Til Bugga with Milk Powder | तिल बुग्गा (मिल्क पाउडर वाला)

Til Bugga With Milk Powder


Ingredients :

Til - 1.25 cup
Desi Ghee - 1 tbsp
Milk - 3/4 cup
Milk Powder - 1 cup
Powdered Sugar - 1 cup
Dessicated coconut - 1 tbsp
Cashew nut (chopped) - 1 tbsp
Pistachios (chopped) - 1 tbsp
Walnut (chopped) - 1 tbsp
Green Cardamom powder - 1/2 tsp
Almonds (cut in half horizontally) - 10-12

Method :

1. Heat a pan and add til in it
2. On low flame dry roast them till they become fluffy. Don't over roast them
3. Transfer them to a plate and let them cool
4. Coarsely grind the roasted til
5. Heat ghee in a pan and lower the flame
6. Add milk in the pan and let it heat little
7. Add milk powder and mix well
8. Keep stirring continuously for about 2 minutes and the khoya will be ready
9. Don't let the mixture dry much
10. Add ground til, powdered sugar and mix well
11. Switch off the flame and add coconut, cashew, pista, walnut, cardamom powder and mix well
12. Let the mixture cool
13. Now take a spoonful mixture in your palm and roll it to give it the shape of a ladoo
14. Similarly prepare til bugga from remaining mixture
15. Garnish the ladoos or til buggas with almonds and enjoy

तिल बुग्गा (मिल्क पाउडर वाला)

सामग्री :

तिल - १.२५ कप
देसी घी - १ बड़ा चम्मच
दूध - ३/४ कप
मिल्क पाउडर - १ कप
पीसी चीनी / बूरा - १ कप
नारियल का बुरादा - १ बड़ा चम्मच
काजू (कटे हुए) - १ बड़ा चम्मच
पिस्ता (कटे हुए) - १ बड़ा चम्मच
अखरोट (कटे हुए) - १ बड़ा चम्मच
हरी इलाइची पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
बादाम (लम्बाई में आधा टुकड़े) - १०-१२

विधि :

१. एक पैन गरम करें और उसमे तिल डालें
२. आंच धीमी कर दें और तिल को थोड़ा फूल जाने तक सूखा भून लें. ध्यान रहे ज्यादा न भून जाये.
३. तिल को एक प्लेट में निकाल कर ठंडा होने दें
४. तिल को दरदरा पीस लें 
५. एक कड़ाही या पैन में घी गरम करें और आंच धीमी कर दें
६. कड़ाही में दूध डालें और थोड़ा गुनगुना गरम होने दें 
७. मिल्क पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
८. बराबर चलाते रहें और करीं २ मिनट में खोया तैयार हो जायेगा.
९. इस मिश्रण को ज्यादा सूखा मत होने दें 
१०. पिसा हुआ तिल और चीनी डालें और अच्छे से मिलायें
११. आंच बंद कर दें और नारियल, काजू, पिस्ता, अखरोट, इलाइची पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें 
१२. मिश्रण को ठंडा होने दें 
१३. अब एक चम्मच भर मिश्रण हथेली में ले कर गोल घुमायें और लड्डू का आकार दें 
१४. इसी प्रकार बाकी मिश्रण के भी लड्डू बनायें  
१५. लड्डुओंको बादाम के टुकड़ों से सजायेंऔर तिल बुग्गा का आनंद लें 

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