Bel Milk Shake | बेल मिल्क शेक
Bel Milk Shake
Ingredients :
Bel - 1 (about 500 gm)Milk - 2 glass (chilled)
Sugar - 2 tbsp (optional)
Green cardamom powder - 1/2 tsp
Almonds (chopped) - 1 tbsp
Pistachios (chopped) - 1 tbsp
Method :
1. Slightly hammer Bel fruit along one of the circumference by rotating it slowly. Cut it into two parts2. Using a spoon extract the pulp from it.
3. Soak the pulp in 1 glass of water for about 2 hours.
4. Mesh the pulp in water properly with hand. Don’t use mixer, as it will crush the seeds making the juice bitter.
5. Sieve the pulp to remove fibers and seeds.
6. Take a mixer jar and add bel pulp, sugar (optional), green cardamom powder, milk and some ice cubes
7. Blend the milk shake in mixer
8. Pour the milk shake in glasses
9. Garnish with chopped almonds and pistachios and serve it chilled
बेल मिल्क शेक
सामग्री :
बेल - १ (करीब ५०० ग्राम)दूध - २ गिलास (ठंडा)
चीनी - २ टेबल स्पून (ऐच्छिक)
हरी इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून
बादाम (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून
पिस्ता (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून
विधि:
१. बेल के फल पर एक गोलाई में घुमाते हुए धीरे धीरे चोट कीजिये. फल को दो टुकड़ों में काट लीजिये२. एक चम्मच की मदद से फल में से गूदा निकालिये
३. गूदे को १ गिलास पानी में २ घंटे के लिए भिगो दीजिये
४. पानी में गूदे को अच्छे से मसलें . मिक्सर से न करें, क्योंकि बीज पीसने से रस कड़वा हो जायेगा
५. मसले हुए गूदे को छलनी से छान लीजिये ताकि रेशे और बीज निकल जायें
६. एक मिक्सर जार लें और इसमें बेल का गूदा, चीनी (ऐच्छिक) , हरी इलाइची पाउडर, दूध और थोड़े बर्फ के क्यूब्स डालें
७. मिल्क शेक को मिक्सर में ब्लेंड करें
८. मिल्क शेक को ग्लासेज में डालें
९. बादाम, पिस्ता से सजा कर ठंडा-ठंडा सर्व करें
Comments
Post a Comment