Taazi Mangori | Mungauchi | Split Moong Dal Pakora Curry | ताज़ी मंगोड़ी | मुंगौची

Taazi Mangori - Mungauchi



Ingredients :

Split Moong Dal (dehusked green gram) - 1 cup
Cumin seeds- 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Curd - 1/2 cup
Desi ghee - 1 tbsp
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Oil for frying

Method :

1. Wash and soak moong dal for 4-5 hours
2. Strain it & grind it fine in a grinder using as little water as possible.
3. Add 1/4 tsp hing and 1/2 tsp salt.
4. Beat this moong dal mixture to incorporate air in the batter. Keep adding little water if needed & mix for 5-7 minutes.
5. To check that dal is nicely beaten, take water in a cup and drop a small ball of dal mixture in it. If the ball comes up immediately, the mixture is nicely beaten. 
6. In a wok, heat oil for frying till medium hot. 
7. When ready, drop batter in the wok to make pakoris. Use a spoon which is narrow at the front for easy dropping of batter into the oil. 
8. Leave the batter on the sides of the wok, just along the edge where oil level is there. This allows the pakoris to trap air & swell nicely. Also this avoids bursting of these pakoris which is common with this dish.
9. Fry the pakoris till they are light golden and then remove them from wok 
10. Drop them into a bowl of water. This will allow the pakoris to soak water & become soft.
11.  Take curd in a bowl and add coriander powder, turmeric powder, red chilli powder and mix nicely
12. In a separate pan heat ghee
13. Add 1/4 tsp hing, cumin seeds and let them splutter.
14. Add the curd mixture and cook it
15. Keep cooking by stirring it till the ghee separates from the masalas
16. Add 3 cup water and allow it to boil for 4-5 minutes on high flame
17. Add 1/2 tsp or as per taste salt and garam masala powder
18. Remove the pakoris from water in a sieve 
19. Add the pakoris in the gravy one by one and let it boil
20. Cook the pakoris in gravy for 4-5 minutes
21. Taazi Magori / Mungauchi is ready to be served
22. Enjoy it hot with chapatis or plain rice. 

ताज़ी मंगोड़ी | मुंगौची

सामग्री :

धुली मूंग दाल - १ कप
जीरा - १ टी स्पून 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून
दही - १/२ कप
देसी घी - १ टेबल स्पून 
हींग - १/२ टी स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
तलने के लिए तेल 

विधि :

१. दाल को धो कर ४-५ घंटे पानी में भिगो कर रखें 
२. पानी से निकाल कर ग्राइंडर में बिना पानी डेल या बहुत ही थोड़ा पानी डाल कर महीन पीस लें 
३. इसे एक थाली में निकाल कर हींग और १/२ टी स्पून नमक डालें 
४. मूंग दाल मिश्रण को अच्छे से फेटें ताकि इसमें अच्छे से हवा भरे. थोड़ा थोड़ा पानी अगर आवश्यकता लगे तो डालें और ५-७ मिनट तक फेटें 
५. ये देखने के लिए की दाल अच्छे से फिट गयी है, एक कटोरी में पानी लें और इसमें एक छोटी सी दाल के मिश्रण की बूँद डालें. अगर बूँद एक दम से ऊपर आ जाये तो दाल फिट चुकी है. 
६. एक कड़ाही में पकोड़ी तलने के लिए तेल गरम करें 
७. जब तेल गरम हो जाये तो मिश्रण की पकोड़ी बना कर कड़ाही में डालें. एक आगे से पतले चम्मच की सहायता से पकोड़ी डालें.
८. पकोड़ी को कड़ाही के किनारो से जहाँ तेल है, डालें . इससे पकोड़ी में अच्छे से हवा भर जाती है और अच्छे से फूल जाती है. इससे पकोड़ी फटती भी नहीं है, जो की अक्सर इसमें हो जाता है.
९. जब पकोड़ी सुनहरी भूरी हो जायें तब इन्हे कड़ाही से निकाल लें 
१०. एक पानी भरे बर्तन में पकोड़ियों को डालें. इससे पकोड़ी पानी सोक लेंगी और मुलायम हो जायेंगी
११. एक बाउल में दही लें और इसमें धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
१२. एक अलग बर्तन में घी गरम करें 
१३. इसमें हींग, जीरा, डालें और इसे तड़कने दें 
१४. दही मिश्रण डालें और पकायें
१५. बराबर चलते हुए इसे तब तक पकायें जब तक घी मसलों से अलग हो जाये 
१६. अब ३ कप पानी डालें और ४-५ मिनट तक उबलने दें 
१७. १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार नमक और गरम मसाला डालें 
१८. पकोड़ियों को छलनी में पानी से निकाल लें 
१९. एक एक कर के पकोड़ियों को सब्जी के रसे में डालें 
२०. पकोड़ियों को रसे में ४-५ मिनट तक पकने दें 
२१. ताज़ी मगोड़ी / मुंगौची परोसने के लिए तैयार hai 
२२. गरम रोटी या चावल के साथ इसका आनंद लें 

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