Carrot Halwa | Gajar Ka Halwa (With Milk Powder) | Gajrela | गाजर का हलवा (मिल्क पाउडर वाला) | गजरेला

Gajar Ka Halwa (With Milk Powder)


🧾 Ingredients:

Carrot - 1 kg
Desi Ghee - 1/2 cup
Sugar - 1 cup
Milk Powder - 1 cup
Green Cardamom Powder - 2 tsp
Almonds - 10
Raisins - 10

Method:

🥕🔪 1. Prep the Carrots

  • Trim the tops and ends of the carrots.

  • Wash thoroughly under cold water to remove any dirt.

  • Peel the carrots and grate them using a grater or food processor.


🍳🧈 2. Sauté the Carrots in Ghee

  • Heat ghee in a heavy-bottomed pan or kadhai.

  • Add the grated carrots and sauté for 4–5 minutes on medium heat until they soften and release aroma.


🍬🔥 3. Add Sugar & Cook Down

  • Add sugar to the sautéed carrots and mix well.

  • The carrots will begin to release water—continue cooking on medium-low heat until all the liquid evaporates.


🥜💧 4. Prepare the Dry Fruits

  • Blanch the almonds in hot water, peel the skin, and chop them finely.

  • You can also add raisins directly without blanching.


🥄🥛 5. Add Flavor & Richness

  • Once the mixture is dry, stir in the milk powder, cardamom powder, raisins, and chopped almonds.

  • Sauté for another 2–3 minutes until everything is well combined.


🍲💫 6. Final Cook & Finish

  • Cook the halwa until it starts leaving the sides of the pan and becomes rich and glossy.


🎉🥣 7. Serve & Garnish

  • Garnish with more chopped almonds.

  • Serve the Gajar Halwa hot, and enjoy this winter treat fresh off the stove!


गाजर का हलवा (मिल्क पाउडर वाला)

सामग्री :

गाजर - १ किलो
देसी घी - १/२ कप 
चीनी - १ कप
मिल्क पाउडर - १ कप
हरी इलाइची पाउडर - १ छोटे चम्मच 
बादाम - १०-११
किशमिश - १० -११ 

विधि :

१. गाजर के ऊपर और नीचे के सिरे काट दीजिये 
२. पानी से अच्छे से धो लें ताकि साड़ी मिटटी निकल जाये 
३. गाजर को छील लीजिये
४. गाजर को कस लीजिये
५. घी को एक कड़ाही या पैन में गरम करें
६. गाजर डालें और ४-५ मिनट तक या जब तक गाजर मुलायम हो जाये, भूनें 
७. चीनी डालें हुए अच्छे से मिलायें
८. गाजर में बहुत पानी हो जायेगा और उसे माधयम  आंच पर पकने दें
९. इसे तब तक पकायरन जब तक पानी सुख जाये
१०. बादाम को गरम पानी में भिगो कर छील लें
११. बादाम को काट लें 
१२. जब गाजर में पानी सुख जाये, मिल्क पाउडर, इलाइची पाउडर, किशमिश डालें और २-३ मिनट तक पकायें
१३. गाजर का हलवा तैयार है
१४. बादाम से सजायें और गरम गरम परोसें 

Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Quick Easy and Healthy Makhana Chana Crunch | मखाना चना क्रंच

मखाना रेवड़ी | Makhana Revdi - Makhana Peanut Til Jaggery Caramel