Aata Namak Pare | आटे के नमक पारे

Aata Namak Pare


Ingredients:

Wheat Flour (Aata)- 2 cup
Refined Oil - 6 tbsp (1/2 cup)
Carom Seeds (Ajwain) - 1 tsp
Salt - 3/4 tsp
Oil for frying

Method:

1. Take wheat flour in a big plate. Add salt, carom seeds and mix nicely
2.  Add 6 tbsp oil in the wheat flour and mix nicely
3. Knead a hard dough of the wheat flour using little water at a time.
4. Cover the dough with a clean cloth and keep it aside for 20 -25 minutes
5. After 25 minutes mash the kneaded flour
6. Divide the dough into two equal parts
7. Take a part of the dough and pressing between your palms make it round and smooth
8. Using a rolling pin roll the rounded dough into a thick circle
9. Using a knife cut the circle into squares of small size as per your desire. Discard the edges and join them together with other piece of dough.
10. Keep the squares in a plate
11. Similarly make the squares of remaining dough and keep in the plate
12. Heat Oil for frying in a Kadahi
13. When the Oil is moderately hot, add 1/4 of squares in the oil
14. Flip the squares to fry them evenly from all sides
15. Fry the namak pare till golden brown
16. Similarly fry all the namak pare
17. Let the prepared namak pare cool for 2-3 hours
18. Store the namak pare in an air tight container for 1-2 months
19. Enjoy the namak pare at tea time or pack them in kids tiffin or take them when going for a trip.

आटे के नमक पारे

सामग्री :

गेंहू का आटा- २ कप
घी / तेल - ६ बड़ी चम्मच / १/२ कप 
अजवाइन - १ छोटी चम्मच
नमक- ३/४ छोटी चम्मच
तेल- तलने के लिए

विधि : 

१. एक बड़ी थाली में  गेंहू का आटा ले. उसमें नमक, अजवाइन डाल कर अच्छे से मिला लीजिए
२. आटे में ६ बड़े चम्मच तेल डाल कर अच्छे से मिला लीजिए
३. अब इसमें थोड़ा-थोड़ा पानी डालते हुए सख्त आटा गूंथ लीजिए। 
४. अब इस आटे को ढ़क कर २५ मिनट के लिए सेट होने के लिए रख दीजिए।
५. २५ मिनट बाद आटे को निकाल कर मसल लीजिए। 
६. अब इस आटे को ले कर उसके दो हिस्से कर लीजिए। 
७. अब आटे के एक हिस्से को लेकर उसे गोल कर के चपटा कर लीजिये 
८. बेलन की सहायता से  उसे मोटा बेल लीजिए।
९. अब इस को चाकू की मदद से लम्बाई और चौड़ाई में छोटा- छोटा काट लीजिए। आप अपने अनुसार नमक पारे का आकार छोटा-बड़ा कर सकते हो। जो किनारों के टुकड़े हैं उन्हें हटा लीजिये और बाकी बचे आटे में मिला लीजिये|
१०. नमक पैरों को एक प्लेट में रख लीजिये |
११. इसे तरह से सारे आटे के नमक पारे काट कर एक प्लेट में रख लीजिए ।
१२. अब एक कढ़ाई में तेल डाल कर गर्म कर लीजिए।
१३. तेल के मध्यम गर्म हो जाने पर उसमें १/४ नमक परे डालें 
१४.  नमक पारे को पलट कर तल लीजिए ताकि ये सब तरफ से बराबर सिके।
१५.  नमक पारे के चारो ओर से गोल्डन ब्राउन हो जाने पर उसे तेल से निकल लीजिए 
१६. इसी तरीके से सारे नमक पारे तल लीजिए। 
१७. सारे नमक पारे तैयार हो जाने पर उसे २ -३  घंटे के लिए खुला रहने दे 
१८. फिर उसे एक हवा बंद कंनटेर में रख कर १-२ महीने तक स्टाेर कर सकते है।
१९. नमक पारे का आनंद  चाय के साथ, बच्चों के टिफ़िन में या सफर में साथ ले जा कर लीजिये |

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