Bajra Aloo Mini Paratha /Tikki | बाजरा आलू मिनी पराठा /टिक्की | Potato Millet Paratha

Bajra Aloo Mini Paratha /Tikki


Ingredients :

Bajra (Pearl Millet) Aata - 1 cup
Potato (Boiled ) - 2 (medium size)
Salt - 1/2  tsp or as per taste
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1/2 tsp
Ajwain (carom seeds) - 1 tsp
Cumin powder - 1/2 tsp
Curd - 2 tbsp
Oil / Ghee - 2-3 tbsp

Method :

1. Take bajra aata in a large bowl. Add salt, ajwain, red chilli powder, coriander powder
2. Add cumin powder and mix well
3. Peel and grate boiled potatoes on the bajra aata
4. Mix the grated potatoes in the aata nicely
5. Add curd in the aata mixture
6. Mix the curd in the aata and make a smooth dough
7. Take small lemon size portions of the dough and make balls of them
8. Slightly flatten the balls with your palms (not very thin) to form tikkis or mini parathas
9. Place a tawa or griddle on heat and brush it with little oil or ghee
10. Place few tikkis or mini parathas  on the tawa and cook on medium flame
11. Brush the mini parathas with little oil or ghee
12. After about 2 minutes flip them to cook it from other side
13. Keep flipping after 2 minutes to cook it evenly from both sides
14. When the mini parathas have turned golden brown take them out in a plate
15. Serve hot Bajra Mini Parathas or Tikkis with delicious green chutney
16. You can enjoy Bajra Tikkis as breakfast or snack or also as a main course dish with dal or any other vegetable curry.

बाजरा आलू मिनी पराठा /टिक्की  

सामग्री :

बाजरा आटा - १ कप
आलू (उबला हुआ) - २ (मध्यम आकार के) 
नमक - १/२ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १/२ छोटा चम्मच 
अजवाइन - १ छोटा चम्मच 
जीरा पाउडर - १/२ छोटा चम्मच 
दही - २ बड़े चम्मच
तेल / घी - २-३ बड़े चम्मच 

विधि :

१. बाजरे का आटा एक बड़े बाउल में लें. नमक, अजवाइन, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर डालें 
२. जीरा पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें 
३. आलू को छील कर आटे में कस लें 
४. कसे हुए आलू को आटे में अच्छे से मिलायें 
५. आटे में दही डालें 
६. दही को आटे में अच्छे से मिलायें और आटे को गूंथ लें 
७. निम्बू के आकार का गुंथा आटा लें और गोलियां बना लें 
८. हथेलियों के बीच में दबाते हुए टिक्की बना लें (बहुत पतला न करें) 
९. तवा को आंच पर रखें और हल्का घी या तेल लगाएं 
१०. टिक्कियों को तवे पे रखें और मध्यम आंच पर सेकें 
११. टिक्की या मिनी पराठे के ऊपर भी हल्का तेल या घी लगाएं 
१२. २ मिनट बाद टिक्कियों को पलट दें ताकि ये दूसरी तरफ से भी सिक जाएँ
१३. हर २ मिनट पर पलट पलट कर दोनों तरफ से सेकें 
१४. जब मिनी पराठे सुनहरे भूरे हो जाएँ तो इन्हे प्लेट में निकाल लें
१५.बाजरा मिनी पराठा या टिक्की को गरम गरम स्वादिष्ट हरी चटनी के साथ परोसें 
१६. आप बाजरा टिक्की का आनद नाश्ते के समय या खाने के समय किसी भी दाल या सब्जी के साथ ले सकते हैं.

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