Salted Amla Candy | Amla Candy Spicy | आंवला कैन्डी चटपटी

Salted Amla Candy | Amla Candy Spicy


Ingredients:

Indian gooseberries - 250 gm
Black salt - 2 tsp
Cumin seeds - 1 tsp
Carom seeds - 1 tsp
Black pepper - 1/2 tsp
Ginger powder - 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp

Method:

1. Take water in a vessel and let it heat
2. Wash and put the gooseberries in a colander
3. Once water boils, place the colander with gooseberries over the vessel and cover it
4. Cook for 8 minutes on high flame
5. Dry roast cumin seeds, carom seeds, black pepper, hing in a pan for half a minute
6. Keep the spices in a bowl to cool
7. Grind the spices with black salt and ginger powder
8. Take out the gooseberries from the colander and let them cool
9. Remove the seeds from the gooseberries and separate the segments
10. Cut each segment to two pieces
11. Add masala to the gooseberries and mix well
12. Keep gooseberries in a bowl for an hour, so that spices are absorbed well
13. After an hour, transfer the gooseberries to a tray and spread evenly
14. Dry amla candies in sun or under a fan for 2 days
15. Put the Amla Candy in a container and use this Spicy Tangy Homemade Amla Candy for 6 months

आंवला कैन्डी चटपटी

सामग्री:

आंवला - २५० ग्राम
काला नमक - २ छोटे चम्मच
जीरा - १ छोटा चम्मच
अजवायन - १ छोटा चम्मच
काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
सोंठ (अदरक का पाउडर) - १/२ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच

विधि:

१. एक ऎसा बर्तन लीजिए जिस पर छलनी आसानी से आ सके और बर्तन में पानी डालकर इसे ढककर पानी उबलने रख दीजिए
२. आंवला को धो कर छलनी में रख लीजिए
३. पानी में उबाल आने के बाद, आंवलों की छलनी बर्तन पर रखिए और आंवलों को ढक दीजिए.
४. आंवलों को 8 मिनिट तक तेज आंच पर भाप में पकने दीजिए.
५. पैन में जीरा, अजवायन, काली मिर्च और हींग को हल्का सा आधा मिनिट भून लीजिए
६. भुने मसाले को प्याले में निकाल लीजिए ताकि ये ठंडे हो जायें
७. मसालों के ठंडा होने पर इन्हें काला नमक, अदरक पाउडर के साथ डालकर पीस लीजिए.
८. छलनी से निकाल कर आंवला को ठंडा होने दें
९. आंवले के बीज निकल कर फांकें अलग कर लें
१०. फांकों को दो भाग में काटकर पतला कर लीजिए.
११. इनमें मसाले डालकर अच्छे से मिला दीजिए.
१२. आंवलों को प्याले में १ घंटे के लिए रखे रहने दीजिए, ताकि मसाले अच्छे से आंवलों में ज़ज़्ब हो जायें
१३. आंवला कैन्डी को सुखाने के लिए ट्रे में डालकर पतला पतला फैला दीजिए
१४. धूप में या पंखे की हवा में २ दिन के लिए सूखने के लिए रख दीजिए.
१५. नरम चटपटी आंवला कैन्डी को किसी भी कन्टेनर में भरकर रख दीजिए और ६ महीने तक खाइए.


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