Salted Amla Candy | Amla Candy Spicy | आंवला कैन्डी चटपटी

 🍋Salted Amla Candy | Amla Candy Spicy

Tangy, healthy, and long-lasting – a perfect Ayurvedic snack!


🧾 Ingredients:

Indian gooseberries - 250 gm
Black salt - 2 tsp
Cumin seeds - 1 tsp
Carom seeds - 1 tsp
Black pepper - 1/2 tsp
Ginger powder - 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp

Method:

🔥 Step 1: Steam the Gooseberries

  1. Fill a vessel with water and bring it to a boil.

  2. Wash the amla (gooseberries) and place them in a colander.

  3. Once the water is boiling, place the colander over the vessel and cover it with a lid.

  4. Let the gooseberries steam for 8 minutes on high flame.


🌿 Step 2: Prepare the Spice Mix

  1. In a pan, dry roast the following for 30 seconds:

    • Cumin seeds

    • Carom seeds (ajwain)

    • Black pepper

    • A pinch of hing (asafoetida)

  2. Remove the roasted spices and let them cool in a bowl.

  3. Once cooled, grind the spices along with:

    • Black salt

    • Dry ginger powder
      into a fine masala mix.


🍈 Step 3: Prep the Amla Segments

  1. Take the steamed gooseberries out of the colander and let them cool completely.

  2. Remove the seeds and gently separate the gooseberries into natural segments.

  3. Cut each segment into two smaller pieces.


🌶️ Step 4: Spice & Rest

  1. Add the prepared masala to the amla pieces and mix well so all are evenly coated.

  2. Let the mixture rest for 1 hour in a bowl to allow the spices to absorb.


🌞 Step 5: Dry the Candy

  1. Spread the spiced gooseberry pieces evenly on a tray.

  2. Dry them under the sun or under a fan for 2 days, until they become chewy and candy-like.


🫙 Step 6: Store & Enjoy

  1. Once dried, store your Spicy Amla Candy in an airtight container.
    Enjoy this tangy, digestive treat daily—stays fresh for up to 6 months!


आंवला कैन्डी चटपटी

सामग्री:

आंवला - २५० ग्राम
काला नमक - २ छोटे चम्मच
जीरा - १ छोटा चम्मच
अजवायन - १ छोटा चम्मच
काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
सोंठ (अदरक का पाउडर) - १/२ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच

विधि:

१. एक ऎसा बर्तन लीजिए जिस पर छलनी आसानी से आ सके और बर्तन में पानी डालकर इसे ढककर पानी उबलने रख दीजिए
२. आंवला को धो कर छलनी में रख लीजिए
३. पानी में उबाल आने के बाद, आंवलों की छलनी बर्तन पर रखिए और आंवलों को ढक दीजिए.
४. आंवलों को 8 मिनिट तक तेज आंच पर भाप में पकने दीजिए.
५. पैन में जीरा, अजवायन, काली मिर्च और हींग को हल्का सा आधा मिनिट भून लीजिए
६. भुने मसाले को प्याले में निकाल लीजिए ताकि ये ठंडे हो जायें
७. मसालों के ठंडा होने पर इन्हें काला नमक, अदरक पाउडर के साथ डालकर पीस लीजिए.
८. छलनी से निकाल कर आंवला को ठंडा होने दें
९. आंवले के बीज निकल कर फांकें अलग कर लें
१०. फांकों को दो भाग में काटकर पतला कर लीजिए.
११. इनमें मसाले डालकर अच्छे से मिला दीजिए.
१२. आंवलों को प्याले में १ घंटे के लिए रखे रहने दीजिए, ताकि मसाले अच्छे से आंवलों में ज़ज़्ब हो जायें
१३. आंवला कैन्डी को सुखाने के लिए ट्रे में डालकर पतला पतला फैला दीजिए
१४. धूप में या पंखे की हवा में २ दिन के लिए सूखने के लिए रख दीजिए.
१५. नरम चटपटी आंवला कैन्डी को किसी भी कन्टेनर में भरकर रख दीजिए और ६ महीने तक खाइए.


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