Kanji Vada | कांजी वड़ा

Kanji Vada


Ingredients:

White Urad Dal - 1 cup
Salt - 1.5 tsp
Yellow / Black mustard seeds - 2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1 tsp
Black Salt - 1 tsp
Water - 8 glasses (2 litre)
Oil for frying

Method:

1. Wash dal nicely and soak it in water for 4-5 hours
2. Grind dal into fine paste using very little water
3. Now add 1/2 tsp salt in it and beat it nicely with your hand till it becomes fluffy.
4. Heat Oil in a Kadahi to fry the pakodi or vada
5. Keep dropping small pakoris of dal paste in the oil
6. Fry the pakodis till they are golden brown
7. Keep the pakodis in a plate and let them cool
8. Boil water and let it cool
9. Grind mustard seeds
10. Take a glass or ceramic Jar (Don't take a plastic or metal container)
11. Add 1/2 glass boiled water in it
12. Add salt, black salt, red chilli powder, hing, ground mustard in this water
13. Mix all the masalas nicely
14. Now add rest of the water and mix nicely
15. Add the pakodis in this water, cover the jar and keep it in sun for  3 days
16. Stir the contents everyday with gentle hand using a clean and dry spoon
17. Fourth day Delicious and digestive Kanji Vada is ready to be enjoyed

कांजी वड़ा

सामग्री:

धुली उरद दाल - १ कप
नमक - १.५  छोटा चम्मच
पीली / काली सरसों - २ छोटे चम्मच
हींग - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १ छोटा चम्मच
काला नमक - १ छोटा चम्मच
पानी - ८ गिलास (२ लीटर)
तलने के लिये तेल

विधि:

१. दाल को अच्छे से धो कर ४-५ घंटे के लिये पानी में भिगो दीजिये
२. दाल को कम से कम पानी प्रयोग करते हुए महीन पीस लें
३. अब इसे १/२ छोटा चम्मच नमक डाल कर अच्छे से फेंट लें
४. कड़ाही में तलने के लिये तेल गरम करें
५. दाल की छोटी छोटी पकोड़ियां तेल में डालें
६. पकोड़ियों को सुनेहरा भूरा होने तक तलें
७. पकोड़ियों को प्लेट में निकाल कर ठंडा होने दें
८. पानी को खौला कर ठंडा होने दें
९. सरसों के दानों को पीस लें
१०. एक कांच का या चीनी मिट्टी का मर्तबान लें (प्लास्टिक या धातु का बर्तन ना लें)
११. इसमें १/२ ग्लास पानी डालें
१२. अब इसमें नमक, काला नमक, लाल मिर्च पाउडर, हींग, पीसी सरसों डालें
१३. इसे अच्छे से मिलायें
१४. अब इसमें बाकी पानी डालें और मिलायें
१५. पानी में पकोड़ी डाल कर ढक कर धुप में ३ दिन रखें
१६. रोज़ाना १ बार सूखे और साफ़ चम्मच से हलके हाथ से चलायें
१७. चौथे दिन स्वादिष्ट कांजी वड़ा तैयार है

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