Bathua Aloo Kachori | बथुआ आलू कचोरी
Bathua Aloo Kachori
Ingredients :
Whole wheat flour - 2 cups
Bathua - 500 gram
Potato (boiled and grated) - 1 cup
Green chillies - 2
Ginger powder - 1 tbsp
Salt - 1 tsp
Red Chilli Powder - 1/4 tsp
Coriander Powder - 1/4 tsp
Carom Seeds - 1 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Desi Ghee - 1 tbsp
Oil for frying
Bathua - 500 gram
Potato (boiled and grated) - 1 cup
Green chillies - 2
Ginger powder - 1 tbsp
Salt - 1 tsp
Red Chilli Powder - 1/4 tsp
Coriander Powder - 1/4 tsp
Carom Seeds - 1 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Desi Ghee - 1 tbsp
Oil for frying
Method :
1. Clean bathua by plucking leaves and removing sticks and grass
2. Wash it with clean water 2 times
3. Add 1 cup water in bathua, cover and boil till bathua becomes tender
4. Remove bathua from pan and strain away the excess water and keep the water as well
5. Press with your hands and remove the water nicely from bathua
6. Coarsely grind bathua and green chillies
7. Grate the boiled potatoes
8. Take wholewheat flour in a big plate and add ground bathua, ginger powder, salt, red chilli powder, coriander powder, carom seeds, hing, desi ghee and potato
9. Mix all the ingredients and using bathua water little by liitle make a hard dough.
10. Let the dough rest for 10 minutes
11. Apply about 1 tbsp oil on the dough and knead again to give smoothness
12. Heat Oil in a Kadahi to fry the Kachori
13. Take a small portion of the dough and make it round. If required apply little oil to make it smooth round
14. Apply little oil on the rolling board and rolling pin and roll out a round kachori from the smooth round
15. Put the Kachori in the Kadahi and press lightly with the skimmer so that the Kachori rises
16. Now lower the flame to medium
17. Fry the kachori till it becomes crispy and golden brown from both sides
18. Similarly fry all the kachoris
19. Serve the hot kachoris with Aloo ki sabji and rayta
3. Add 1 cup water in bathua, cover and boil till bathua becomes tender
4. Remove bathua from pan and strain away the excess water and keep the water as well
5. Press with your hands and remove the water nicely from bathua
6. Coarsely grind bathua and green chillies
7. Grate the boiled potatoes
8. Take wholewheat flour in a big plate and add ground bathua, ginger powder, salt, red chilli powder, coriander powder, carom seeds, hing, desi ghee and potato
9. Mix all the ingredients and using bathua water little by liitle make a hard dough.
10. Let the dough rest for 10 minutes
11. Apply about 1 tbsp oil on the dough and knead again to give smoothness
12. Heat Oil in a Kadahi to fry the Kachori
13. Take a small portion of the dough and make it round. If required apply little oil to make it smooth round
14. Apply little oil on the rolling board and rolling pin and roll out a round kachori from the smooth round
15. Put the Kachori in the Kadahi and press lightly with the skimmer so that the Kachori rises
16. Now lower the flame to medium
17. Fry the kachori till it becomes crispy and golden brown from both sides
18. Similarly fry all the kachoris
19. Serve the hot kachoris with Aloo ki sabji and rayta
बथुआ आलू कचोरी
सामग्री :
आटा - २ कप
बथुआ - ५०० ग्राम
आलू (उबला कसा हुआ) - १ कप
हरी मिर्च -२
अदरक (कसी हुई) - १ टेबल स्पून
नमक - १ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून
धनिया पाउडर - १/४ टी स्पून
अजवाइन - १ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
देसी घी - १ टेबल स्पून
तलने के लिए तेल
विधि :
१. बथुआ को साफ करके मोटी मोटी डंडियां हटा दें, घास हटा दें और पत्तियां तोड़ लीजिए.
२. इसे साफ पानी में २ बार धो लीजिए.
३. बथुआ में १ कप पानी डाल कर इसे ढककर उबालिये जब तक बथुआ मुलायम हो जाये
४. बथुआ के उबलने पर गैस बन्द कर दीजिये और बथुआ से अतिरिक्त पानी निकाल लीजिए. बथुआ का पानी एक तरफ रख दें
५. जब बथुआ ठंडा हो जाये, हथेलियों के बीच में दबा कर अतिरिक्त पानी निकाल दें
६. उबले बथुआ और हरी मिर्च को दरदरा पीस लें
७. उबले आलू को कस लें
८. एक परात में आटा लें और इसमें पिसा बथुआ, अदरक, नमक, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, अजवाइन, हींग, देसी घी और कसा हुआ आलू डालें
९. सारी सामग्री को मिला लें और बथुआ का पानी थोड़ा थोड़ा डालते हुए कड़ा आटा गूंथ लें
१०. गूंथे हुए आटे को १० मिनट के लिए रख दें
११. आटे पर १ टेबल स्पून तेल डाल कर फिर से गूंथ कर चिकना कर लें
१२. कड़ाही में पूरी तलने के लिए तेल गरम करें
१३. आटे से एक लोई तोड़े और गोल बना ले। अगर आवश्यकता हो तो चिकना गोल आकार बनाने के लिए हल्का सा तेल लगा लें
१४. चकले और बेलन पर हल्का सा तेल लगायें और इस आटे के गोले से गोलाकार बेल लें
१५. कचोरी को तेल में डालें और हलके हाथ से झारा से दबायें ताकि कचोरी फूल जाये
१६. अब आंच को धीमा कर के मध्यम आंच पर कर लें
१७. कचोरी को दोनों तरफ से कुरकुरा और सुनेहरा भूरा होने तक तलें
१८. इसी प्रकार बाकी कचोरियाँ भी तल लें
१९. गरम गरम कचोरी को आलू की सब्जी और रायता के साथ परोसें
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