Kacha Kela Curd Curry | दही कच्चे केले की सब्जी
Kacha Kela Curd Curry
Ingredients :
Raw Banana - 500 gmCurd - 1 cup
Ginger garlic paste - 1 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1/4 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Oil - 2 tbsp
Method :
1. Mix curd, ginger-garlic paste, red chilli powder, coriander powder, turmeric powder and salt in a bowl and keep aside2. Remove skin and chop raw banana into small circular pieces and put in water
3. Heat 2 tbsp oil in a fry pan
4. Fry chopped raw bananas in it for 3-5 minutes. Stir often or it may stick to the pan
5. When it is half cooked remove from oil and keep aside
6. In the remaining oil, put fenugreek seeds and let it splutter
7. Add curd-spices mixture in the pan and let it cook for few minutes
8. It will become thick and shine of oil will appear on it
9. Add 3 cups of water and let it boil for 3-4 minutes
10. Add fried and half cooked raw banana pieces
11. Mix well without breaking the pieces
12. Cover and cook for 3-5 minutes on medium flame
13. When the gravy comes to required consistency, switch off the flame
14. Garnish with coriander leaves and serve with roti, paratha, or rice
दही कच्चे केले की सब्जी
सामग्री :
कच्चा केला - ५०० ग्राम
दही - १ कप
अदरक लहसुन पेस्ट - १ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/४ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
मेथी दाना - १/२ टी स्पून
तेल - २ टेबल स्पून
विधि :
१. एक प्याले में दही, अदरक लहसुन पेस्ट, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर और नमक मिलायें और एक तरफ रख दें
२. कच्चे केले के छिलका निकाल कर इसे छोटे गोल टुकड़ों में काट कर पानी में डाल कर रखें
३. एक पैन में २ टेबल स्पून तेल गरम करें
४. इसमें कटे हुए केले को ३-५ मिनट तल लें. साथ साथ पलटते भी रहें वार्ना ये पैन में चिपक सकते हैं
५. जब ये आधे पक जायें तो तेल से निकाल लें और एक तरफ रख दें
६. बचे हुए तेल में मेथी दाना डालें और तड़कने दें
७. दही मसालों का मिश्रण पैन में डालें और कुछ देर पकायें
८. ये गाढ़ा हो जायेगा और इसके ऊपर तक की चमक दिखने लगेगी
९. इसमें ३ कप पानी डालें और ३-४ मिनट उबलने दें
१०. तले हुए आधे पके केले के टुकड़ों को डालें
११. टुकड़ों को न तोड़ते हुए अच्छे से मिलायें
१२. ढक दें और ३-५ मिनट मध्यम आंच पर पकने दें
१३. जब रसा पर्याप्त रूप से गाढ़ा हो जाये, आंच बंद कर दें
१४. धनिया पत्ती से सजायें और रोटी, पराठा या चावल के साथ परोसें
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