Falahari Arbi With Gravy | फलाहारी रसेदार अरबी
Falahari Arbi (Taro Root) With Gravy
Ingredients:
Arbi (Taro root) - 250 gramPeanut Oil / Desi Ghee - 1 tbsp
Carom seeds (ajwain) - 1 tsp
Red chili powder - 1/2 tsp
Dry mango powder (amchoor powder) - 1/2 tsp or as per taste
Rock Salt (Sendha namak) - 1 tsp or as per taste
Method :
1. Wash the Arbi's to remove all the mud and rub them by hand to remove as much hair as you can.2. Oil your palms (so that it does not cause skin irritation by the juices secreted by the Arbi) and peel and slice the Arbi in rounds
3. Wash the arbi rounds in a colander with water
4. In the pressure cooker heat oil / ghee, carom seeds and fry them on medium heat until carom seeds are fried.
5. Add chopped Arbi pieces, salt and red chili powder and fry them for few seconds.
6. Add 2½ cups of water and mix nicely.
7. Close the lid of the pressure cooker, keep the heat to high.
8. When pressure cooker starts steaming, turn the heat down to medium and cook for another 3 minutes.
9. Turn the heat off and wait until steam goes down.
10. Open the pressure cooker, add mango powder and cook for 3 to 4 minutes. If the gravy looks thick then add some more water and give a boil.
11. Do not cook Arbi for too long otherwise gravy will become slime.
12. Enjoy Falahari Arbi with gravy with any falahari poori, roti, paratha on a fasting / vrat / upvas day. This dish can also be enjoyed with whole wheat poori or paratha.
फलाहारी रसेदार अरबी
सामग्री :
अरबी - २५० ग्राममूंगफली का तेल / देसी घी - १ बड़ा चम्मच
अजवाइन - १ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १/२ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार
सेंधा नमक - १ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार
विधि :
१. अरबी को अच्छे से धो कर सारी मिटटी निकाल दीजिये और हाथों से रगड़ कर जितने भी बाल निकल सकें निकाल दीजिये२. हाथों को तेल से हल्का चिकना कर लीजिये (अरबी में निकलने वाले रस से हथेलियों पर होने वाली खुजली नहीं होगी) और अरबी को छील कर गोल गोल काट लीजिये
३. अरबी के टुकड़ों को छलनी में पानी से धो लें
४. कुकर में तेल / घी गरम करें, अजवाइन डालें और अजवाइन को तड़कने दें
५. कटी हुई अरबी के टुकड़े, नमक, लाला मिर्च पाउडर डालें और कुछ देर भूनें
६. २.५ कप पानी डालें और अच्छे से मिला लें
७. कुकर का ढक्कन बंद कर दें और आंच तेज़ रखें
८. जब कुकर में भाप बनने लगे, आंच को मध्यम कर दें और ३ मिनट तक और पकाएं
९. आंच बंद कर दें और स्टीम निकलने का इंतज़ार करें
१०. कुकर खोल कर अमचूर पाउडर डालें और ३-४ मिनट तक पकाएं. अगर रसा गाढ़ा लगे तो थोड़ा पानी डाल कर खौला लें
११. अरबी को ज्यादा देर तक न पकाएं वर्ना रसा लिसलिसा हो जायेगा
१२. फलाहारी रसेदार अरबी का आनंद किसी भी फलाहारी पूरी, रोटी, पराठा के साथ व्रत / उपवास के दिन ले सकते हैं. इसका आनंद आप आटे की पूरी या पराठे के साथ भी ले सकते हैं
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