Restaurant Style Tomato Soup ( No Onion No Garlic) | रेस्टोरेंट स्टाइल टमाटर का सूप

Restaurant Style Tomato Soup 


Ingredients:

Tomato - 500 gm
Ginger (finely chopped) - 1 tsp
Salt - 1 tbsp
Sugar - 4 tbsp
Tomato Sauce - 2 tbsp
Black Pepper Powder - 1/2 tsp
Butter - 3 tbsp
Cornflour - 2 tbsp

Method:

1. Wash and chop the tomatoes finely
2. Keep a wok or kadahi on heat and add butter
3. Add ginger in it and cook it in butter
4. When bubbles start appearing in butter add chopped tomatoes
5. Mix tomatoes in butter nicely
6. Add salt and mix nicely
7. Cook for 4-5 minutes or till tomatoes are nicely soft
8. Add sugar and mix well
9. Add tomato sauce and mix well
10. Add 2.5 cup water and mix well
11. Add black pepper powder and mix well
12. Boil it till it starts boiling rapidly
13. Now turn off the heat
14. Sieve this tomato mixture through a soup strainer
15. Press the pieces of tomato with a big spoon on the strainer to extract the entire required content from the mixture. (Note : Don't blend the mixture in a mixer as it will grind the tomato peels and seeds and will effect its taste)
16. Heat the strained tomato soup
17. Mix cornflour in 2 tbsp water and slowly add to the soup and mix
18. Let the soup boil nicely
19. Remove the froth appearing at the top of the boiling soup
20. Serve this soup hot garnished with bread croutons (baked or fried)

रेस्टोरेंट स्टाइल टमाटर का सूप 

सामग्री :

टमाटर - ५०० ग्राम
अदरक (बारीक कटी हुई) - १ छोटा चम्मच
नमक - १ बड़ा चम्मच
चीनी - ४ बड़े चम्मच
टोमेटो सॉस - २ बड़े चम्मच
काली मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
मक्खन - ३ बड़े चम्मच
कॉर्न स्टार्च - २ बड़े चम्मच

विधि:

१. टमाटर को धो कर बारीक काट लीजिये 
२. एक कड़ाही को गरम करने रखिये और उसमे माखन डालिये 
३. इसमें अदरक डालें और मक्खन में पकाएं 
४. जब मक्खन में बुलबुले आने लगें तब उसमे कटा हुआ टमाटर डाल दें 
५. टमाटर और मक्खन को अच्छे से मिलाएं 
६. नमक डालें और अच्छे से मिलाएं
७. टमाटर के अच्छी तरह पक जाने तक, करीब ४-५ मिनट तक, पकाएं  
८. चीनी डालें और अच्छे से मिलाएं 
९. टोमेटो सॉस डालें और अच्छे से मिलाएं 
१०. २.५  कप पानी डालें और अच्छे से मिलाएं 
११. काली मिर्च पाउडर डालें और अच्छे से मिलाएं 
१२. इसको तब तक उबालें जब तक यह अच्छे से उबलने लगे 
१३. अब आंच बंद कर दें 
१४. एक छलनी से इस टमाटर मिश्रण को छान लें 
१५. टमाटर के टुकड़ों को एक बड़े चम्मच से दबाते हुए छान लें ताकि टमाटर का सारा सत निकल जाये (नोट : इसे मिक्सी में न चलाएं क्योंकि उससे बीज और छिलका भी पिस जाता है जो स्वाद बदल देता है) 
१६. छाने हुए सूप को गरम करें 
१७. कॉर्न स्टार्च को २ बड़े चम्मच पानी में मिलाएं और इसे सूप में धीरे धीरे डालें और मिलाएं 
१८. सूप को अच्छे से उबालें 
१९. उबलते सूप के ऊपर का झाग निकाल दें 
२० गरम गरम सूप को ब्रेड क्रोटोन्स के साथ परोसें 

Tomato Soup recipe is quite different from the usually home made tomato soup. Usually we add carrots and other veggies and boil the them in cooker. This Soup is purely tomato based and tomatoes have not been boiled in cooker or blended in blender. Please do try this different styled tomato soup recipe for a healthy and tasty version !!!

Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े