Makke Ka Dhokla | मक्के का ढोकला
Makke Ka Dhokla
Ingredients :
Makke ka aata - 2 cupFenugreek leaves (finely chopped) - 1 cup
Green peas - 1 cup
Green peas - 1 cup
Curd - 1/2 cup
Carom Seeds (Ajwain) - 1/2 tsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Dry Red Chillies - 2
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Ginger paste - 1 tsp
Green Chilli - 2-3
Salt - 1 tsp or as per taste
Oil - 2 tbsp
Baking Soda - 1/2 tsp
Dry Red Chillies - 2
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Ginger paste - 1 tsp
Green Chilli - 2-3
Salt - 1 tsp or as per taste
Oil - 2 tbsp
Baking Soda - 1/2 tsp
Method :
1. Coarsely grind green peas with green chillies without using water2. Take makke ka aata in big mixing bowl and add carom seeds, cumin seeds, hing, turmeric powder, red chilli powder, coriander powder and mix well
3. Add ginger paste, fenugreek leaves, ground peas, salt, curd, baking soda and 1 tbsp oil
4. Mix it very nicely
5. Using warm water little by little make a smooth dough of makka aata (about 1/2 cup water)
6. Leave the dough to rest for 3-4 minutes
7. Apply little oil on a flat colander that can be placed on a pot for steaming
8. Wet your hands and take a small portion from the dough and make a ball
9. Press the ball like a tikki and make a hole in the center like a vada
5. Using warm water little by little make a smooth dough of makka aata (about 1/2 cup water)
6. Leave the dough to rest for 3-4 minutes
7. Apply little oil on a flat colander that can be placed on a pot for steaming
8. Wet your hands and take a small portion from the dough and make a ball
9. Press the ball like a tikki and make a hole in the center like a vada
10. Smilarly make vadas of rest of the dough and place them on the colander for steaming
11. Boil water in a pot and when the water starts boiling, place the colander over it
12. Cover and Steam for 20 minutes
13. Take out the dhoklas in a plate and let them cool
14. Heat 1 tbsp oil in a pan
15. Add mustard seeds, dry red chillies broken to small pieces and toss for few seconds
16. Place the dhokla on it and cook for a minute
17. Flip them and let them change their colour a bit
18. Serve it hot with green chutney, green chilly pickle
13. Take out the dhoklas in a plate and let them cool
14. Heat 1 tbsp oil in a pan
15. Add mustard seeds, dry red chillies broken to small pieces and toss for few seconds
16. Place the dhokla on it and cook for a minute
17. Flip them and let them change their colour a bit
18. Serve it hot with green chutney, green chilly pickle
Tips :
- Steaming dhokla after 20 minutes check it with a knife, if it is cooked. If not, cook it fir 3-4 minutes more.
- Steam and keep the dhokla in refrigerator for 2-3 days. Apply tadka whenever you want to have it
- Dhokla can also be enjoyed without tadka. Pour 1 tbsp melted ghee over it and start enjoying it
- Makke ka Dhokla is best for winters as methi leaves and green peas are readily available in winters
मक्के का ढोकला
सामग्री :
मक्के का आटा - २ कप
मेथी का साग (बारीक कटा हुआ) - १ कप
हरी मटर - १ कप
दही - १/२ कप
अजवाइन - १/२ टी स्पून
सरसों के दाने - १/२ टी स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
सूखी लाल मिर्च - २
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
अदरक पेस्ट - १ टी स्पून
हरी मिर्च - २-३
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
तेल - २ टेबल स्पून
बेकिंग सोडा - १/२ टी स्पून
विधि :
१. हरी मटर और हरी मिर्च को बिना पानी डाले दरदरा पीस लें
२. मक्के का आटा एक बड़े बर्तन में ले और इसमें अजवाइन, जीरा, हींग, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
३. अदरक का पेस्ट, मेथी का साग, पीसी मटर, नमक, दही, बेकिंग पाउडर और १ टेबल स्पून तेल डालें
४. अच्छे से मिलायें
५. थोड़ा थोड़ा गरम पानी दाल कर मुलायम मक्के का आटा गूँथ लें (करीब १/२ कप पानी)
६. आटे को ३-४ मिनट तक रखे रहने दें
७. एक छलनी जो किसी पतीले के ऊपर आ जाये, को हल्का तेल लगा कर चिकना कर लें
८. हाथों को हल्का गीला कर के आटे का थोड़ा भाग ले कर गोला बनायें
९. गोले को दबा कर टिक्की जैसा बनायें और बीच में छेद कर के वड़ा जैसा आकार दें
१०. इसी प्रकार सारे आटे के वड़े बनायें और छलनी पर भाप में पकने के लिए रखें
११. एक पतीले में पानी उबलने रखे और जब पानी उबलने लगे, छलनी को उसके ऊपर रख दें
१२. ढक कर २० मिनट तक भाप में पकने दें
१३. ढोकले को एक प्लेट में निकाल कर ठंडा होने दें
१४. एक पैन में १ टेबल स्पून तेल गरम करें
१५. सरसों के दाने, लाल मिर्च को टुकड़े कर के तेल में डालें और थोड़ा भूनें
१६. ढोकला पैन में रखें और धीमी आंच पर थोड़ा सिकने दें
१७. ढोकला पलट कर दूसरी तरफ से भी सेकें जब तक ढोकला का रंग थोड़ा बदल जाये
१८. ढोकला को गरम गरम चटनी या हरी मिर्च के अचार के साथ परोसें
सुझाव :
- ढोकला को भाप में पकाते समय, २० मिनट बाद चाकू से देख लीजिये की ढोकला पका या नहीं. अगर नहीं, तो ३-४ मिनट और पकाइये
- ढोकला को भाप में पका कर फ्रिज में २-३ दिन तक रख दीजिये. जब खाना हो, निकाल कर तड़का लगा दीजिये
- ढोकला का आनंद बिना तड़के के भी ले सकते हैं गरम गरम घी उसके ऊपर डालें और आनंद लें
- मक्के का ढोकला सर्दियों के लिए उपयुक्त है क्यूंकि सर्दियों में मेथी और मटर का मौसम होता है
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