Lotus Stem Kofta Curry | Kamal Kakdi Kofta Curry | कमल ककड़ी कोफ्ता करी

Lotus Stem Kofta



Ingredients (Koftas):

Kamal Kakdi (Lotus Stem) - 250 gm
Besan (Gram Flour) - 1 cup
Green Chilli (chopped) - 1
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/4 tsp
Garam Masala Powder - 1/4 tsp
Coriander Powder - 1/4 tsp
Salt - 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Oil for deep frying

Ingredients (Gravy):

Tomato  - 3
Onion - 1
Oil - 4 tbsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Salt - 1/2 tsp
Garam Masala Powder - 1/4 tsp
Green Coriander (chopped)
Milk / Cream - 2 tbsp

Method (Koftas) :

1. Wash, chop both ends and using a peeler gently remove outer skin of the lotus stem
2. Slice them thinly with a slicer
3. Soak these slices for 15 minutes in a bowl using hot water enough to soak the lotus stem
4. Rinse the slices in a colander in running water
5. Cook these slices with 1.5 cup of water in a cooker for 4-5 whistles on medium flame
6. When the pressure settles on its own remove the slices in a colander to drain the water very well
7. Let the boiled lotus stem cool
8. Grind the boiled lotus stem using 2 tbsp water to a smooth paste
9. Take the lotus stem paste in a mixing bowl
10. Add besan, green chilli, cumin seeds, red chilli powder, garam masala powder, coriander powder, salt and hing
11. Mix very well
12. Heat Oil for frying in a kadahi
13. Take spoonful of batter and add in hot oil. Similarly add some more spoons of batter in oil
14. When one side is golden and crisp, then turn over and fry the second side on medium flame
15. Fry them till they are crisp and golden and remove the fried koftas and place them on kitchen paper towel
16. This way fry all the koftas and keep them aside

Method (Gravy) :

1. In a bowl add tomato, onion and add hot water in it
2. Cover and keep aside for 20 minutes
3. Drain the water, chop tomatoes, onion and blend them to a smooth paste
4. Heat Oil in a pan
5. Lower the flame and add tomato onion paste
6. Mix very well
7. The paste splutters so cover it
8. When the paste stops spluttering, remove the lid and saute the masala stirring often
9. Saute till oil starts releasing from the sides
10. Add turmeric powder, red chilli powder, hing, salt and mix very well
11. Add 2.5 cups of water , garam masala and mix nicely
12. Simmer on medium flame for 15 minutes and gravy is ready
13. When it is time to serve the dish boil the gravy and add coriander leaves, milk/cream
14. Add the koftas and switch off the flame as soon as it comes to boil again
15. Serve Lotus Stem Kofta / Kamal Kakdi Kofta  with Roti, Chapati, Phulkas

Tips to Remember :

  • Don't skip the step of soaking lotus stem slices in hot water as it is necessary to remove all traces of mud.
  • To stop koftas from breaking make sure the oil in the kadai/wok is hot enough. If not, the koftas can break when dropped into oil. 
  • For making soft koftas fry koftas first on high flame and then on low flame until it turns brown and all the frothy part in oil disappears and koftas becomes crispy .
  • Adding tomatoes and onion in hot water will semi cook the vegetables. It helps to preserve the colour and enhance the flavour of the vegetables
  • As the lotus stem koftas are very soft, make sure to add them in the gravy at the time of serving only
  • To make Oil free koftas, steam the kofta balls for 20 minutes in Idli maker or steamer. It  can also be made in paddu /appam making non stick vessel .  

कमल ककड़ी कोफ्ता 

सामग्री (कोफ्ता):

कमल ककड़ी - २५० ग्राम 
बेसन - १ कप
हरी मिर्च (कटी हुई) - १
जीरा - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी स्पून 
धनिया पाउडर - १/४ टी स्पून 
नमक - १/२ टी स्पून
हींग -  १/४ टी स्पून 
तलने के लिए तेल

सामग्री (ग्रेवी) :

टमाटर - ३
प्याज - १ 
तेल - ४ टेबल स्पून 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून 
नमक - १/२ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी स्पून 
हरी धनिया (कटी हुई)
दूध / क्रीम - २ टेबल स्पून

विधि (कोफ्ता) :

१. कमल ककड़ी को धो कर दोनों सिरे काट के हटा दें और पीलर से हलके हाथ से छील लें 
२. स्लाइसर की मदद से कमल ककड़ी के पतले स्लाइसेस बना लें 
३. गरम पानी में इन स्लाइसेस को १५ मिनट के लिए भिगो दें 
४. स्लाइसेस को पानी की धार में अच्छे से धो लें 
५. स्लाइसेस को १.५ कप पानी में कुकर में मध्यम आंच पर ४-५ सीटी आने तक पकाएं 
६. जब कुकर का प्रेशर निकल जाये तब स्लाइसेस को छलनी में निकाल लें ताकि एक्स्ट्रा पानी निकल जाये 
७. कमल ककड़ी को ठंडा होने दें
८. उबली कमल ककड़ी को २ टेबल स्पून पानी डाल कर महीन पीस लें 
९. कमल ककड़ी पेस्ट को एक बड़े बाउल में लें
१०. बेसन, हरी मिर्च, जीरा, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर, धनिया पाउडर, नमक और हींग डालें 
११. अच्छे से मिलायें   
१२. कोफ्ते तलने के लिए कड़ाही में तेल गरम करें 
१३. एक चम्मच कोफ्ते के घोल को गरम तेल में डाले।  इसी प्रकार कुछ और चम्मच घोल तेल में डालें 
१४. जब एक साइड सुनहरी और करारी हो जाये तो पलट लें और दूसरी तरफ मध्यम आंच में सेकें
१५. करारे और सुनहरे होने तक तलें और फिर कोफ्तों को कड़ाही से निकाल कर किचन पेपर टॉवल पर रखें 
१६. इसी प्रकार सारे कोफ्ते तल लें और एक तरफ रख दें 

विधि (ग्रेवी):

१. एक बाउल में टमाटर और प्याज को लें और इसमें गरम पानी डाल दें 
२. ढक कर २० मिनट के लिए रख दें 
३. टमाटर और प्याज को पानी से निकाल कर काट लें और मिक्सी में पीस लें 
४. एक पैन में तेल गरम करें 
५. आंच धीमी कर दें और प्याज टमाटर का पेस्ट डालें 
६. अच्छे से मिलायें 
७. पेस्ट की छीटें उछलती हैं इसलिए इसे ढक दीजिये 
८. जब पेस्ट की छीटें उछलना बंद कर दें, ढक्कन हटाएँ और चलाते हुए मसाला भूनें 
९. तब तक भूनें जब तक तेल किनारों पर दिखने लगे
१०. हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, हींग, नमक डालें और अच्छे से मिलायें 
११. २.५ कप पानी, गरम मसाला डालें और अच्छे से मिलायें  
१२. मध्यम आंच पर १५ मिनट पकायें और ग्रेवी तैयार है 
१३. जब अबको परोसना हो तब ग्रेवी को खौला लें, धनिया पत्ती, दूध /क्रीम डालें
१४. कोफ्तों को डालें और जब फिर उबाल आये तब आंच बंद कर दें 
१५. कमल ककड़ी कोफ्ता करी को रोटी, चपाती, फुल्का से साथ परोसें 

सुझाव :

  • कमल ककड़ी के अंदर की मिटटी को अच्छे से निकालने के लिए स्लाइसेस को गरम पानी में भिगोना न भूलें 
  • कोफ्ता तलते समय न टूटे, इसके लिए, ध्यान रखें की कड़ाही में तेल अच्छे से गरम हो।  अगर गरम नहीं होगा तो कोफ्ता तेल में डालते ही बिखर सकता है
  • कोफ्ता अगर मुलायम या सॉफ्ट बनाना है,  तो पहले कोफ्ते को तेज़ आंच पर तलें और फिर धीमी आंच पर सुनेहरा भूरे होने तक या जब तक तेल का झाग ख़तम हो जाये और कोफ्ते करारे हो जायें, तब तक तलें 
  • टमाटर और प्याज को गरम पानी में भिगोने से वह आधे पक जाते हैं । इससे उनकी रंगत बरक़रार रहती है और स्वाद भी बढ़ जाता है
  • कमल ककड़ी के कोफ्ते बहुत मुलायम या सॉफ्ट होते हैं इसलिए इन्हे ग्रेवी में परोसते समय ही डालें 
  • बिना तेल के कोफ्ते बनाने के लिए कोफ्ते के गोलों को इडली मेकर या स्टीमर में २० मिनट स्टीम कर लें।  इसे आप पड्डू / अप्पम के नॉन स्टिक बर्तन में भी बिना तेल के बना सकते हैं  

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