Carrot Halwa | Gajar Ka Halwa (With Milk Powder) | Gajrela | गाजर का हलवा (मिल्क पाउडर वाला) | गजरेला

Gajar Ka Halwa (With Milk Powder)


Ingredients:

Carrot - 1 kg
Desi Ghee - 1/2 cup
Sugar - 1 cup
Milk Powder - 1 cup
Green Cardamom Powder - 2 tsp
Almonds - 10
Raisins - 10

Method:

1. Trim the top and bottom of carrots
2. Wash them thoroughly under cold water to remove all the dirt
3. Peel the Carrots
4. Grate the carrots
5. Heat Ghee in a heavy bottom pan
6. Add Carrots and saute for 4-5 minutes or till carrot becomes soft
7. Add Sugar and mix well
8. Carrots have become watery and keep sauteing on Medium Low heat
9. Cook till all the liquid has evaporated
10. Blanch Almonds and peel them
11. Chop Almonds
12. Once the water in carrots has dried, add milk powder, cardamom powder, raisins and saute for 2-3 minutes more
13. Cook till the halwa starts leaving the sides of the pan 
14. The Carrot halwa is ready
15. Garnish it with almonds and serve hot!!!

गाजर का हलवा (मिल्क पाउडर वाला)

सामग्री :

गाजर - १ किलो
देसी घी - १/२ कप 
चीनी - १ कप
मिल्क पाउडर - १ कप
हरी इलाइची पाउडर - १ छोटे चम्मच 
बादाम - १०-११
किशमिश - १० -११ 

विधि :

१. गाजर के ऊपर और नीचे के सिरे काट दीजिये 
२. पानी से अच्छे से धो लें ताकि साड़ी मिटटी निकल जाये 
३. गाजर को छील लीजिये
४. गाजर को कस लीजिये
५. घी को एक कड़ाही या पैन में गरम करें
६. गाजर डालें और ४-५ मिनट तक या जब तक गाजर मुलायम हो जाये, भूनें 
७. चीनी डालें हुए अच्छे से मिलायें
८. गाजर में बहुत पानी हो जायेगा और उसे माधयम  आंच पर पकने दें
९. इसे तब तक पकायरन जब तक पानी सुख जाये
१०. बादाम को गरम पानी में भिगो कर छील लें
११. बादाम को काट लें 
१२. जब गाजर में पानी सुख जाये, मिल्क पाउडर, इलाइची पाउडर, किशमिश डालें और २-३ मिनट तक पकायें
१३. गाजर का हलवा तैयार है
१४. बादाम से सजायें और गरम गरम परोसें 

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