Restaurant Style Tomato Soup ( No Onion No Garlic) | रेस्टोरेंट स्टाइल टमाटर का सूप

Restaurant Style Tomato Soup 


Ingredients:

Tomato - 500 gm
Ginger (finely chopped) - 1 tsp
Salt - 1 tbsp
Sugar - 4 tbsp
Tomato Sauce - 2 tbsp
Black Pepper Powder - 1/2 tsp
Butter - 3 tbsp
Cornflour - 2 tbsp

Method:

🍅 Step 1: Prep the Tomatoes

Wash and finely chop fresh tomatoes 🍅.


🔥 Step 2: Heat the Butter

Place a wok or kadai on medium heat and add butter 🧈.


🫚 Step 3: Add Ginger

Add finely chopped ginger 🫚 to the butter and sauté briefly until aromatic.


🍳 Step 4: Cook Tomatoes

Once the butter starts bubbling, add the chopped tomatoes.
Mix them well to coat evenly in butter.


🧂 Step 5: Season with Salt

Add salt 🧂 and stir to combine.
Cook for 4–5 minutes, or until tomatoes become soft and mushy.


🍬 Step 6: Add a Hint of Sweetness

Add a small amount of sugar 🍬 and mix well to balance the flavors.


🍅 Step 7: Add Tomato Sauce

Stir in tomato sauce 🍅 for that rich restaurant-style taste.


💧 Step 8: Add Water

Pour in 2.5 cups of water 💦 and mix thoroughly.


🌶️ Step 9: Add Spice

Add a pinch of black pepper powder 🧂 for a mild kick.


🔥 Step 10: Bring It to a Boil

Let the mixture come to a rolling boil 🫕.


❌ Step 11: Turn Off the Heat

Once boiling, turn off the flame.


🥣 Step 12: Strain the Soup

Using a soup strainer, strain the tomato mixture to remove peels and seeds.
Tip: Use a large spoon 🥄 to press and extract all the pulp.
⚠️ Do not blend in a mixer—it may grind the peels and affect the soup’s smooth texture.


🔥 Step 13: Reheat the Soup

Transfer the strained soup back to the pan and reheat on low flame.


🌽 Step 14: Thicken the Soup

Mix 1 tsp cornflour with 2 tbsp water and slowly stir it into the soup.
Let it boil again for a few minutes until it slightly thickens.


🫧 Step 15: Skim the Froth

Remove any froth that forms on the surface using a spoon 🥄.


🥖 Step 16: Serve with Croutons

Serve your hot, smooth, and flavorful tomato soup 🍵 topped with crunchy bread croutons 🥖—baked or fried as you prefer!


रेस्टोरेंट स्टाइल टमाटर का सूप 

सामग्री :

टमाटर - ५०० ग्राम
अदरक (बारीक कटी हुई) - १ छोटा चम्मच
नमक - १ बड़ा चम्मच
चीनी - ४ बड़े चम्मच
टोमेटो सॉस - २ बड़े चम्मच
काली मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
मक्खन - ३ बड़े चम्मच
कॉर्न स्टार्च - २ बड़े चम्मच

विधि:

१. टमाटर को धो कर बारीक काट लीजिये 
२. एक कड़ाही को गरम करने रखिये और उसमे माखन डालिये 
३. इसमें अदरक डालें और मक्खन में पकाएं 
४. जब मक्खन में बुलबुले आने लगें तब उसमे कटा हुआ टमाटर डाल दें 
५. टमाटर और मक्खन को अच्छे से मिलाएं 
६. नमक डालें और अच्छे से मिलाएं
७. टमाटर के अच्छी तरह पक जाने तक, करीब ४-५ मिनट तक, पकाएं  
८. चीनी डालें और अच्छे से मिलाएं 
९. टोमेटो सॉस डालें और अच्छे से मिलाएं 
१०. २.५  कप पानी डालें और अच्छे से मिलाएं 
११. काली मिर्च पाउडर डालें और अच्छे से मिलाएं 
१२. इसको तब तक उबालें जब तक यह अच्छे से उबलने लगे 
१३. अब आंच बंद कर दें 
१४. एक छलनी से इस टमाटर मिश्रण को छान लें 
१५. टमाटर के टुकड़ों को एक बड़े चम्मच से दबाते हुए छान लें ताकि टमाटर का सारा सत निकल जाये (नोट : इसे मिक्सी में न चलाएं क्योंकि उससे बीज और छिलका भी पिस जाता है जो स्वाद बदल देता है) 
१६. छाने हुए सूप को गरम करें 
१७. कॉर्न स्टार्च को २ बड़े चम्मच पानी में मिलाएं और इसे सूप में धीरे धीरे डालें और मिलाएं 
१८. सूप को अच्छे से उबालें 
१९. उबलते सूप के ऊपर का झाग निकाल दें 
२० गरम गरम सूप को ब्रेड क्रोटोन्स के साथ परोसें 

Tomato Soup recipe is quite different from the usually home made tomato soup. Usually we add carrots and other veggies and boil the them in cooker. This Soup is purely tomato based and tomatoes have not been boiled in cooker or blended in blender. Please do try this different styled tomato soup recipe for a healthy and tasty version !!!

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