali till golden brown
18. Remove from slotted spoon and drain shankarpali on plate lined with kitchen paper towel.
19. Similarly prepare shankarpali from the remaining dough
20. Let the prepared shankarpali cool and then keep the in an air tight container or jar

शंकरपाली

सामग्री :

मैदा - १.५ कप
सूजी / रवा - १/२ कप
बूरा (पीसी चीनी) - १/२ कप
नमक - एक चुटकी
देसी घी - २ बड़े चम्मच
गरम दूध - ३-४ बड़े चम्मच
घी / तेल तलने के लिए

विधि :

१. मैदा में नमक डाल कर छान लीजिये
२. मैदा के ऊपर पीसी चीनी (बूरा) छान लीजिये
३. इसमें सूजी डाल कर मिला लीजिये
४. घी को पिघला कर मैदा में डालिये
५. घी को मैदा के मिश्रण में रगड़ रगड़ कर ब्रेड क्रम्ब्स जैसा रूप दीजिये
६. थोड़ा थोड़ा दूध डाल कर कड़ा मैदा गूंथ लीजिये. दूध की मात्रा का निर्णय मैदा और रवा के प्रकार पर निर्भर करेगा
७. गूंथे हुई मैदा को मलमल के कपडे से धक् कर २०- २५ मिनट के लिए रख दीजिये
८. मैदा को दो बराबर भागों में बाँट दीजिये. एक भाग ले कर उसे हथेलियों के बीच दबाते हुए गोल और बराबर कर लीजिये
९. बेलन की सहयता से इस गोले को गोलाकार में थोड़ा मोटा बेल लीजिये
१०. चाकू से इस गोलाकार के चौकोर या अपने पसंद के आकर के टुकड़ों के निशान बना दीजिये
११. किनारों की मैदा को हटा दीजिये और मैदा के दुसरे हिस्से में मिला दीजिये
१२. कटे हुए टुकड़ों को एक प्लेट में रखें
१३. इसी प्रकार बाकी बची हुई मैदा के भी टुकड़े बना कर प्लेट में रखें
१५. तलने के लिए तेल को कढ़ाई में गरम करें
१५. जब तेल थोड़ा गरम हो जाये, १/४ टुकड़ों को तेल में डालें और मध्यम आंच पर तलें
१६. टुकड़ों को हर तरफ से सम्मान रूप से तलने के लिए उन्हें थोड़ी थोड़ी देर में पलटें
१७. शंकरपाली को सुनेहरा भूरा होने तक तलें
१८. करछुल की सहायता से शंकरपाली को तेल से निकाल कर एक नैपकिन बिछी प्लेट में रखें
१९. इसी प्रकार बाकी की मैदा से भी शंकरपाली बना लें
२०. शंकरपाली को ठंडा होने दें और फिर हवा बंद बर्तन में भर कर रखें



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