Mini Farsan Potato Samosa | मिनी आलू फरसान समोसा | Potato Chips Samosa | आलू चिप्स समोसा

Mini Dry Potato Samosa 



Ingredients :

Maida - 2 cup
Dried Aloo Chips - 100 gm
Roasted Cumin powder - 1 tsp
Dry Ginger powder - 1/2 tsp
Salt - 1.5 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Red  Chilli powder - 1 tsp
Amchur powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1/4 tsp
Refined Oil - 3 tbsp
Oil for frying chips and samosa

Method:

1. Add 3/4 tsp Salt to Refined Flour and mix well
2. Add Oil and mix and rub nicely in the Refined Flour
3. Make a tight dough by adding little lukewarm water at a time
4. Wrap the dough in a clean dry cloth for 15 minutes
5. Heat Oil in a Kadahi
6. Fry the potato chips when the oil is nicely hot
7. Break the chips into small pieces
8. Grind these chips pieces in mixer.
9. Put grounded chips in a bowl
10. Add cumin powder, ginger powder, 3/4 tsp salt, coriander powder, red chilli powder, amchur powder, garam masala powder in grounded chips and mix well
11. In 1/4 cup water add 1/2 tsp Refined Flour to form a liquid mix
12. Make small portions of the dough (about 18) and press them with both hands to form smooth balls
13. Roll out a ball, to a round shape
14. Cut the circular shape into two parts
15. Take one cut part and apply the liquid paste slightly on the entire border on one side
16. Keeping the wet side inside fold to form a triangular cup shape
17. Fill this cup with little potato chips mixture
18. Close the triangular cup and fold the top at very close interval to form a design
19. Repeat the same process for the second part and also other balls of the dough
20. Cover the samosas with a damp cloth and let it rest for 30 minutes
21. Heat oil in a pan on medium heat for frying samosas 
22. When oil is moderately hot turn the heat to medium low and put some samosas
23. Deep fry these triangulars (Samosas) till golden brown
24. Similarly fry the rest of the samosas
25. Let it cool and then serve them with tea/ coffee / drink

Tips to Remember :

  • Not adding enough oil to the flour will make a hard crust
  • Use less water for the dough for making crispy samosa
  • Adding more water than needed while making the dough will make a soft dough resulting in oily crust
  • Do not fry the samosas in very hot oil and at high flame
  • Resting molded samosas is a very important step. It reduces the chances of forming tiny bubbles on the crust while frying samosa.
  • The samosa must be closed well before browning, because the presence of any holes in it causes the dough to loosen and the filling to come out of it, and make it absorb a lot of oil.

मिनी आलू फरसान समोसा  

सामग्री :

मैदा - २ कप 
सूखे आलू चिप्स - १५० ग्राम 
भुना जीरा पाउडर - १ टी स्पून
सोंठ पाउडर - १/२ टी स्पून
नमक - २ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून
अमचूर पाउडर - १/२ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी स्पून
रिफाइंड तेल -  टेबल स्पून 
समोसा और चिप्स तलने के लिए तेल 

विधि :

१. मैदा में /४ टी स्पून नमक डाल कर अच्छे से मिलायें 
२. इसमें तेल डाल कर अच्छे से मिलायें 
३. थोड़ा थोड़ा पानी डाल कर मैदा को कड़ा गूंथ लें 
४. गूंथे हुए मैदा को साफ़ सूखे कपडे में १५ मिनट के लिए लपेट कर रखें 
५. एक कड़ाही में तेल गरम करें 
६. जब तेल अच्छे से गरम हो जाये, तब आलू चिप्स को इसमें तल लें 
७. चिप्स को टुकड़ों में तोड़ लें 
८. इन चिप्स को मिक्सर में पीस लें 
९. पिसे हुए चिप्स में जीरा पाउडर, सोंठ पाउडर, १ टी स्पून नमक,धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, अमचुर पाउडर , गरम मसाला पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
१०. इसे एक बाउल में निकाल लें 
११. १/४ कप पानी में १/२ छोटा चम्मच मैदा मिला कर एक घोल बना लें 
१२. गूंथे हुए मैदा को छोटे भागों में बाँट लें और दोनों हाथों से दबाकर चिकना गोला कर लें 
१३. एक गोला गोल आकार में बेलें 
१४. इस गोल आकार को दो हिस्से में काट दें 
१५. एक हिस्सा लें और उसपर एक तरफ किनारे किनारे मैदा का घोल लगाएं
१६. गीला हिस्सा अंदर रखते हुए एक तिकोने आकार का कप बनायें 
१७. इस कप में थोड़ी से आलू चिप्स मिश्रण भरें 
१८. इस तिकोने कप को बंद करें और ऊपर के किनारे को पास पास से मोड़ें ताकि एक सुन्दर बनावट बने 
१९. गोलाकार के दुसरे हिस्से और बाकी मैदा के गोल भागों पर भी यही विधि अपनायें
२० समोसों को हल्के गीले कपड़े से ढक दें और ३० मिनट तक रखे रहें  
२१. इन तिकोने कप (समोसे) को धीमी आंच में तल लें 
. इन्हे ठंडा होने दें और चाय / कॉफ़ी / जूस के साथ पेश करें 
 

सुझाव :

  • मैदा में कम तेल डालने से समोसे के ऊपरी तह कड़ी हो जायेगी
  • कुरकुरा समोसा बनाने के लिए मैदा गूंथते समय कम पानी का उपयोग करें 
  • मैदा गूंथते समय आवश्यकता से अधिक पानी प्रयोग करने से मैदा मुलायम हो जायेगी और समोसे की ऊपरी तह तैलीय हो जायेगी 
  • समोसे को बहुत गरम तेल में और तेज़ आंच पर न तलें 
  • बने हुए समोसे को थोड़ी देर रखना बहुत ज़रूरी है इससे समोसे तलते  समय उसके ऊपर बुलबुले नहीं आयेंगे
  • समोसा तलने के पहले ध्यान रखें की समोसा सब तरफ से बंद है क्यूंकि ज़रा सा भी छेद होने से मैदा ढीली हो जाती है और अंदर की भरावन बहार आ जाती है, और समोसा तेल सोखने लगता है

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