Til Bugga with Milk Powder | तिल बुग्गा (मिल्क पाउडर वाला)
🪔 Til Bugga Recipe with Milk Powder – Makar Sankranti Special
Ingredients :
Til - 1.25 cupDesi Ghee - 1 tbsp
Milk - 3/4 cup
Milk Powder - 1 cup
Powdered Sugar - 1 cup
Dessicated coconut - 1 tbsp
Cashew nut (chopped) - 1 tbsp
Pistachios (chopped) - 1 tbsp
Walnut (chopped) - 1 tbsp
Green Cardamom powder - 1/2 tsp
Almonds (cut in half horizontally) - 10-12
Method:
🌾 Step 1: Dry Roast the Sesame Seeds (Til)
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Heat a pan on low flame and add white sesame seeds (til).
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Dry roast them until they turn light golden and fluffy.
🔸 Be careful not to over-roast; they can turn bitter.
❄️ Step 2: Cool and Grind the Til
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Transfer the roasted til to a plate and let them cool completely.
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Once cool, coarsely grind the til using a grinder or mortar-pestle.
🔸 You want a grainy texture, not a fine powder.
🍯 Step 3: Prepare Instant Khoya (Milk Solids)
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In a pan, heat 1 tbsp ghee on low flame.
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Add ¼ cup milk and let it warm slightly.
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Add ½ cup milk powder and mix well.
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Stir continuously for 2 minutes until the mixture thickens and forms a soft khoya-like texture.
🔸 Do not overcook or let it dry out completely.
🥄 Step 4: Mix in Til and Sugar
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Add the coarsely ground til and ¼ to ⅓ cup powdered sugar to the khoya.
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Mix well until everything is combined.
🌰 Step 5: Add Dry Fruits and Flavors
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Turn off the flame and add:
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2 tbsp desiccated coconut
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Chopped cashews, pistachios, walnuts (1–2 tbsp total)
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½ tsp cardamom powder
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Mix everything well.
🌡️ Step 6: Let the Mixture Cool
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Allow the mixture to cool slightly until it's easy to handle.
🤲 Step 7: Shape the Til Bugga
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Take a spoonful of mixture in your palm.
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Roll into small, smooth ladoo (balls).
✨ Step 8: Garnish and Serve
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Garnish each Til Bugga with a slivered almond or chopped pistachio.
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Serve and enjoy as a festive treat for Makar Sankranti!
तिल बुग्गा (मिल्क पाउडर वाला)
सामग्री :
तिल - १.२५ कपदेसी घी - १ बड़ा चम्मच
दूध - ३/४ कप
मिल्क पाउडर - १ कप
पीसी चीनी / बूरा - १ कप
नारियल का बुरादा - १ बड़ा चम्मच
काजू (कटे हुए) - १ बड़ा चम्मच
पिस्ता (कटे हुए) - १ बड़ा चम्मच
अखरोट (कटे हुए) - १ बड़ा चम्मच
हरी इलाइची पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
बादाम (लम्बाई में आधा टुकड़े) - १०-१२
विधि :
१. एक पैन गरम करें और उसमे तिल डालें२. आंच धीमी कर दें और तिल को थोड़ा फूल जाने तक सूखा भून लें. ध्यान रहे ज्यादा न भून जाये.
३. तिल को एक प्लेट में निकाल कर ठंडा होने दें
४. तिल को दरदरा पीस लें
५. एक कड़ाही या पैन में घी गरम करें और आंच धीमी कर दें
६. कड़ाही में दूध डालें और थोड़ा गुनगुना गरम होने दें
७. मिल्क पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
८. बराबर चलाते रहें और करीं २ मिनट में खोया तैयार हो जायेगा.
९. इस मिश्रण को ज्यादा सूखा मत होने दें
१०. पिसा हुआ तिल और चीनी डालें और अच्छे से मिलायें
११. आंच बंद कर दें और नारियल, काजू, पिस्ता, अखरोट, इलाइची पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
१२. मिश्रण को ठंडा होने दें
१३. अब एक चम्मच भर मिश्रण हथेली में ले कर गोल घुमायें और लड्डू का आकार दें
१४. इसी प्रकार बाकी मिश्रण के भी लड्डू बनायें
१५. लड्डुओंको बादाम के टुकड़ों से सजायेंऔर तिल बुग्गा का आनंद लें
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