Falahari Raw Banana Dahi Vada | Falahari Kachche Kele Ka Dahi Vada | फलाहारी कच्चा केला दही वड़ा
Falahari Raw Banana Dahi Vada
Ingredients:
Raw Banana - 500 gmCurd - 2 cup
Sendha namak (Rock Salt) - 1 tsp
Green Chiili (Finely chopped) - 1 tsp
Roasted Cumin powder - 1 tsp
Black Pepper (crushed) - 1/2 tsp
Falahari sweet chutney- 2 tbsp
Peanut Oil for frying
Milk - 2 tbsp
Method:
1. Wash and boil the bananas in cooker for 2-3 whistles2. Let the bananas cool and then peel them
3. Grate the bananas to a smooth paste
4. Add 1/2 tsp sendha namak, green chilli and mix well
5. Heat oil in a kadahi to fry the badas
6. Make small balls from the banana mixture and press lightly to give a bada shape
7. Add few of these badas in the oil
8. On medium flame fry them from both sides by flipping them
9. Fry till they become golden brown and then take them out in a plate
10. Similarly fry all the badas
11. Whisk the curd
12. Add 1/2 tsp rock salt, 1/2 tsp cumin powder, black pepper and mix well
13. If the curd is too thick add 2 tbsp milk and mix well
14. Place the badas in serving bowl in one layer and add curd to cover the badas
15. Now place the next layer of badas and cover them with the remaining curd
16. Garnish with remaining cumin powder and falahari sweet chutney
17. Serve the raw banana dahi badas on a fasting day or with any meal
फलाहारी कच्चा केला दही वड़ा
सामग्री :
कच्चा केला - ५०० ग्रामदही - २ कप
सेंधा नमक - १ छोटा चम्मच
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - १ छोटा चम्मच
भुना जीरा पाउडर - १ छोटा चम्मच
काली मिर्च (कुटी हुई) - १/२ छोटा चम्मच
फलाहारी मीठी चटनी - २ बड़े चम्मच
मूंगफली का तेल तलने के लिए
दूध - २ बड़े चम्मच
विधि :
१. केलों को धो कर कुकर में २-३ सीटी आने तक उबाल लीजिये२. केलों को ठंडा होने दें और फिर छील लें
३. केलों को कस लें और एक मुलायम पेस्ट बना लें
4. १/२ छोटा चम्मच सेंधा नमक , हरी मिर्च डालें और अच्छे से मिलाएं
५. कड़ाही में बड़े तलने के लिए तेल गरम करें
6. केले के मिश्रण के छोटे छोटे गोले बना लें और हलके से दबा कर बड़े का आकर दे दें
७. कुछ बड़ों को तेल में डालें
८. मध्यम आंच पर बड़ों को पलटते हुए दोनों तरफ से सकें
९. सुनेहरा भूरा होने तक सकें और फिर प्लेट में निकाल लें
१०. इसी प्रकार सारे बड़े तल लें
११. दही को फेंट लीजिये
१२. दही में १/२ छोटा चम्मच सेंधा नमक, १/२ छोटा चम्मच जीरा पाउडर, काली मिर्च डालें और अच्छे से मिलाएं
१३. अगर दही बहुत गाढ़ा हो तो २ बड़े चम्मच दूध डालें और mila लें
१४. परोसने के बर्तन में बड़ों को एक परत में बिछाएं और उन पर आधा दही डालें
१५. अब इस पर बड़ों की अगली परत लगाएं और बचा हुआ दही डाल दें
१६. बचे हुए जीरा पाउडर और फलाहारी मीठी चटनी से सजायें
१७. कच्चे केले के दही बड़ों का आनंद किसी भी व्रत में या किसी भी समय के खाने के साथ लीजिये.
Dahi vada is a famous Indian chaat which is usually made with lentils. To give it a twist made these dahi vadas with raw banana. You can make the vadas in advance. When ready to serve just dip them in spiced thick yogurt and garnish them with sweet chutney. The ingredients used in this recipe are absolutely falahari and so you can enjoy these dahi vadas on a fasting day or with any meal
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