Simple Besan Chila | सादा बेसन चीला

Simple Besan Chila


Ingredients :

Besan (Gram flour) - 1 cup
Salt - 1/2 tsp or as per taste
Ajwain (Carom seeds) - 1/2 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Water - 1 cup
Oil - 4-5 tbsp

Method:

1. Take besan in a large bowl and add salt, red chilli powder and ajwain in it
2. Mix well
3. Now add about 1/2 cup water and mix well and make sure there are no lumps.
4. Now add the remaining water and mix well
5. Heat tawa and apply about 1/2 tbsp on it
6. Now lower the flame and spray some water on it
7. When the water evaporates, add 1 serving spoon mixture in the center of the tawa. Using the back of the spoon spread the mixture in circular manner.
8. Make the flame high and apply about 1/2 tbsp oil on the sides of the chila and and in the center
9. Let it cook for 2 minutes and then raising it from the sides flip it.
10. Again apply 1/2 tbsp oil on the chila and let it cook for 2 minutes
11. Flip it and let it cook for 1-2 minutes and then remove it in a plate
12. Before spreading the next chila, lower the flame and spray some water
13. When the water evaporates spread the chila as before and cook it in the same manner.
14. Serve hot Simple Besan Chilas with green chutney, tomato sauce or any pickle.
15. This batter will make 5-6 chilas of medum size.

सादा बेसन चीला 

सामग्री :

बेसन - १ कप
नमक - १/२ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार
अजवाइन - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
पानी - १ कप
तेल - ४-५ बड़े चम्मच

विधि :

१. बेसन को एक बड़े बाउल में लें और उसमे नमक, अजवाइन और लाल मिर्च पाउडर डालें  
२. अच्छे से मिलायें
३. अब करीब १/२ कप पानी डाल कर अच्छे से मिलायें और ध्यान रखें की गुठलियां न पड़ें 
४. अब बाकी पानी डालें और अच्छे से मिलायें 
५. तवा गरम करें और करीब १/२ बड़ा चम्मच तेल फैलायें
६. अब आंच धीमी कर दें और थोड़ा पानी छिड़कें
७. जब पानी सूख जाये तब एक कलछी बेसन मिश्रण को तवे के बीच में डालें. कलछी की उलटी तरफ की मदद से इसे गोलाकार में फैलायें.
८. आंच तेज़ कर दें और करीब १/२ बड़ा चम्मच तेल चीले के चारों तरफ और बीच में डालें
९. इसे करीब २ मिनट तक पकने दें और फिर किनारों से उठाते हुए पलट दें 
१०. फिर से १/२ बड़ा चम्मच तेल चीले के ऊपर लगाएं और २ मिनट तक पकने दें 
११. पलट कर १-२ मिनट और पकने दें और फिर प्लेट में निकाल लें 
१२. अगला चीला फैलाने से पहले आंच धीमी कर दें और थोड़ा पानी छिड़कें 
१३. जब पानी सूख जाये तब पहले की तरह चीला फैलायें और सेकें
१४. गरम गरम सादा बेसन चीला हरी चटनी, टोमेटो सॉस या अचार के साथ परोसें.
१५. इतने बेसन के घोल से ५-६ मध्यम आकर के चीले बन जायेंगे  


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