Khas Khas Aloo Curry (Falahari) | फलाहारी खसखस आलू

Falahari Khas Khas Aloo



Ingredients :

Potato - 1/2 kg
Poppy seeds - 3 tbsp
Cashew nut - 2 tbsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Black pepper powder - 1/2 tsp
Desi Ghee - 2 tbsp
Rock salt (Sendha namak) - 1 tsp or as per taste
Lemon Juice - 2 tbsp
Green chillies (chopped) - 2
Coriander leaves (finely chopped) - 1 tbsp
Peanut Oil for frying the potatoes

Method :

1. Clean and soak poppy seeds in water for at least 4 hours
2. Soak cashew in hot water for 30 minutes
3. Drain the water from poppy seeds and cashew and grind them to fine smooth paste
4. Peel and chop the potatoes in desired shape and size and keep them in water so that they don't oxidize
5. Heat Peanut Oil in a kadahi and fry the potato pieces till light brown
6. Heat desi ghee in a pan and add cumin seeds and let them splutter
7. Add green chillies and let them cook for a while
8. Add khaskhas cashew paste and saute on medium flame for 2 minutes
9. Add rock salt, black pepper powder and mix well
10. Add 1 cup water and mix nicely
11. Add fried potatoes and combine with the gravy
12. Cover the pan and let it cook on low flame for 10-15 minutes or till the potatoes are cooked
13. Once the potatoes are cooked properly, remove from heat and drizzle lemon juice
14. Add coriander leaves and toss the potatoes
15. Garnish with roasted cashews and serve the Falahari Khas Khas Aloo Subji hot with any falahari poori or paratha

Tips to Remember :

  • Try to cut the potatoes of same size so that they get evenly cooked
  • Immediately after cutting the potatoes immerse them in water so that they don't turn black
  • Before adding the potato pieces in oil for frying, place them on a clean cloth and wipe them so that the oil doesn't spurts out because of the water
  • Don't over fry the poatoes and keep them light brown to maintain their taste and texture
  • If you don't eat black pepper in fast, then you can add red chilli powder or green chilli as per your choice
  • If you don't have time to soak poppy seeds for 4 hours, soak them in hot water for 1 hour

फलाहारी खसखस आलू 

सामग्री :

आलू - १/२ किलो 
खसखस - ३ टेबल स्पून
काजू - २ टेबल स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून 
काली मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
देसी घी - २ टेबल स्पून 
सेंधा नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
निम्बू रस - २ टेबल स्पून 
हरी मिर्च(कटी हुई) - २
धनिया पत्ती (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून
मूंगफली का तेल आलू तलने के लिए    

विधि :

१. खसखस को धो कर पानी में ४ घंटे के लिए भिगो दें 
२. काजू को गरम पानी में ३० मिनट के लिए भिगो दें 
३. खसखस और काजू को पानी से निकाल कर महीन पीस लें 
४. आलू को छील कर मन चाहे आकार में काट पानी में डाल दें ताकि वो काळा न पड़ जायें
५. कड़ाही में मूंगफली का तेल गरम करें और आलू के टुकड़ों को हल्का भूरा होने तक तल लें 
६. एक पैन में देसी घी गरम करें और जीरा डाल कर तड़कने दें 
७. हरी मिर्च डाल कर थोड़ी देर पकायें
८. खसखस काजू पेस्ट डालें और मध्यम आंच पर २ मिनट भूनें 
९. सेंधा नमक, काली मिर्च पाउडर डालें और मिलायें
१०. अब  १ कप पानी डालें और अच्छे से मिलायें 
११. तले हुए आलू डालें और ग्रेवी में अच्छे से लिपटा लें    
१२. पैन को ढक दें और धीमी आंच पर १०-१५ मिनट तक पकायें या जब तक आलू अच्छे से गल जाये
१३. जब आलू अच्छे से पक जाये, आंच से उतार लें और निम्बू का रस डालें 
१४. धनिया पत्ती डालें और आलू को चला लें 
१५. भुने हुए काजू से सजायें और फलाहारी खसखस आलू सब्जी को गरम गरम परोसें , किसी भी फलाहारी पूरी या पराठे के साथ   

सुझाव :

  • कोशिश करें की आलू के सब टुकड़े एक ही आकार के हों ताकि एक सार पक सकें 
  • आलू को काटते ही पानी में डाल दें ताकि ये काले न पड़ जायें 
  • आलू के टुकड़ों को तलने के लिए तेल में डालने से पहले, एक साफ़ कपडे पर रख कर थोड़ा पोंछ लें ताकि पानी की वजह से तेल छटक कर बाहर ना आये 
  • आलू को ज़्यादा भूरा फ्राई ना करे, हल्का भूरा ही रहने दें ताकि इसका स्वाद बरकरार रहे
  • अगर आप व्रत में काली मिर्च नहीं खाते तो लाल मिर्च या हरी मिर्च अपनी इच्छा अनुसार डाल लें 
  • अगर आप के पास खसखस भिगोने का ४ घंटों का समय नहीं, तो आप इसे गरम पानी में १ घंटे के लिए भिगो दें 














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